Nälkävaroitus! Ei suositella lukemaan tyhjään vatsaan.
Jo muutama kuukausi ennen Argentiinaan lähtöä täällä oltiin vesikielellä muisteltu muun muassa kunnon grillilihaa, herkullista jäätelöä ja empanadoja. Nicon kotikaupungissa oloa varten oltiin suunniteltu uudenvuodenpäivän ja viikonlopun grillaukset jo viikkoja ennen maahan saapumista. Juuri ne oikeat pizzeriat ja ruokakaupat oltiin listattu etukäteen, ettei vaan sitten paikan päällä unohdettaisi käydä niissä syömässä.
Se ei ole vaan myytti, argentiinalaisten perusruokavalioon kuuluu asado (= bbq) eli naudan liha.
Jokaisen argentiinalaisen talon perusvarustukseen kuuluu tiileistä muurattu grilli, jossa on sivussa tilaa tulelle ja vieressä ritilä lihaa varten. Sitä mukaa kuin puuhalot palavat, kuumaa hehkuvaa hiillosta siirretään hiljalleen lihan alle. Kyseessä on siis pitkä ruuanlaittoprosessi, jota varten ostetaan yleensä muutama kilo lihaa ja muutama pussi puuhalkoja. Jokainen lihakauppa myy myös halkoja muovipusseittain.
Tässä noin 8 kiloa lihaa uudenvuodenaaton illallista varten ennen ja jälkeen grillin.
Yleensä lihan kanssa lisukkeena syödään vain valkoista leipää ja ihan perussalaattia, jossa on pelkästään salaatinlehtiä ja tomaattia. Usein salaattiin laitetaan aivan turkasesti suolaa (!), mikä on mun mielestä ihan hassua. Ei kai kukaan Suomessa laita salaattiin suolaa?
Lihakaupassa käynti voi olla vähän erilainen kokemus.. tää onkin aika luksuskauppa ja sieltä me käytiin pari kertaa ostamassa lihat ja makkarat illan asadoa varten. Sieltä saa muun muassa parmesaani-makkaraa, jossa on juustoa ja paprikaa seassa. Niin hyvää!
Siinä näkyy los parmesanos grillissä.
Ja sitten makeisiin herkkuihin. Argentiinalaiset on oikeita sokerihirmuja, makeat keksit, viinerit ja leivokset kuuluu lähes jokaisen päivittäiseen ruokavalioon. Yleensä makeita keksejä syödään jopa ihan aamupalaksi vaan kahvin kanssa. En ymmärrä. Tässä vähän erikoisimpia makeisia Nicon perheen lähileipomosta. Niissä on dulce de lecheä (karamelli-levitettä) välissä.
Tällä kertaa syötiin jostain syystä tosi vähän näitä makeita viinereitä, eli facturas. Niissä on yleensä aina myöskin dulce de lecheä välissä. Mun lemppareita on ihan perus medialunas, eli makeat puolikuun muotoiset kroisantit. Niitä meidän piti erityisesti mennä syömään vanhoille kotikulmille Buenos Airesissa, muttei aika antanut tällä kertaa myöten ja ne jäi ensi kertaan.
Argentiinassa saa myös maailman parasta jäätelöä (myönnän, että viimeisestä Italian reissusta on jo pitkä aika, mutta argentiinalaisethan on italialaisten jälkeläisiä). Jäätelö kuuluikin tällä lomalla meidän jokapäiväiseen ruokavalioon. Taidettiin me jokunen päivä syödä enemmän kuin yksi jäätelö. Jäätelöä voi tilata kotiin vaikka lounaan päätteeksi keskellä päivää tai illallisen päätteeksi kello 1 yöllä. Kotiinkuljetus on ihan normaalia, eikä siitä makseta mitään lisämaksua. Mun ote jäätelön syönnistä on näköjään ruvennut hieman rapisemaan, koska 1/4 kilon pötikkä teki jo hieman tiukkaa. Yleensä isolle porukalle ostaessa jäätelöä tilataan kilon paketeissa, mutta jos makuasioista tulee kiistelyä, niin kaikille voi tilata oman neljänneksen haluamaansa makua. Kuvassa näkyy banana split, dulce de leche suklaapaloilla ja suklaata browniepaloilla. Makuvaihtoehtoja löytyy jos minkälaisia!
Kyllä me oikeasti syötiin vähän monipuolisemmin kuin mitä nämä kuvat antavat ymmärtää. Myönnän, että lihaa tai choripaneja (ns. hotdogeja, grilliin laitetaan vain makkaraa, joka syödään leivän välissä) syötiin kyllä enemmän kuin kerran viikossa, mutta pitihän niitä vetää varastoon. Pizza, jäätelö ja liha oli se mitä sinne lähdettiin syömään!
Tuliko nälkä? ;)
Tämä kertomus on osa Instagram Travel Thursdayta ja kuvat puhelimella räpsästyjä. Muita Instagram Travel Thursdayn postauksia voi käydä kurkkimassa järjestäjien (Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Running with Wild Horses) blogeista. Lisätietoa itse tempauksesta sekä ohjeet voi lukea täältä. Minut löytää instagramista nimimerkillä @annikaig.
Haha, luin varoituksista huolimatta ja tuli nalka, onneksi olen lounastauolla joten voinkin samantien syoda taman tekstin jalkeen (tosin vaan ankean leivan). Nayttaa kylla niin hyvalta! Ja hei, mun aiti laittaa aina karkeaa suolaa salaattiin (ja niin myos mina nykyaan) :D
VastaaPoistaHaha, okei. :D Meillä on aina kotona käytetty suolaa tosi vähän, joten mäkään en ole oikein tottunut sen käyttöön. Argentiinassa ne suolaa aina tomaatit pilkkomisen jälkeen "vetistymään", eikä se huono ole, jos sitä ei liikaa laita.
PoistaHuh mitä herkkuja! Tän postauksen perusteella vois lähtä Argentiinaan ruokamatkalle, sen verran hyvin nauta, jätski ja leivokset kyllä uppoaa.. NAM!
VastaaPoistaEi mikään huono suunnitelma ;)
PoistaHeh, oon ehkä vähän tylsä Argentiinassa asuja, koska en syö minkäänlaista lihaa enkä tykkää dulce de lechestä, facturoista, täkäläisistä empanadoista enkä teollisesti valmistetuista kekseistä.
VastaaPoistaMutta matea kuluu vaikka miten, samoin jäätelöä ja chipát on suuri rakkauteni. Hedelmät täällä maistuu paremmilta ku Euroopassa ja vihannekset on edullisia :)
Öööhh, no olet outo kyllä ;) Yksi paikallinen kaveri täältä vietti marraskuun Córdobassa Argentiinassa ja mietin jo etukäteen, että kuinka epäreilua, koska tyttö ei syö mitään makeeta, ei lihaa, ei jäätelöä (paitsi ehkä sitruuna). Ilmeisesti meni sitten kuukausi lähes pelkästään empanadoja syöden :P
PoistaChipát on niiin hyviä!
Myös mä laitan salaattiin suolaa, kun se ilmeisesti kai jotenkin imee nesteitä rehuista, ja tekee salaatista mehukkaamman.
VastaaPoistaMulla oli vatsa niin kamalan täynnä, kun luin tätä, ettei tullut yhtään nälkä. ;-D Muuten ois voinut käydä huonosti.
Okei, eli se outolintu olenkin vaan mä suolattomuuteni kanssa :D
PoistaLöytyykö ravintoloista kuinka usein salaatteja, osaatko sanoa? Siis muutakin kuin vain salaatinlehtiä ja tomaattia :D. Taitaa löytyä enempi lisukkeena vai?
VastaaPoistaItse laitan joskus harvoin salaattiin (vähän) suolaa, mutta tottakai se riippuu siitä mitä siellä salaatissa on. Esimerkiksi jos salaatissa on vaikkapa paljon herneitä tai ananasta, niin en kyllä laita mitään suolaa :). Suolaa parempi vaihtoehto on kyllä yrttimausteet, curry ym.
Ihan perusravintoloista löytyy mun mielestä vielä aika huonosti salaattia. Ehkä enenevissä määrin kyllä. Ainakin vielä muutama vuosi sitten jossain Buenos Airesin turistialueella ravintoloiden salaatit oli lähinnä sellaisia lihalle lisukkeita, kuten vaikka peruna-majoneesi-herne :) Jos sellaista "eurooppalaista" salaattilounasta ettii, niin täytyy ehkä mennä jonnekin fiinimpään "eurooppalaiseen ravintolaan".
PoistaJännää, en muuten ole koskaan ajatellut laittaa salaattiin currya :)
Näin vähän arvelinkin että joistakin hienommista paikoista lähinnä löytyy. Kiitos vastauksesta! Ja kannattaa joskus kokeilla sitä currya. Currya syödessä se yhdistyy minulla edelleen joko riisiin tai kanaan, koska siten olen sitä tottunut syömään, joten se on aika hauska mauste salaatissa :)
PoistaSydän itkee verta kun on jo liian pitkä aika siitä kun oon viimeksi päässyt syömään asadoa sun muita herkkuja... <3
VastaaPoistaVoi ei! Ehkä sun pitää kokeilla Suomessa vastaavaa :)
PoistaTai tulla käymään Barcelonassa, on vähän lähempänä kuin Argentiina, täältä kun löytyy kaikki argentiinalaiset herkut!
Kylla tuli nalka, rakastan grilliruokaa ja jaatelöa! Taallakin laitetaan salaattiin usein suolaa ja mustapippuria ja muutamia muitakin mausteita kuten sumakkia.
VastaaPoistaGrilliruoka ja jäätelö on hyvää. Tulee kesä mieleen! :)
Poistauaaaah, varoituksesta huolimatta (tai juuri sen vuoksi...) oli pakko heti katsoa, mitä herkkuja täältä löytyi, ja löytyihän niitä :D Mä tarvisin varmaan tuplapaikan lentokoneessa Argentiinan reissun jälkeen, koska tulis syötyä niin paljon.
VastaaPoistaMua jotenkin ilahdutti myös tuo kuvauksesi siitä, miten jo ennen matkaa olitte tarkkaan miettineet ja suunnitelleet, mitä milloinkin syödään ja missä! Ihailtavaa asialle omistautumista! :)
Hyvä, että löytyi herkkuja. Ajattelin, että ehkä nää on sittenkin herkkuja vaan mulle :)
PoistaEi sitten kuinkaan päästy ihan joka paikkaan, mihin oltiin etukäteen suunniteltu menevämme.. mutta melkein!
Aikamoinen mötti lihaa! Meilläkin isä on aina laittanut perussalaattiin suolaa joten nykyään sitä itsekin hieman ripottelee sekaan. Eräs kaveri kertoi joskus, että hän syö tomaattia sokerilla, joka jotenkin "rikastaa" sitä makua. Suolan käyttäjänä tämä tyyli kuulosti äärettömän pervessiltä xD
VastaaPoistaHuikea homma tuo jäätelön tilaaminen kotiin! :)
Oho, sokeria en ole koskaan kokeillut :)
PoistaMaailma olisi niin paljon parempi paikka, jos joka kaupungista löytyis jätskidelivery!
Siis apua. Minä olen kyllä lihansyöjä. Ja pizzansyöjä. Ja… Buenos Aires houkuttelisi kyllä muistakin syistä...
VastaaPoistaSinne vaan makumatkalle :)
PoistaLisää lihansyöjiä ilmoittautuu. Mun mielestä ruoan tulee olla suolaista (ei liian), joten kyllä mullakin salaattiin menee suolaa joko ihan sellaisenaan tai mun "salaatinkastiketta" eli kermaviiliä, johon on sekoitettu aromisuolaa.
VastaaPoistaIhan himskatin herkullisia kuvia, musta vois hyvin tulla argentiinalainen! Jälkiruokien suhteen olen epäileväinen, koska ainakin Espanjassa ne ovat yleensä joko kuivia tai liian makeita. Mutta jätski kyllä maistuu aina ja kotiintkuljetus; semmoinen meille Suomeenkin!
Jes, hyvä! Ehkä mun lähes olematon suolan käyttö on sitten epänormaalia :)
PoistaOlen samaa mieltä. Vielä en ole löytänyt täältä Barcelonasta kovin hyviä makeita herkkuja. Alakerran leipomon viinerit ja omenapiirakat kaipaisi kyllä suomalaisen kätösiä :)
Suomessa kun on jätskinkulutus ihan huipussa, niin pitäisi varmaan kokeilla tuollaista kotiinkuljetusta!
Olisi pitänyt vetäistä aamupala ennen kuin luen tämän... :)
VastaaPoistaLiha ei täällä maistu, mutta tuo pizza ja makeat herkut saivat kyllä veden kielelle! Jäätelön tilaaminen kotiin olisi kyllä aika vaarallista, sitä voisi mennä vähän liikaakin.... :)
Joo, jäätelökuljetus voi olla vähän vaarallista. Varsinkin kun jätskibaarit on aina auki myöhään yötä myöten!
PoistaSopivasti tulin juuri syomasta ;) Nyt oon testannut Veikon jaatelon ja hyvaa oli, mutta edelleen Arkakao jatkaa suosikkina. Jokaisesta paikasta on hyva oppia just ne parhaat maut :)
VastaaPoistaPerinteisia argentiinalaismakuja etsiville suosittelen lampimasti Las Cholasia, jossa sulloin tanaan itseni tayteen provoleta de queso de cabraa (ahh!!) ja pastel de lomoa, nam! Parrillapuoli oli kans erinomainen ja mika yllattavinta, hinnat kohtuulliset ellei jopa edulliset. Tosin juomat oli jarkyttavan hintaisia, mutta ei kai sinne juomapuolen takia mennakaan :D
Hehe, hyvä juttu. Cadoreoli meidän Bairesin herkkuja tällä kertaa. Nam, nam! Jätskimielessä siis.
PoistaLas Cholas pitää laittaa muistiin ens reissua varten!
Voi näitä ruokapostauksia, alkuvaroituksista huolimatta nälkähän tässä tuli! :) Helsingissä oli joskus Ravintolapäivän aikoihin viime keväänä koju, josta olisi saanut argentiinalaisia empanadoja, mutten sillon harmikseni päässyt paikan päälle. Mutta Argentiina nousi kyllä nyt aika vauhdilla matkakohdelistojen kärkihujakoille! :)
VastaaPoistaRuokapostauksissa on kyllä aina oma haasteensa, ainakin lukijan kannalta. ;) Nää mun Argentiina-fiilistelyt on vielä ihan alkuvaiheessa, joten lisää juttuja on vielä tulossa! :)
Poista