21. heinäkuuta 2012

argentiinalaista sairaalabyrokratiaa

Mua on kesäkuun lopusta lähtien vaivannut jonkinlainen flunssa. Välillä on vähän parempi olo ja sitten taas yhtäkkiä tila huononee. En enää keksi millä voisin voittaa. Pari viikkoa sitten alkoi kunnon kurkkukipu, joka häiritsee nimenomaan aamuisin, multa lähtee myös ääni kokonaan. Eilen jouduin aamulla metrotunnelissa lataamaan lisää rahaa matkakorttiin ja yhtäkkiä tiskillä huomasin, ettei suusta tullut sanaakaan. Oli siinä kiva huutaa lasin läpi mammalle, että "30 pesoa haluaisin ladata tähän kortille.." kun kurkusta ei lähtenyt ääntä ei sitten millään.

Ottaen huomioon ensi viikon matkan ja muutenkin, päätin sitten toissapäivänä mennä lääkärille tsekkaamaan, että onko nielurisat sun muut ihan kunnossa. Omasta mielestäni kurkkuun taskulampulla tiiraillessa kaikki ei oo ihan kunnossa. Plus, nyt mun silmät ovat ruvenneen rähmiintymään yön aikana enemmän kuin ennen. Ja yskäkin on ilmestynyt jostain.

Olipa mielenkiintoinen reissu paikalliseen yksityiseen sairaalaan, hospital Alemániin (joo, Saksalaiseen sairaalaan). Siellä oli kaikki kyltit ensin espanjaksi ja sitten vieressä saksaksi. Ensin odotin sairalaan respassa, että henkilö, johon olin ollut yhteydessä, tulisi näyttämään/kertomaan mulle minne mennä. Sen jälkeen kävelin sairaalan toisesta ovesta sisään, jonotin toisessa respassa, että pääsin rekisteröitymään ja maksamaan lääkärimaksun (260 pesoa, 50e) etukäteen. Sitten jonotettiin lääkärivuoroa, vuoronumeron kanssa. Lääkäri katsoi kurkkuun 2 sekuntia ja totesi, että flunssaa on liikkellä. Hän lähetti mut labraan ottamaan nielunäytettä. Jonotin vuoronumeron kanssa labran respassa, että saisin vuoronumeron itse labraan. Tiskille nuori nainen vähän järkyttyneenä katsoi mua ja sanoi, että "mun pitää laskuttaa tää sulta?!?". Tyttö ei ilmeisesti ollut tottunut palvelemaan yksityishenkilöitä ilman "terveyssopimusta". Sitten maksettiin 179 pesoa nielunäytteen otosta. Sitten jonotettiin vuoronumeron kanssa, että on labran aika. Huoh. Kun vuoro tuli, hoitsulla kesti tietenkin 2 sekuntia ottaa näyte. Sitten piti odottaa 40 minuuttia tuloksia. Mentiin Starbucksiin odottamaan, koska kulmilla oli yksi. 

Onneksi kahvittelun jälkeen pystyin sentään suoraan kävelemään saman lääkärin ovelle tsekkaaman labratuloksen, eikä tarvinnut enää odotella. Negatiivinen, ei siis antibiotteja. Kuuden eri jonon kautta siis takaisin töihin.

Reilut 400 pesoa (75 euroa) maksoin parin tunnin odottelusta ja vajaan 5 minuutin palveluista. Tuntuu aika eriskummalliselta, mutta pääsinpä epäilyistä ja mahdollisesta nielurisaleikkauksen ajattelusta irti. Töihin päästyäni täytin netissä Eurooppalaisen matkavakuutus-sivuilla matkasairausilmoituksen ihan hetkessä. Seuraavana aamuna sain sähköpostin, jonka mukaan "rahat ovat tilillä parin päivän kuluessa" ja kuitit olisi hyvä säilyttää seuraavat kuusi kuukautta, siltä varalta, että niitä myöhemmin pyydetään. Siis mitä, rahat saa takas ilman kuitteja? Wau! Ensimmäinen kokemus matkavakuutuksen käytöstä on ainakin tähän asti sujunut ihan loistavasti!


Onneksi näillä kulmilla riittää hienoja rakennuksia!
Nyt me lähdetään porukalla tsekkaamaan paikallinen Hard Rock Cafe.

//edit: Ei se mennytkään ihan niin hyvin kun olin kuvitellut. Sain vakuutuksesta takaisin vain 25e, koska matkavakuutuksen kolmen ensimmäisen kuukauden jälkeen omavastuu on 50e. PRKL.

11 kommenttia:

 1. Toi sun tauti kuulostaa ihan samanlaiselta mikä mua on vaivannut nyt jo jonkin aikaa... Nyt vasta kun tulin tänne lämpimään ilmastoon on se tuntunut hellittävän! Toivottavasti saat kans itses kuntoon pian!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehkä sitä on liikkeellä maailman laajuisesti. Ärsyttävää! Nyt taas on vähän helpottanut, mutta saa nähdä kuinka pitkäks aikaa.. toivottavasti pääset eroon ihan kokonaan!

   Poista
 2. Mul on ihan sama! Aamulla on silmät ihan märät ja kurkkuun sattuu + päivät pitkät yskittää.... :S

  VastaaPoista
 3. TÖRKEÄN KALLISTA!!! Miten voi Argentiinassa lääkärikäynti olla Suomen hinnoissa! Mut jee onneks on tosiaan matkavakuutus, mulla on suunnilleen joka reissulla tai reissun jälkeen ollut lääkäriasiaa tai tavaroita pitänyt korvata ja just tuolta Europpalaiselta oon aina kaikki saanu takas ja ikinä oo mitään kuitteja tarvinnu lähettää, perfecto.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No katsos yksityisellä voi, ja nimenomaan Recoletassa! ;) Ihanaa, että joku asia toimii noin sutjakkaasti. Ei harmita maksaa niin paljon vakuutuksesta. :)

   Poista
  2. Sitä paitsi, täällä enää harva asia on Suomea halvemmissa hinnoissa.. ehkä nää lääkäritkin on "importados" kun kaikki ulkomailta tuleva on ylihinnoiteltua. Vai johtuikohan se siitä, että olin Saksalaisessa Sairaalassa ;)

   Poista
 4. :S Täällä maksaa lääkärinkäynti 70-150 euroa, eli heti jos jotain testejä otetaan, ni se on toi 150 euroa oikeastaan. Mäkin voisin kirjoittaa kirjan Zakynthoksen sairaalasta.. aivan kamalaa. Sairaala on uusi, mut hoitajat ei osaa käyttää laitteita. Meidän asiakas kerto, et se on neuvonut käytinsä aikana, miten niitä koneita käytetään. Järkyttävää!
  Oon tasan kerran käyttänyt vakuutustani; se oli se kerta, kun olin autiolla saarella korkeessa kuumessa. Sekin toimi niin hyvin, et olin ihan yllättynyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyyyii, apua. Onneks tää lääkäri ja sairaala vaikutti kuitenkin ihan hyvän tasoisilta ja siistit oli puitteet. En kyllä hevin menis julkiselle täällä, vaikka siellä sais kyllä ilmaista hoitoa!

   Poista
 5. Heh, kuulostaa tutulta. Ollaan melkein joka matkalla jouduttu käymään samassa paikassa ja kerran olin siellä yön yli tarkkailussa. Olin aika heikossa kunnossa ruokamyrkytyksen ja kuumeen takia, mutta silti tulivat aina pyytämään allekirjoitusta luottokorttilaskuun, kun joka ikisestä verikokeesta ja röntgenistä piti aina maksaa erikseen! En tiedä mitä sitten mahtaa tapahtua, jos on täysin tiedottomana vai onko heillä velvollisuus hoitaa potilas joka tapauksessa?

  Toivottavasti paranisit ennen matkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, eiköhän tämä tästä!
   Olisi tosiaan mielenkiintoista tietää, miten hoitavat tajutonta potilasta ja keltä pyydetään allekirjoitukset. Pitäisi varmaan olla joku muu luottokortin kanssa heilumassa mukana hoitamassa maksut. Uskomatonta!

   Poista