6. tammikuuta 2015

Kirjavuosi 2014

Perinteitä kunnioittaen, laitetaan eetteriin viime vuoden kirjalista. Kulunut vuosi olikin kaikkien aikojen lukuvuosi, nimittäin nojatuolimatkailua tuli harrastettua yllättävän ahkeraan, vaikkakin harvoin kirjaimellisesti nojatuolissa. Luettua tuli yhteensä 19 kirjaa, mikä oli reilusti enemmän kuin viime vuonna ja yli tavoitteenkin. Laitoin nimittäin itselleni tammikuussa goodreads-sivustolle tavoitteeksi vaivaiset 15 kirjaa ja onnekseni ylitinkin sen reilusti. Sen lisäksi, että tänä vuonna luin ennätysmäärän kirjoja sitten nuoruusvuosien, luin myös näköjään ennätysmäärän kirjoja suomeksi.


Guillermo Barrantes - Buenos Aires es leyenda
Mario Vargas Llosa - Vuohen juhla
Carlos Ruiz Zafón - Taivasten vanki
Aniko Villalba - Días de viaje
Malala Yousafzai - I am Malala
Kader Abdolah - The House of the Mosque
Merja Mähkä - Ihanasti hukassa ja miten sieltä pääsee pois
Chimamanda Adichie - Half of a Yellow Sun
Deborah Rodriguez - The Little Coffee Shop of Kabul
Annu Kekäläinen - Leiri
Cecilia Samartin - Broken Paradise
Greg Mortenson - Stones into Schools
Reeta Paakkinen - Kotona Istanbulissa
Mary Higgins Clark - Kuin kaksi marjaa
Rosa Liksom - Hytti nro 6
Anni Valtonen - Uusia suomalaisia
Gaile Parkin - Kigalin kakkukauppa muuttaa
Heikki Aittokoski - Narrien Laiva
Nura Farah - Aavikon tyttäret

Viime vuonna vastaavan katsauksen tehtyäni sain kommenttiboksiin yhden kirjasuosituksen. Päädyinkin tilaamaan kirjan Amazonilta ja siitä tuli yksi lempikirjoistani. Kyseessä on Broken Paradise, joka tunnetaan myös nimellä Ghost Heart (suomeksi Nora & Alicia). Kirja vie aikamatkalle 50- ja 60-luvun Kuubaan, se kertoo kahden serkuksen elämästä ennen ja jälkeen Kuuban vallankumouksen. Toinen serkuksista pakenee perheineen Yhdysvaltoihin, mutta yhteydenpito jatkuu kirjeitse. Kerronnassa ovat vastakkain vaikea elämä Kuubassa vallankumousvuosien jälkeen sekä toisaalta vaikea sopeutuminen Yhdysvaltoihin kuubalaisena siirtolaisena. Tarina vei onnistuneesti mukanaan ja olisinkin toivonut, että se olisi jatkunut pidempään. Suosittelen!


Afganistaniin sijoittuvia kirjoja luin kaksi, vähän enemmän hömppää edustavan The Little Coffee Shop of Kabul (josta kirjoitin jo täällä) sekä Mortensonin Stones into Schools, joka kertoo  kirjoittajan lukuisista projekteista Afganistanissa ja Pakistanissa tyttökoulujen rakentamisen parissa. Ihailtavaa työtä ja erittäin mielenkiintoista luettavaa. Iraniin sijoittuva The House of the Mosque oli myös omalla tavallaan viihdyttävä. Se kertoo yhden suurperheen elämästä ja kommelluksista Iranin vallankumouksen aikoihin - ennen ja jälkeen. 

Vuoden toiseksi lemppariksi nousi Vuohen juhla, ihan ehdottomasti. Se taas sijoittuu Dominikaaniseen Tasavaltaan ja kertoo yli kolmekymmentä vuotta kestäneen diktaattori Rafael Trujillon julmasta hallinnosta ja sen kaatumisesta. Sopivasti politiikkaa, historiaa ja jännitystä. Kirjoitin siitä tarkemmin aiemmin keväällä, samoin kuin Minä olen Malala ja Taivasten Vanki -kirjoista, jotka veivät niinikään mennessään.

1990-luvun Somaliasta kertova Aavikon tyttäret on ensimmäinen somalialaisen suomeksi kirjoittama kirja. Odotin siltä ehkä vähän enemmän, jotain uutta. Olen aiemmin lukenut vastaavia tarinoita (mm. somalialaisen Ayaan Hirsi Alin elämänkerrat), joten tämä fiktiivinen tarina ja sen kulku oli aika ennalta arvattavissa. Kirjaa lukiessa muistui useaan kertaan mieleen Tuhat loistavaa aurinkoa, muttei tämä yltänyt sen tasolle.


Merja Mähkän Ihanasti Hukassa oli rentoa reissukirjalukemista. Sekä Mähkän tarinat, että alkuvuodesta lukemani argentiinalaisen reissari Aniko Villalban Días de viaje saivat reissukuumeen aikaiseksi. Onneksi se on nyt ehtinyt vähän laantua. Myöhemmin keväällä tapasinkin Anikon livenä Barcelonassa. Paakkisen Kotona Istanbulissa oli vähän kuin kirjaversio ulkosuomalaisen blogista - tykkäsin kovasti. Se oli oiva sukellus turkkilaiseen kulttuurin suomalaisin silmin.

Annu Kekäläisen Leiri sekä Chimamandan Half of a Yellow Sun eivät tehneet niin suurta vaikutusta, vaikka antavatkin ainutlaatuiset katsaukset; toinen Pohjois-Keniassa sijaitsevan pakolaisleirin elämään sekä toinen Nigerian historiaan. Kirjoitin molemmista tarkemmin jo kesällä. Tälle uudelle vuodelle onkin suunnitelmissa lukea vuorostaan Chimamandan Kotiinpalaajat, joka odottaa jo kirjahyllyssä.

Kigalin kakkukauppa muuttaa ei mielestäni edeltänyt edeltäjänsä tasolle, nimittäin ensimmäinen osa oli paljon viihdyttävämpi. Liksomin Hytti nro 6 oli ehkä ärsyttävin ikinä, teki mieli jättää se kesken useaan kertaan, mutta niin vain pinnistin loppuun asti. Buenos Aires es Leyenda on täynnä erikoisia urbaanilegendatarinoita, meni ihan yli äyräiden. Higginsin Kuin kaksi marjaa oli ihan viihdyttävää ja helppoa kesälukemista. Harvoin tulee luettua jenkkidekkareita. Tämä eteni ihan mukavasti, mutta jäänee viimeiseksi.


Uusia suomalaisia ajattelin ottaa pohdintaan ihan omana tekstinään, se herätti paljon ajatuksia omasta tilanteesta. Aittokosken Narrien Laiva - Matka pieleen mennessä maailmassa oli myös yksi vuoden kohokohdista. Olin odottanut sen lukemista pitkään, koska seurasin blogia, jotta Aittokoski piti kirjaa kirjoittaessaan. Narrien laiva vie Lontoon öky-öky-huutokauppoihin, Nicaraguan maaseudulle tutkimaan mitä kaikkea Suomen kehitysyhteistyövaroilla on siellä tehty, Mogadishun pakolaisleirille, Bangladeshin surullisen kuuluisiin vaatetehtaisiin, Ukrainaan sekä Kabulin nuorten skeittipuistoon. Tykkäsin tästä erittäin paljon. Oli todella mielenkiintoista lukea nimenomaan kaikesta tutkimusprosessista ja säädöistä, mitä toimittaja joutui kirjaa työstäessään tekemään - myös niistä hankaluuksista, kuten epäonnistunut tutkimusmatka Päiväntasaajan Guineaan. Alussa ylimaalinen historiapläjäys hieman häiritsi, mutta siitäkin päästiin yli.

Huikea kirjavuosi siis 2014 ainakin oli, jos ei muuta. Tarinat veivät Somaliasta Iraniin, Nigeriaan, Istanbuliin, Pakistaniin, Afganistaniin, Dominikaaniseen Tasavaltaan, Kuubaan sekä ympäri maailman. Toivotaan, että ensi vuonna ehdin lukea vähintään yhtä paljon.

Jos joku muu löytyy goodreadsista, niin klikkailkaa ihmeessä kaveriksi ja antakaa lukuvinkkejä! Uudelle vuodelle laitoin erittäin mahtipontisesti lukutavoitteeksi 20 kirjaa.

18 kommenttia:

 1. Kirjapostaukset ovat aina mielenkiintoisia, hyvää luettavaa kun ei ole koskaan liikaa! Klikkailin sinut juuri tuolla ystäväksi, vaikka en ole pahemmin muistanut koko Goodreadsia pitkään aikaan... :) Varsinkin tuo Narrien Laiva kuulostaa mielenkiintoiselta. Omia suosikkejani on elokuvanakin tuleva (tai taitaa olla jo teattereissakin muualla paitsi Norjassa) Cheryl Strayedin "Wild", suomalaisista "Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin" ja dekkaripuolella Elly Griffitsin koko Ruth Galloway sarja. Siihen jäin sen verran koukkuun että lomalla kirjoja meni yksi yössä, edellisen loputtua piti heti tilata Kindlelle seuraava..... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Satu. Kiitos vinkeistä, täytyy tutkia tarkemmin :) Pitäis ehkä laittaa se Kindle harkintaan, kun näitä kirjoja kertyy niin uskomaton määrä. Tai sitten vaan ruveta käymään kirjastossa nyt kun sellainen on lähettyvillä :)

   Poista
 2. Tää tuli ihan loistavaan saumaan, istutaan just tässä aamupalalla vikaa päivää Sansibarilla ja yritin löytää Kindleen jotain lukemista kotimatkan ajaksi :) onneksi satuin huomaamaan sun uuden blogitekstin, nyt lähden näillä vinkeillä metsästää uutta kirjaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, hyvä. Kerro sitten mihin päädyit!? ja mun onkin pitänyt kysyä sulta taas tosta Kindlestä.. hyvä, että se on toiminnassa :)

   Poista
 3. Olipa mielenkiintoinen katsaus! En tainnut näistä olla lukenut kuin yhden vaikka paljon luenkin. Pidin välivuoden lukion jälkeen ja olin vain töissä. Oli ihmeellistä kun ei tarvinnut töiden jälkeen opiskella niin luin vain kirjoja. Äidin kannustuksesta kirjasin kaikki ylös ja vuoden loppuun mennessä olin lukenut 80 romaania. Yhden vuoden aikana :D Pikalukutaito + hullu vimma kirjoihin on kyllä hyvä yhdistelmä ^^
  Vois sellaisen uuden vuoden lupauksen taas tehdä että kirjoittaisi muistiin. Opiskellessa taitaa kyllä jäädä saldot mullakin jonnekin parinkympin paikkeille. Ja kyllä, lukeminen on myös parasta matkailua. Itsekin olen innostunut Lähi-Idän kertomuksista kun en sinne ihan konkreettisesti uskalla vielä matkustaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla Maarit :) Mulla on kyllä lukeminen taas nostanut päätään kun on opiskelut jääneet pois, mutta en ihan noin suuriin lukemiin ole vielä päässyt. Mulla se menee aina kausittain, että luen muutaman viikon aikana monta kirjaa ja sitten taas saattaa mennä monta kuukautta etten koska yhteenkään.

   Kannattaa tosiaan tsekata toi goodreads, jos ei ole vielä tuttu. Sinne on helppo lisätä omat kirjat ja sitten se osaa ehdottaa sulle vastaavia, mistä oot merkannut tykänneesi.

   Poista
 4. Katsoin vaan tuota ekaa kuvaa ja ajattelin, etta mahtavia teoksia, just mulle sopivia! Paitsi Rosa Liksom, jota en kylla edes yrita enaa lukea. Ja siellahan se sun tekstissa tulikin esiin :P En tee uudenvuodenlupauksia, mutta voisin ihan muuten vaan luvata jo itselleni ekirjalukulaitteen, kun ei kirjastoista oikein ole apua, enka (kalliita) teoksiakaan halua nurkkiini pyorimaan ja viela vahemman espanjaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se oli kyllä semmonen ällötyskirja toi Liksom, että en varmasti lue enempää. Toivottavasti saat lukulaitteen hommattua, mulla se on kans ollut harkinnassa jo jonkin aikaa. Mutta mua taas ärsyttää, että joskus ekirjaversiot on jopa kalliimpia kun paperiversiot - on pari kertaa tullut vastaan. Ehkä se on ollut enemmänkin poikkeus. Toivottavasti.

   Poista
 5. Tästä sainkin inspiraation kirjoittaa vuonna 20015 ylös omat lukemiset! :)

  Tuo hytti nro 6... Luin sen aikoinaan omassa juna-huumassani, mutta oli kyllä juuri sellaista tekotaiteellista shaibaa mitä en osa ayhtään arvostaa. Huh, ei ollut yhtään omaan mieleen kyseinen teos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu. Suosittelen goodreadsia lukemisten kirjaamiseen - helpottaa hommaa kummasti :)

   Samat fiilikset täällä.. harmittaa ihan, että haaskasin aikaani ja luin sen loppuun.. mutta ajattelin silloin, että pitäähän sitä nyt edes yksi Finlandia-palkittu lukea.

   Poista
 6. Mielenkiintoisia kirjoja olet lukenut. Minunkin piti tehdä tänä vuonna tämmöinen kirjalista, mutta niin siinä vaan taas kävi, että lukuinnostukseni loppui jossakin toukokuun vaiheilla kuin kananlento, ja sen jälkeen en ole lukenut yhtään kirjaa. Kummallinen tuurilukija. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, no ehtiihän sitä tänä vuonnakin :) Mulla oli kans monen kuukauden tauko kun muutettiin Suomeen, mutta sitten vaan jostain löysin innon uudelleen nyt joulun alla. Näin se menee, kausittain.

   Poista
 7. Olipas monia mielenkiintoiselta vaikuttavia kirjoja! Noista olin lukenut ainoastaan tuon Half of a Yeallow Sunin, siitä tykkäsin aika paljon vaikka olikin vähän rankka. Hytti numero 6:sta olen harkinnut jo jonkin aikaa, mutta siitä olen kuullut niin ristiriitaisia mielipiteitä että saa nähdä tuleeko siihen tartuttua.

  Ammennan tosi usein nimenomaan blogeista ideoita kirjoihin mitä voisi lukea seuraavaksi ja tästäkin pitää muutamat kirjat kirjoitella ylös :) Erityisesti toi Broken Paradise kiinnostaisi. Kiitos siis vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löytyi mielenkiintoisia kirjoja. Blogeista on kyllä mukava lue lukuvinkkejä, varsinkin silloin kun niissä ei ihan liikaa kerrota juonesta :)

   Half of a yellow sun eteni mun mielestä vähän hitaasti ja oli turhan pitkä - siihen nähden miten vähän kirjassa oikeastaan mitään tapahtui. Hytty nro 6 jakaa kyllä hyvin paljon mielipiteitä, joten ehkä se pitää itse kokea.

   Poista
 8. Narrien laiva on juuri nyt Hesarin viikon kirjana, eli ilmaiseksi luettavana Padilta kaikille, joilla on Hesarin digitilaus! Itsellä olisi, mutta harmi vaan että Padi on väärällä puolella Valtamerta... pitää katsoa, jos keksisin jonkun muun tavan saada tuo kirja käsiini, kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vitsi, harmi juttu. Ei sitä saa pysyvästi ladattua padille, jotta se jäisi sulle talteen? sitä ei varmaan joo Luxemburgin kirjastosta löydy :)

   Poista
 9. Mielenkiintoinen postaus!! Useampikin kirja päätyy varmasti to read -listalle, kunhan sitä vapaa-aikaa ilmestyisi jostain... Suosittelen lämpimästi Rafik Schamin Damaskoksen rakastavaiset -kirjaa, jos et ole vielä sitä lukenut. Ei läheskään yhtä siirappinen kuin nimi antaa olettaa, moniulotteinen mutta erittäin mielenkiintoinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ja kiitos vinkistä, toi kuulostaa hyvältä. Pitää laitttaa muistiin :)

   Poista