27. maaliskuuta 2014

Oi Buenos Aires!

Tällä kertaa esittelyssä Etelä-Amerikan Pariisinakin tunnettu Argentiinan pääkaupunki. Olen analysoinut suhdettani kyseiseen kaupunkiin täällä blogissa jo aiemminkin, mutta on se vaan niin ihana paikka. Omalla tavallaan ja ainakin siellä lomalaisena vieraillessa. Olin jo ennen matkaa miettinyt tarkkaan missä kaikkialla haluan Buenos Airesin päivinä käydä, vastaavasti kun kerroin viimeksi ruokien suunnittelusta. Listalla oli joitain jo ennestään tuttuja paikkoja ja toisaalta joitain ihan uusia. Arvaatte varmaan, ettei loppujen lopulta ehditty käydä niistä kovinkaan monessa. Tällä kertaa vietettiin kaupungissa yhteensä alle kuusi päivää, joten millään ei ehditty edes kaikkia kavereita tavata.

Ensimmäisenä päivänä harhailimme tuttuja katuja pitkin Nicon veljen kämpiltä ihan keskusta-keskustan suuntaan ja meidän entisille kotikonnuille, Congressille suunnaten. Muisteltiin kuinka 18 kuukautta aiemmin kuljettiin niitä reittejä säännöllisesti. Löydettiin "se pizza-paikka" ja "se kiska, josta ostettiin se juttu sillon kun..".

Tämä tornitalo löytyi ihan meidän kulmilta ja jo silloin puolitoista vuotta sitten sen yläkerrassa oli "myynnissä" -kyltti. Leikiteltiin ajatuksella, että soitettaisiin numeroon ja tekeydyttäisiin ostajiksi vain päästäksemme näkemään torni sisäpuolelta. Olisi mahtavaa päästä noihin vanhoihin rakennuksiin sisään ja tutkia mitä kaikkea niiden sisälle kätkeytyy. Onkohan se sama kämppä siis edelleen myynnissä?

Enjoying the walk around downtown, remembering...

Näin tammikuussa Buenos Airesissa on ihanan rauhallista, kaikki paikalliset pakoon pääsevät lähtevät muualle lomille ja kaupunki täyttyy lähinnä turisteista, erityisesti brasialilaisista sellaisista. Asteita on ainakin +35 ja kosteusprosentti hipoo satasta. Kuuma on. Kaveri varoitti jo joulukuussa, että kannattaisi jättää Bairesin suunnitelmat kokonaan välistä. Maan energiavaje ja helteet saavat aikaan sähkökatkoja, joten olot voivat olla aika tukalat. Ensimmäisinä öinä heräsin keskellä yötä siihen, että olin ihan hiestä märkä. Nukuttiin Nicon veljen tyttären huoneessa, eikä siellä ollut ilmastointia, ainoastaan pieni tuuletin. Oltiin sentään 17. kerroksessa ja ikkuna auki. Ilmavirta ei tuntunut missään. Aamulla kello viisi vajaa 2-vuotias herätti koko talon karjunnallaan. Jo parin päivän jälkeen olin ihan valmis nousemaan lentokoneeseen ja palaamaan Eurooppaan.

El Obelisco #buenosaires

Ensimmäisinä Buenos Airesin päivinä olin myös jotenkin tosi epävarma kaupungilla liikkuessa. En tiedä miksi. Se entisaikojen kaupungin tuntemus ja varmuus oli tipotiessään ja olo oli kuin eksyneellä muurahaisella. Kunnes sitten kolmantena päivänä nappasin paikallisbussin yksin koko kaupungin halki kaveria tapaamaan ja nautiskelin tutuista maisemista. Muistin kuinka mahtavalta tuntuu suunnistaa jättimäisessä kaupungissa ihan yksin ohikulkijoita tiiraillen. Kuuntelin bussissa porteñojen kovaäänisiä keskusteluja, laskin kortteleita ja nautin maisemista sekä suurkaupungin vilinistä. Kuumuudesta huolimatta. Lämpötilan "real feel" taisi nousta jopa 50 asteeseen ja iltapäiväksi luvattiin kunnon myräkkää. Roikuin bussin kaiteessa ja yritin päästä käsiksi avonaisen ikkunan ilmavirtaan, joka oli lähes olematon. Onneksi laukusta löytyi Parc Güellista ostettu viuhka. Enkä suinkaan ollut bussin ainoa naispuolinen henkilö viuhkan kanssa. Kyseinen euron viuhka on pelastanut minut useaan kertaan, edellisen kerran Guatemalan lennon turbulenssin aiheuttamalta pahoinvoinnilta kun tuntui, että happi loppuu.

One of the prettiest bookstores I've...

Yksi Bairesin listalla olleista asioista oli käynti El Ateneo -nimisessä, upeassa kirjakaupassa. Se on yksi hienoimpia kirjakauppoja, missä olen ikinä käynyt. Vanha, 1900-luvun alussa rakennettu teatteri muuntautui kirjakaupaksi tämän vuosituhannen alussa. Viileä, ilmastoitu kirjakauppa tarjosi täydellisen pakopaikan katujen kuumuudesta. Olen kirjoittanut kyseisestä paikasta aiemmin täällä. Wikipedian mukaan El Ateneon ovista kävelee vuodessa läpi yli miljoona ihmistä, enkä yhtään ihmettele! Ja mikä parasta, kaupasta löytyy ihan oma kahvila. Noissa pienissä loosseissa saa muuten rauhassa lukea kirjaa, ilman että kukaan tulee häätämään pois.

Granola, yogurt, fruit brunch in #pani #buenosaires

Yllä olevan kuvan aamupala on kuitenkin eri kahvilasta, kyseessä on Pani-niminen paikka, joita on ilmestynyt kaupunkiin yksi lisää sitten viime näkemältä. Sieltä sain mukaani yhden "paperitabletin", joka nyt koristaa meidän kämpän seinää Barcelonassa (ja vilahti pari postausta takaperin). Panin kuvassa näkyvästä aamupalakombosta olin uneksinut sitten syyskuun 2012, mutta se ei harmi vaan tällä kertaa täyttänyt odotuksiani. Hedelmien alta löytyvän granolan reseptiä oli muunnettu, suklaahiput ja mansikat oli poistettu sekä sekaan heitetty aivan liikaa erikoisia pähkinöitä. Mutta mehu oli taivaallista! Paikka on niin söpö, että siellä hurahtaa helposti tunti jos toinenkin. Varsinkin sateisena päivänä.

A morning walk around the Recoleta...

Suoraan aamupalalta onkin hyvä jatkaa ruuansulatuskierrokselle vierestä löytyvälle hautuumaalle. Recoletan alueelta löytyy yksi Argentiinan kuuluisimmista hautausmaista - El Cementerio de Recoleta. Sinne on päätynyt muun muassa kuuluisa Evita eli Eva Perón, yksi yhden entisen presidentin vaimoista. Nico ei ollut käynyt paikalla aiemmin, mutta onneksi osasin jo suunnistaa suoraan Evitan luo, siellä yleensä parveilee suurin joukko innokkaita matkailijoita. Recoletan haustausmaalta löytyy myös lukuisia entisiä argentiinalaisia presidenttejä, poliitikkoja, diplomaatteja ja taiteilijoita tai heidän puolisoitaan. Recoletan barrio on muutenkin tosi chic, siellä voi ihastella hienosti pukeutuneita rouvia aamukävelyllä puudeleineen. Kyseinen hautausmaa löytyy siis yhdestä kaupungin hienoimmasta lähiöstä. 

Quite a pretty mall in #buenosaires #galeriaspacifico

El Ateneo -kirjakaupan katosta löytyy lähes yhtä upeat maalaukset kun nämä Galerías Pacíficon -kauppakeskuksen katon koristeet. Tämä rakennus on 1800-luvun lopulta, sen oli tarkoitus toimia kauppakeskuksena heti alun alkaen, mutta se toimikin alkuvuodet ensin taidemuseona ja sittemmin brittiläisten omistaman junayhtiön toimistona. 1970-luvulla diktatuurin aikaan armeija piti rakennuksen kellarissa ilmeisesti myös kidutuskeskusta. Vuosien heitteillä olon jälkeen rakennus kunnostettiin ja nyt se on toiminut kauppakeskuksena vuodesta 1991. Se onkin astetta hienompi sellainen, sillä siellä majailee mm. Bossit, Lacostet, Diorit, Hilfigerit ja Ralph Laurenit. 

Just a typical morning in #buenosaires...

Aivan kuten muistakin maailman suurkaupungeista, myös Buenos Airesista löytyy näitä legendaarisia koirien ulkoiluttajamestareita. En tajua miten tyypit pystyy pitämään kaikki koirat ja hihnat ojossa, mutta tämä näky tuli vastaan yksi kaunis aamu. Ja tällä kertaa sain ikuistettua tilanteen puhelimella, nimittäin seurailin näitä heppuja joskus työmatkoillakin, mutta en ikinä kehdannut kaivaa kameraani esiin. Tuossa taitaa mennä mukana kahdeksan hurttaa.

Mafaldita #buenosaires

Buenos Airesista löytyy hurjat määrät katutaidetta ja itse asiassa kaupungissa järjestetään jotain kävelykiertueita, joissa käydään nimenomaan tsekkaamassa hienoja graffiteja. Joku päivä haluan vielä tehdä sellaisen kierroksen, vaikka miksei niitä voisi ihan yksinkin käydä tutkailemassa, jos tietää minne menee. Mafalda on ehdottomasti kuuluisin argentiinalainen fiktiohahmo. Suosittelen tutustumaan häneen paremmin, jos Mafaldan jutut eivät ole jo ennestään tuttuja. Niitä on käännetty jopa suomen kielelle.

Different kind of street art in...

Poliittista katutaidetta löytyy myös. Yllä olevassa kuvassa rivissä latinalaisamerikkalaisia presidenttejä. Kyseinen kuva oli jonkin hallintorakennuksen pihalla, en valitettavasti muista mikä rakennus oli kyseessä. Huomatkaa, että mukana on vain "populistihallitusten" päämiehiä. Ecuador, Bolivia, Venezuela, Kuuba ja olisiko tuo Castron vasemmalla puolella oleva Brasilian Lula, vaikkei se kyllä häneltä näytä. Tunnistaako joku paremmin?

One of the things I most...

Yllä yksi niistä asioista, joita eniten kaipaan. Kunnon kioskit. Ne on niiiin houkuttelevan näköisiä ja aina kadulle avoinna. Kaikki noi suklaat ja herkut oikein kutsuu astumaan sisään. Paitsi ehkä helteellä, koska kaikki suklaat on silloin ihan sulaneita. Barcelonassa (ja Espanjassa?) ei harrasteta kioskeja, niitä ei yksinkertaisesti ole olemassa. En ainakaan ole vielä puoleentoista vuoteen löytänyt yhtäkään. Kyseinen kuva on itse asiassa Buenos Airesin lentokentältä, tuossa kioskissa tuhlasin viimeiset pesot ostamalla matkaevästä lennolle.

Mercado de #santelmo #buenosaires

Olin niin onnellinen kun tajusin meidän paluulennon lähtevän vasta sunnuntai-iltana. Nimittäin joka sunnuntai ympäri vuoden San Telmon lähiössä, Defensa-kadulla, on pystyssä sunnuntaimarkkinat. Sieltä löytyy kymmenen korttelin verran krääsää, antiikkia, käsitöitä, matkamuistoja ja vaikka mitä. Musiikkia ja rentoa meininkiä. Niin kauniita tavaroita. Rakastan kävellä siellä, vaikka se on yleensä tosi täynnä väkeä, ja vain ihailla kaikkea mahtavaa. Kuten näitä vanhoja soodavesipulloja. San Telmon lähiöstä löytyy sitten taas sitä rosoista romantiikkaa, lukuisia, upeita, vanhoja, heitteille jätettyjä rakennuksia.

Vaikka muutaman ensimmäisen päivän jälkeen halusinkin vain nousta lentokoneeseen ja palata Eurooppaan, oletettavasti ääni kellossa muuttui nopeasti, enkä olisi millään malttanut tulla vielä takaisin. Niin paljon jäi Buenos Airesissa tekemättä, näkemättä ja kokematta. Onneksi tämä tuskin jäi minun viimeiseksi kerrakseni kyseisessä kaupungissa.

Palacio Barolo #buenosaires

Tämä kertomus on osa Instagram Travel Thursdayta ja kuvat puhelimella räpsästyjä. Muita Instagram Travel Thursdayn postauksia voi käydä kurkkimassa järjestäjien (Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Running with Wild Horses) blogeista. Lisätietoa itse tempauksesta sekä ohjeet voi lukea täältä. Minut löytää instagramista nimimerkillä @annikaig ja kyseisen linkin takaa voi katsella kuvia, vaikkei omaa instagram-tiliä omistaisikaan.

24 kommenttia:

 1. Aivan huippuja kuvia! Ihastelinkin niitä jo Instassa, mutta voi juku tuota värien ilotulistusta. Tykkään! :)

  VastaaPoista
 2. Noi soodapullot on aivan ihania! En tieda mita niihin laittaisin mutta kelpuuttaisin ne koristamaan kotia koska vain :) Ja Buenos Aires on edelleen bucket-listalla jo ihan pelkastaan tuon kirjakaupan takia!! Pakko paasta joku paiva ja mieluiten sun kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on :) Mietin just, et voisko niihin laittaa vaikka jauhoja yms. talteen. Ens vuonna siis Beirutin ja Buenos Airesin keikka ;)

   Poista
 3. Buenos Aires on mulle ihan tuntematon paikka, mutta tää postaus kyllä herätti matkakuumeen! Näyttää (ja kuulostaa) ihanalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se hieno paikka, ihanaa että voin levittää ilosanomaa Argentiinasta :)

   Poista
 4. Ihanat värit! Ja alkoi naurattamaan tuo koirien ulkoiluttaja :D Ehkä hieman haastavaa touhua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itse en kyllä pystyisi noin montaa koiraa hallitsemaan kun parinkin kanssa on jo haastetta :)

   Poista
 5. Että miten kiehtova teksti taas kerran! Tästähän löytyy vaikka mitä ihanaa, mistä tykkään, kuten hienoja rakennuksia, valtava kirjakauppa, hautausmaa ja katutaidetta! Nyt alkoi kiehtomaan tuo Buenos Aires ihan tosissaan :)

  Ja hei onhan Espanjassa tupakka- ja lehtikioskit :D. Ja kyllähän siellä muutenkin pieniä kioskeja välillä näkyy, mutta muistaakseni esimerkiksi niiden karkki/suklaa-tarjonta on vähäistä / olematonta. Tuli itse käytyä niissä niin harvoin niin en edes muista kunnolla mitä niissä myydään, Málagassakin astuin lähikioskiin sisälle vain bussikorttia lataamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teea! Ihana kuulla :) Suosittelen Buenos Airesin matkaa oikein lämpimästi!

   Onhan täällä jo niitä lehtikioskeja, mutta puuttuu kokonaan sellaset paikat, mistä sais kätevästi vaikka vesipullon ja suklaapatukan kadulta :D eilen kyllä näin vissiin ensimmäistä kertaa yhden lehtikiskan, jossa myytiin muutakin kuin lehtiä ja postikortteja. Mun mielestä niitä tabac-paikoistakaan ei oikeen saa muuta kuin tupakkaa ja jotain matkamuistoja ehkä :)

   Poista
 6. Tosi mielenkiintoinen teksti Annika! Niinhän siinä aina käy kodinomaisissa paikoissa, että suunnittelee ihan hirveästi tekemistä ja näkemistä ja lopulta on hyvä jos puolet niistä ehtii tehdä. Ja ihanan värikkäitä kuvia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Inka! Niin se aina vähän tuppaa käydä, varsinkin kun olis niin paljon perhettä ja kavereita, joiden kanssa haluaa myös viettää aikaa :)

   Poista
 7. Mielenkiintoinen juttu ja upeat kuvat, olen itse nykyään vähän hukassa suurkaupungeissa (sitä se Norjassa maalla asuminen teettää....) mutta nyt tuli kyllä vähän sellainen fiilis että tuolla olisi hieno käydä. Tuollaiset kirjakaupat ovat vaan kovin vaarallisia, tyhjin käsin on aina vaikea lähteä kotiin... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu.. noi kirjakaupat on tosiaan hieman vaarallisia, mutta tällä kertaa osasin pitää itseni kurissa. Laukut oli jo sen verran täynnä :)

   Poista
 8. Oho, on tosiaan upea kirjakauppa! Tuollaisia ei näe kyllä oikein koskaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se hulppea, ei niitä taida ihan joka kaupungista löytyä. Kieltämättä esim. Helsingin Stockan Akateeminen on hieman vaisu tuohon verrattuna!

   Poista
 9. Ihanat kuvat! Olen aina halunnut käydä Buenos Airesissa,ja kun asuimme eksän kanssa Caracaksessa niin oli tarkoituskin,mutta ei siitä sitten tullutkaan mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, ehtiihän sitä vielä, vaikka Tel Avivista onkin ehkä vähän pidempi matka :)

   Poista
 10. Olipas mielenkiintoista! Buenos Aires vaikuttaa tosi kiehtovalta kaupungilta, vaikka nuo lämpötilat ja varsinkin kosteusprosentit olisi mulle ehkä vähän liikaa.

  Etelä-Amerikka on mulle muutenkin ihan tuntematonta maaperää. Kerran olen melkein lähtenyt Peruun, mutta yritykseksi se valitettavasti jäi.

  Onpa erikoista, että Espanjassa ei ole kunnon kioskeja. Vaikka harvemmin niillä tulee käytyä täällä Suomessakaan, kun kaupasta saa samat jutut halvemmalla. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siellä onneksi ympäri vuoden ihan noin tukala ilmasto ole. Lähinnä joulu-tammikuu on pahimpia kuukausia. Kyllä Buenos Airesissa talvella, kesä-elokuussa saa palellakin :)

   Täällä kaipaisin kesäisin just sellasia kioskeja, joista sais näppärästi vaikka vesipullon ostettua, mutta ei vaan löydy :)

   Poista
 11. Oi! Tuo hedelmäsalaatti kuva ja maalaukset kirjakaupan katossa! Mun luokkalainen on just vaihdossa BA:ssa mutta siltä ei ole tullut sieltä paljoa kuvia tai kertomuksia. Hauska nähdä millaista siellä oikeasti on. En varmasti kestäis itse asua noin kuumassa, Suomen kesäkin tuottaa joskus hankaluuksia :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Argentiina ja Baires on siis vieneet mennessään, niin taitaa helposti käydä :) Tuonne kannattaa kyllä ehdottomasti matkustaa syksyllä tai keväällä, koska kesällä on vähän liian tukalat kelit!

   Poista
 12. Kadonneiden kommenttien kirous jatkuu, mutta sanomani kuului, että melkein tippa linssissä luin tätä postausta! Oot niin hienosti saanut tiivistettyä Buenos Airesin taikaa, jota on joka puolella, aivan pienistä yksityiskohdista lähtien. Hassua, että paikalliset lähtevät sankoin joukoin Eurooppaan räpsimään kuvia arkkitehtuurista, kun heillä on tällaisia helmiä aivan nenänsä edessä! Viimeisimpänä vaikutuksen teki Teatro Colonin kierros, joka oli joka peson arvoinen. Suosittelen, jos et ole vielä käynyt.

  Onneksi et karannut Bairesista ekan päivän jälkeen, vaan jäit jääkahvittelemaan :) Kieltämättä aika raskas ilma oli, kun ei edes liikkuvan junan ikkunasta tullut henkäystäkään viilennystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, mä jopa liikutuin sun kommentista. Tuli kieltämättä jo taas haikea kaipuu sille suunnalle tätä tekstiä valmistellessa. Ensi kerralla sitten Teatro Colón myös listalle. Täytyisikin konkreettisesti tehdä se lista paperille (tai koneelle), eikä vaan yrittää pitää mielessä :)

   Onneksi jäin tosiaan kahvittelemaan, hellittihän se hellekin sitten, niin saatiin nauttia vikat päivät Bairesista jopa housut jalassa :)

   Poista