5. maaliskuuta 2014

Astetta mukavampi tapa matkustaa

Tällä näkymällä alkoi meidän tammikuinen neljän viikon Argentiinan reissu yli kaksi kuutautta sitten. 
Lentokoneen ikkunasta ihasteltiin Río de la Platan maisemia ilta-auringossa. 
Vasemmalla (takana) näkyy Argentiina ja oikealla (edessä) Uruguay. 


Olin silloin niin innoissani etten meinannut malttaa pysyä lentokoneen istuimessa aloillani. 14 tunnin lento Amsterdamista oli kuitenkin sujunut yllättävän hyvin ja vaivattomasti, taisin nimittäin nukkua matkasta ainakin kaksi kolmasosaa. 


On se Buenos Aires vaan niin jättimäinen miljoonakaupunki!


Heti maahan päästyämme suuntasimme bussilla Buenos Airesin bussiasemalle Retiroon, jossa Nicon veli oli meitä odottamassa pienen suolapalan ja juotavan kanssa. Ehdittiin siinä vajaa tunti vaihtaa kuulumisia ennen kuin meidän yöbussi lähti kohti etelää, Bahía Blancaa, Nicon kotikaupunkiin. Etäisyyttä Buenos Airesin ja Bahía Blancan välillä on vajaat 700 kilometriä ja bussilla matkustaa kätevästi kahdeksassa tunnissa (jos kaikki menee hyvin). Junalla saattaisi kestää lähes tuplasti kauemmin ja lentokoneella taas pääsisi tunnissa. Harmi vain, että Argentiinan sisäisistä lennoista joutuu ulkomaalainen (non-resident) pulittamaan lähes tuplahinnan paikallisten lentolipun hintaan verrattuna. Bussilla pääsi noin 50 eurolla suuntaansa, mutta lentolipun hinta taisi lähennellä jo 200 euroa. 


Matkustettiin muutama päivä ennen uudenvuodenaattoa lähes tyhjässä bussissa oikein rennosti. Nicon veli oli hankkinut meille liput cama suite -bussiluokkaan, mikä tarkoittaa sitä että istuimen saa aivan täysin makuuasentoon, joten jalkatilaa riittää. Jaloille löytyy vielä oma "tuki", joten istuimessa pääsee siis ihan kunnon vaaka-asentoon, kun jalatkin saa tarvittaessa suoraksi. Kuvanottovaiheessa en ollut vielä laskenut selkänojaa kovin alas tai nostanut jalkatukea ylös. Tyyny ja peitto kuuluvat tietenkin normikalustoon myös. Ja istuimet on mukavan leveitä!


Näillä ns. lyhyemmillä bussimatkoilla (pitkiä ovat jo 12 tuntia tai enemmän kestävät matkat) ei enää illallista tarjota, mutta vesipullo ja pientä iltapalaa kyllä. Tämän bussiyhtiön eväät ovat jo viimeiset pari vuotta olleet ne samat: myslipatukka, suolakeksejä, pähkinöitä, makeita vohveleita ja pieni suklaa. Vielä illalla kello 23 aikaan meidän bussin lähtiessä matkaan ulkona oli yli 30 astetta lämmintä, joten suklaa oli tietenkin ihan velliä. Kyllä se onneksi siinä yön aikana ilmastoidussa bussissa kovettui uudestaan. 


Mulla on jo viimeiset viitisen vuotta aina Argentiinassa matkustaessa ollut tapana ostaa lippu ihan eturiviin, koska siitä näkee parhaiten maisemia. Vaikka yleensä matkustankin yöbussilla, niin iltaisin ja öisin voi ihailla salamointia horisontissa. Nimittäin lähes aina jossain vaiheessa matkaa vettä tulee kaatamalla tai vähintäänkin horisontissa vilahtelee vaikka kuinka upeita salamoita, jotka valaisevat koko taivaan. Niin mahtavaa katseltavaa! Verhotkin saa tarvittaessa eteen, ettei vastaantulevien autojen ajovalot häikäise. 


Viimeisessä kuvassa ollaankin jo paluumatkalla Bahía Blancasta Buenos Airesiin loppukuusta, taas paraatipaikalla. Meidän bussi oli vaatimattomat neljä tuntia myöhässä. Sen piti olla perillä kello 7 aamulla, mutta herättiinkin keskellä ei mitään. Bussi seisoi välillä pysähtyneenä tien laidassa tai jossain bensa-asemalla ja jatkoi taas matkaa. Loppujen lopuksi vika taisi olla suurempi, kun jouduttiin vaihtamaan bussia loppumatkaksi. Tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta kun mun bussi hajoaa kesken matkan. Meillä ei onneksi ollut kiirettä minnekään, mutta jokunen kanssamatkustaja taisi missata lentonsa Eurooppaan. 

Argentiinan bussimatkailu tuntuu aina yhtä luksukselta pitkän ja ahtaan lentomatkan jälkeen. Parhaimmassa tapauksessa matkalipun hintaan kuuluu kolmen ruokalajin illallinen ja bingo, jossa voi voittaa viinipullon. Näin ainakin Andeille suuntaavilla Andesmar -bussiyhtiön reissuilla kun sinne (vuosia sitten) viimeksi matkustin.

14 kommenttia:

 1. Ensin ihmettelin valintaanne matkata 8h bussilla mutta kyllä tommosella bussilla kelpaa matkustaa!
  Ja vielä ruokaakin saa, vautsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ja vielä tässä elämäntilanteessa toi hintaerokin ratkaisee bussin puolesta :)

   Poista
 2. Olipa tosi mielenkiintoista lukea tätä! Mua kiinnostavat yleensäkin kaikki erilaiset kulkuvälineet ulkomailla, joten osui ja upposi. :-)

  Mutta tuota eturivin paikkaa jäin vähän ihmettelemään, että missä se kuski sitten istuu, jos etummaiset penkit ovat ihan ikkunan edessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, taisin pikkasen epäselvästi asiani kuitenkin ilmaista. Se on niin tuttuahuttua, että joskus jotain unohtuu. Kaikki tuollaiset pitkän matkan bussit ovat siis kahdessa kerroksessa Argentiinassa. Me istutaan siis kuskin yläpuolella :)

   Poista
 3. Laaja ja littea on Baires ilmasta kasin :) Onneksi meidan ei tartteis tapella samoista paikoista bussissa, koska oon niin nosso, etten uskaltais menna etupenkkiin, etenkaan ylakerrassa! Voisin lahtea Andeille uudelleen ihan vain tuon viinipullobingon persolla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei toi ehkä turvallisin penkki ole, mutta ainakin toistaiseksi ollaan vielä uskallettu siinä matkustaa. Mä voitin sellasen viinipullon ihan ensimmäisellä yksin kuljetulla bussimatkalla Baires-Mendoza, joten se on jäänyt mieleen :)

   Poista
 4. Aika mahtavaa bussipalvelua verrattuna omiin karjalaumabusseihin Thaimaassa ja Cambodiassa :D Kyllä tuommoisella kehtaisi päästellä menemään yön ylitse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, todellakin :) vastaavia karjalaumabusseja kyllä löytyy kuulemaan mukaan muualta Lattareista :)

   Poista
 5. Vähän tuon tapaisella bussilla matkustimme muutaman kerrran myös Venezuelassa.Yömatka sujui suht koht mukavasti sellaisella:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä noilla matkustaa ihan mukavasti, jos ei ole uniongelmia oman sängyn ulkopuolella :)

   Poista
 6. Tuo on niin ihana tunnelma, kun ollaan juuri laskeutumassa Buenos Airesiin :) Tässä tulee itellekin matkakuume! Täytyy kyllä joskus kokeilla bussimatkustamista Argentiinassa, sen verran hienolta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä? Et ole ikinä matkustanut bussilla Argentiinassa? Jännää! Mulle taas toi bussimatkustelu on niiiin osa Argentiinaa, kun niillä on aina tullut rampattua edes takaisin Mendozaan ja Córdobaan :)

   Poista
 7. Hienoja ilmakuvia! Ja hauskaa lukea bussimatkailusta, se on niin erilaista vähänkin eksoottisemmissa maissa. Itsekin muistan jossain saaneeni pientä naposteltavaa bussimatkan aikana, mutta en sen kummempia aterioita. Siitäkin oli jo ihan positiivisesti yllättynyt, kun ei Suomessa taideta tarjota missään mitään? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi! Tavallinen bussimatkailu Euroopassa tuntuu niin ahdistavalta noiden eteläamerikkalaista luksusbussikokemusten jälkeen :) Ei kyllä muuten Suomessa varmasti tarjota ainakaan ilmaiseksi mitään!

   Poista