10. maaliskuuta 2014

Hospital de Sant Pau

IMG_2202

Barcelonan Guinardón naapurustosta, ihan Sagrada Familian kupeesta löytyy upea Hospital de Sant Pau, oikealta nimeltään L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, joka toimi sairaalana vuoteen 2009 asti. Kyseessä on jättimäinen, 1900-luvun alussa rakennettu sairaala-kompleksi, joka julistettiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi vuonna 1997. Se on nyt kauttaaltaan kunnostettu ja ovet ovat avoinna yleisölle maksutta 16. maaliskuuta asti. Ilmeisesti sen jälkeen alueelle pääsee tutustumaan maksua vastaan.

Päärakennuksessa ihailin erityisesti kattojen koristeluita. Laattojen värikirjo oli aika mahtava. Pinkki katto otti vastaan heti sisäänkäynnillä. Hienoja kuvioita löytyi myös. Huomatkaa kattoruusut!

IMG_2137
IMG_2145
IMG_2147
IMG_2146
IMG_2149

Päärakennuksesta avautuikin näkymä takapihalle, josta löytyi vaikka kuinka monta upeaa rakennusta lisää. Kuviteltiin etukäteen, että päärakennus olisi se "itse nähtävyys", mutta nähtävää riittikin vaikka kuinka paljon lisää. 

IMG_2157
IMG_2156

Kierros jatkui portaita pitkin alas päärakennuksen kellariin ja sieltä valkoisilla laatoilla kaakeloitua maanalaista tunnelia pitkin. Ulos tultua pöllähdettiinkin keskellä takapihan aukiota, keskellä näitä upeita rakennuksia. 

Alun perin arkkitehti Lluís Domènech i Montanerin idea oli rakentaa yhdeksän korttelin kattava sairaala-alue, josta löytyisi yhteensä 27 paviljonkia sairaanhoitoa varten. Tilat oltiin myös jaettu erikseen naisille ja miehille. Miehille kuuluivat vasemmanpuoleiset rakennukset, jotka oli nimetty miespyhimysten mukaan ja naisille taas oikeanpuoleiset rakennukset, jotka oli nimetty naispyhimysten ja neitsyiden mukaan. Loppujen lopuksi paviljonkeja taisi olla hieman vähemmän, mutta ne oli kaikki erilaisia ja yhdistetty toisiinsa maanalaisilla tunneleilla.

IMG_2165
IMG_2167
IMG_2182
IMG_2177
IMG_2186
IMG_2196
IMG_2193

Upea paikka, eikä ollenkaan huono kohde sunnuntaiselle päiväkävelylle!

19 kommenttia:

 1. Mahtava paikka, jotenkin en vaan osaisi kuvitella potilaita kaavuissaan noiden holvikattojen alle :D

  VastaaPoista
 2. Ihan mielettömiä kuvia, tässä alkaa jo tosissaan miettimään minireissuja eteläisempään eurooppaan näitä katsellessa.. :D Espanja ja kumppanit kun ovat mulle vielä aika tuntematonta aluetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne vaan, Espanjassa riittää nähtävää vaikka kuinka pitkäksi aikaa.. multakin on vielä näkemättä vaikka mitä hienoja kaupunkeja ja paikkoja tässä maassa :) Kiva, että nää mun kuvat motivoi sua tänne suunnalle!

   Poista
 3. Vau, mikä paikka! Melkoinen sairaala on kyllä ollut..Eikä ihme, että alkavat pian veloittaa pääsymaksuja. Ja ihanat nuo appelsiini(?)puut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulle ois mun blogissa haaste, haastelin mukaan Annikoita :) Ota matkaan jos haluat, en tykkää kyttyrää, vaikka jätät välistäkin, mulla ainakin vierähti pieni ikuisuus sitä tehdessä :D http://tarinoitamaailmalta.com/faktoja-vastauksia/

   Poista
  2. En ole ihan varma, onko ne appelsiini- vai mandariinipuita, jotain sellaista. Ne vieläkin yllättää mut eksoottisuudellaan :)
   Kiitos haasteesta, tartun siihen kyllä!

   Poista
 4. Henkeäsalpaavan upea!! Yksityiskohtien määrä ja kunnossapidon taso ovat uskomattomia! Maksan mielellään, että pääsen Barcelonan reissulla tutustumaan tuollaiseen sairaala-alueeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niin on. Sisältä löytyi yksi paneelein kunnostettu tila myös, se vasta jännä kontrasti olikin. Hieno paikka!

   Poista
 5. Vau upea! Kävin pari vuotta sitten kyseisessä paikassa, mutta tuolloin sairaala oli vielä suurimmaksi osaksi kunnostustöiden ja rakennusmaiden pressujen peitossa - mutta jo silloin siitä sai pieniä viitteitä, miten yksityiskohtia täynnä oleva ja väreillä leikittelevä Sant Pau on! Miulle tuli ainakin joistakin niistä valkosinisistä seinistä mieleen Etelä-Espanja tai Marokko...näiden kuvien jälkeen haluan ehdottomasti käydä uudelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Nyt olis päässyt siellä takapihalla oleviin eri rakennuksiin myös sisään, muttei kaikkiin. Meillä oli tuona päivänä vähän kiire, joten ei ihan täysin ehditty perehtyä kaikkiin rakennuksiin. Täytyy itsekin yrittää vielä palata tuonne tutkimaan lisää.

   Poista
 6. Hieno paikka ja hienoja kuvia! Ensin tuli mieleen, että tossa olis mallia yhteen jos toiseenkin piparkakkuluomukseen ja toiseksi, että vaikka itsekin niitä olen "pari kertaa" nähnyt, en edelleenkään ymmärrä, että appelsiinit vaan kasvaa tolleen jossain puissa... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Menninkäinen. Tulisi kyllä upeita piparkakkutaloja näistä malleista :) Appelsiini- ja muut sitruspuut yllättävät kyllä vielä eksoottisuudellaan!

   Poista
 7. Mahtavan upeaa! Sekä sisältä että ulkoa:)Hienot kuvat Annika:)

  VastaaPoista
 8. En ehkä pääse yli noista vaaleanpunaisista katoista! :) Ja muutenkin ihan silmiä hivelevää arkkitehtuuria, ja hienosti kuvattuja otoksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just se vaaleanpunainen katto sai mutkin heti kättelyssä hurmoksiin :)

   Poista
 9. Voi ei olisi voinut tulla parempaan saumaan tämä postaus! :D Ihan huikean näköistä! Täytyypäs alkaa muutenkin lukemaan Barcelonan postauksiasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva kuulla! :) Täällä riittää Barcelona-lukemisia!

   Poista