20. tammikuuta 2013

tropiikkia, kahvia ja armeijan demokratisoitumista

Kulunut viikko onkin kulunut toisen esseen parissa. Kyseessä on kansainvälinen turvallisuus ja asevoimat -kurssin lopputyö aiheesta demokratian vakauttaminen ja siviilien ja asevoimien väliset suhteet yhdessä Lattarimaassa. Valitsin yllättäen Argentiinan. Kurssi on ollut kokonaan espanjaksi, mutta lopputyön olisi saanut kirjoittaa espanjaksi, englanniksi, katalaaniksi tai jopa ranskaksi. Päätin pitäytyä kurssikielessä ja ottaa haasteen vaastaan kirjoittamalla koko 20-sivusen esseen espanjaksi. Kun nyt kerran ollaan kaksikielistä maisteria tultu tekemään. Suurin osa käyttämistäni lähteistä on ollut espanjaksi, joten siinä mielessä päätös oli ihan hyvä. Kirjoitustahti on silti ollut aavistuksen hitaampi kuin mitä se olisi voinut olla englanninkielellä kirjoittaessa. 

Viikko on hujahtanut kirjastossa aamusta iltaan päivästä toiseen. Tänään päätin jäädä kotiin sillä seurauksella, että puolipäivää meni tietenkin aivan muiden juttujen kuin koulutyön parissa. Tarkoitus olisi saada essee tänään valmiiksi -alunperin tarkoitus oli saada se valmiiksi jo viime viikolla, koska tiistaina ja keskiviikkona on ekonomian ja kansainvälisten suhteiden teorian tentit ja olisi ihan hyvä ehtiä vähän opiskella niihin. Esseen palautus on myös keskiviikkona ja sen jälkeen olenkin kaksi ja puoli viikkoa lomalla ennen seuraavan lukukauden alkamista.

Nico löysi (as in discovered) eilen kaverinsa meille syyskuussa jättämän kassin huoneen nurkasta. Kassista löytyi Xbox ja kymmeniä pelejä. Pelejen joukossa on yksi oikein mielenkiintoinen peli, jossa leikitään Karibian saaren hallitsijaa -diktaattoria tai vaihtoehtoisesti ystävällistä presidenttiä. Ilmeisesti siinä voi tapattaa opposition jäseniä, hallinnoida saaren varoja tai pimeitä pankkitilejä Sveitsissä, järjestää reilut tai vilpilliset vaalit, perustaa ministeriöitä, ottaa kantaa maailman politiikan suuntaan ja kaikkea siltä väliltä. Siinä voi myös suunnitella pressan puheiden painopisteitä turvallisuus- tai ympäristöaiheisiin ja puheen tyylivaihtoehtoja löytyy kommunismista, Jenkkien, armeijan tai intellektuellien makuun. Pitää osata ratkaista maan ongelmia slummien syntymisestä ja kansalaisten lakkoilusta Britannian asettamiin tuontirajoitteisiin. Taustamusiikkina raikuu karibialaisia rytmejä. Kuulostaa ihan mun peliltä, mutta toistaiseksi olen yrittänyt pysyä siitä kaukana. Loma tuleekin varmaan kulumaan sitten tuon pelin parissa.


Kirjastossa on kulunut tietenkin ennätysmäärä kahvia. Kieltäydyn ostamassa kuravettä kahvimaatista, joten vien pennit mieluummin söpöön Buenas Migas -kahvilaan, ihan koulun lähellä. Vakuuttelen itselleni näin  tukevani Espanjan taloutta, mutta myös Suomea, koska kannessa lukee Huhtamaki. :)

8 kommenttia:

 1. Oliks toi Buenas Migas se jossa käytiin syömässä lounasta mun lähtöpäivänä? Vai muistankohan väärin...Tsemppiä esseen tekoon!
  Ja kuulostaa ihan supermielenkiintoiselta peliltä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Juu, just se missä vedettiin ne focacciat :)
   Nico on nyt pelannut lähes koko päivän tota peliä ja kuuntelen vähän sivukorvalla. Äsken peli ilmoitti, että kaks ulkomaalasta turistia on kidnapattu mikä pitäis selvittää aika nopeasti, koska maan turismi on muutenkin vähän retuperällä :D naureskelen hysteerisesti noita "ongelmia" :)

   Poista
 2. Tuun sitte joskus sun luenolle esseen aiheesta. Kielesta voidaan neuvotella ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa! Aihe on todella mielenkiintoinen ja siitä on tehty hurjasti tutkimuksia ja kirjoitettu yleensäkin. Olisin hyvin voinut viettää enemmänkin aikaa tuon tehtävän parissa. :) Voin kyllä lähettää sen sulle, jos sua kiinnostaa lukea :D

   Poista
  2. Totta kai kiinnostaa! En edes hoksannut tuollasta vaihtoehtoa. Valmiiksi pureskeltu essee, niin saastyy oma vaiva :)

   Poista
  3. Hhaha Laitan sen sulle maililla.

   Poista
 3. Tosi mielenkiintoinen aihe! Mä olen aina ollut jotenkin "koukussa" Lat.Amerikan maiden politiikkaan ja Argentiinassa opiskellessa valitsinkin siihen liittyviä kursseja. Erityisesti erilaiset poliittiset ryhmät, kuten vaikka Kolumbian FARC ja Perun Sendero Luminoso ja toisaalta taas Arg. ja Chilen sotilasjuntan aikakaudet kiinnostavat. En kyllä tiedä miksi juuri noi jutut, kun eivät ole kaikista miellyttävimpiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä tosi mielenkiintoista. Meillä olis nyt syksyllä just Lattaripolitiikan kurssi, mutta en tiedä saanko sitä mahtumaan aikatauluun. Ehkä yritän mennä sinne kuunteluoppilaaksi ainakin. En tunne yhteen Sendero Luminoso-asioita, mutta mielenkiinto on herännyt viime aikoina kun oon kuunnellut kolumbialaisen kaverin FARC-tarinoita pommituksista ja sukulaisten sieppauksista. Hurjaa miten sitä onkin voinut elää niin eri todellisuudessa nuorena.
   Just katottiin Nicon kanssa pari kuukautta sitten sen "historia oficial"-leffa ja on se kyllä näkemisen arvoinen, ehdottomasti! Vaikkei mikään helppo aihe.
   Esseetä kirjoittaessa koin ahaa-elämyksiä mm. lukiessani, kuinka Menemin anteeksiantaminen diktatuurin aikana sotarikoksia tehneille sotilaille osaltaa rauhoitti siivili-sotilas-suhteiden jännitteitä ja kuinka Menem useilla poliittisilla päätöksillä sai sotilaat ja armeijan suljettua pois politiikasta ja samalla mahdollisen uuden sotilaiden väliitulemisen todennäköisyyden. :)

   Poista