11. tammikuuta 2015

Mi Argentina querida

Tänään 11. tammikuuta kymmenen vuotta sitten lähdin Argentiinaan ensimmäisen kerran. Lähdin silloin vaihto-oppilaaksi lukiolaisena, enkä vielä lentokoneeseen noustessani tiennyt missä päin maata tulisin kuusi kuukautta asumaan. Pakkaaminen oli sen vuoksi hieman haastavaa, nimittäin maa on yli 4000 kilometriä pitkä ja sieltä löytyy kaikkea viidakosta ja arosta jäätiköihin. Onnekseni en kuitenkaan joutunut viidakkoon tai jäätikölle, päädyin nimittäin lopulta heti ensimmäisenä Argentiinan päivänäni kauniiseen Mendozan provinssiin Chilen rajan lähettyville. Mendozaan, missä aurinkoisia päiviä riittää ympäri vuoden - host-setäni mukaan hotellien iskulause on "jos ei paista, saat rahat takaisin", eikä koulukaverini tullut kouluun sateisena päivänä ollenkaan.*

siskot2005
Ensimmäisten viikkojen aikana kahden vanhemman host-siskon kanssa.

Päädyin pieneen San Martín nimiseen kaupunkiin 40 kilometriä Mendozan kaupungista. Olin ollut maassa jo pari kuukautta kunnes yksi päivä tajusin, että lumihuippuiset Andit näkyvätkin meidän kotikadulta. Sain elämääni kolme siskoa lisää sekä kokonaisen perheen täteineen, serkkuineen ja isovanhempineen. Opin kieltä, kulttuuria ja elämää pienessä maaseudun kaupungissa Andien juurella ja keskellä viiniköynnöksiä. Koulussa opiskelimme mm. viinin valmistamisen prosesseista ja vierailimme viinitilalla tutkimassa asiaa tarkemmin.

Välillä mietin miten merkittävä tuo vaihto-oppilasaika onkaan elämässäni ollut. Epäilen, että olisin välttämättä päätynyt Skotlantiin opiskelemaan tai löytänyt kansainvälisten suhteiden pariin ilman Argentiinan vaihtoa, siellä tapaamiani ihmisiä ja sattumuksia. Moni työpaikka olisi jäänyt saamatta ilman espanjan kielen taitoa. Elämä on monen sattuman summa ja pienikin juttu voi saada aikaan suuria asioita.

deviaje2005
Rypäleitä matkalla puristuksiin ja viiniksi.

Kun kuuden kuukauden vaihdon jälkeen oli aika lähteä kotiin, olin asunut Argentiinassa näkemättä yhtäkään ihmistä tanssimassa tangoa tai kokematta yhtäkään jalkapallomatsia. Onneksi asia korjaantui seuraavilla reissuilla. Minun ja Argentiinan tarina on ollut pitkä ja matkan varrella on sattunut kaikenlaista. Kymmenen vuoden aikana olen ehtinyt asumaan Argentiinassa kolmeen otteeseen - neljässä eri kaupungissa - ja käynyt siellä jo neljä kertaa lomalla. Silti monet paikat ovat vielä näkemättä. 

IMG_6722
Cerro de la Gloria, Mendoza v. 2005 (löytyy 5 peson setelistä)

Lukiovaihtoon lähteminen on yksi elämäni parhaita päätöksiä, ja se on jättänyt jälkensä minuun lopullisesti. Eikä Argentiina iloineen, suruineen, ärsytyksineen ja ihmeellisyyksineen tule koskaan lähtemään sydämestäni. Siellä tulee aina olemaan yksi kodeistani, tai oikeastaan jo kaksi sellaista eri puolilla maata. Sillä monta vuotta lukiovaihdon jälkeen elämä jälleen yllätti. Argentiina tuli pysyvästi takaisin arkeeni tavattuani Nicon pienessä skotlantilaisessa kaupungissa. Mutta se onkin jo ihan toinen tarina.

* Koulukaverini María oli koko syyslukukauden aikana koulusta pois tasan kerran, koska Maria tuli päivittäin kouluun pyörällä ja sinä päivänä ulkona tuli vettä - ei kai kukaan voi sadesäällä pyöräillä!

31 kommenttia:

 1. Ihana tarina... Sitä välillä ihmettelee, miksi elämässä joku asia menee niinkuin menee ja vasta jälkeenpäin pohtii, että mitäs sitten jos ei niin olisi koskaan tapahtunutkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Niinpä! Välillä on kiva leikitellä ajatuksella, missä sitä nyt olis jos sitä tai tätä ei olisikaan tapahtunut..

   Poista
 2. Oi, ihania kuvia, olitte niin pieniä! Muistat varmaan myös mikä viikonpäivä oli 10v sitten ja millainen ilma ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mistä arvasit! ;) Muistan oikeesti, että oli tiistai päivä, aurinkoa ja pakkasta. Lento lähti vasta illalla, joten olin vielä aamulla koulussa käymässä lounastauolla ja kaverit ihmetteli mitä vielä tein siellä :P Seuraavana päivänä sitten jo Mendozassa perheen luona. Niin se aika rientää!

   Poista
 3. Ihana postaus! Ja terkkuja täältä Bairesista 😊 Vajaassa viikossa ehtii kokea vain pintaraapauksen tästä kaikesta, mutta on tämä kyllä ihana paikka. Toivottavasti seuraavalla kerralla päästään tutkimaan maata muutenkin kuin pääkaupungista käsin!

  VastaaPoista
 4. Miten päädyit Argentiinan valitsemaan kohteeksi? :) Erikoinen valinta monet kun suuntaavat lukiosta USAan yms "turvallisempaan" vaihtoehtoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tarkoikat "turvallisena", koska Jenkeissä puhutaan englantia.. niin Argentiina (ja Chile) oli ykköskohteita, koska halusin nimenomaan oppia espanjaa. Ajattelin myös, että oli järkevä lähteä "eksoottiseen" paikkaan, jonne ei välttämättä tulisi noin muuten lähdettyä matkoille :) En missään vaiheessa ennen lähtöä pitänyt Argentiinaa turvattomana kohteena - enkä kyllä vieläkään. Ajattelin kai, ettei vaihtarijärjestö sinne oppilaita lähettäisi, jos siellä olisi turvatonta.

   Poista
  2. Joo turvallisena tarkotin nimenomaan sitä kieltä ja sitä, että kaikkihan tietää tv:n ja leffojen kautta jo valmiiksi kaiken Jenkeistä. Turvallinen oli ehkä vähä hämäävä sana :D epä-eksoottinen oisi varmaan ollut osuvampi

   Poista
  3. Joo, no niin ajattelinkin.. tuttua ja turvallista :) Halusin jotain oikeesti erilaista ja ajattelin, että kielellisesti olisi paljon hyödyllisempää mennä ei englanninkieliseen maahan ja oppia ihan uusi kieli, englantia kun puhuin jo suht sujuvasti.

   Poista
  4. "Missikokelaan hurja vaihtokokemus: Huumeita ja avunhuutoja!
   Miss Suomi 2015 -finalisti Rita Jokinen oli Argentiinassa vaihdossa viime elokuusta joulukuuhun.
   - Se on tällä hetkellä yksi maailman vaarallisimmista maista, enkä voinut liikkua yöllä ulkona ollenkaan. Yksi ilta makasin sängyssä ja kuulin ulkoa naisen avunhuutoja. Naisena en vain voinut mennä väliin, ja sitä oli ihan hirveä kuunnella. Huumeet olivat siellä arkipäivää, ja kaikki tarjosivat niitä. Kun en itse ottanut huumeita vastaan, minua pidettiin outona, Rita kertoo."

   http://www.seiska.fi/Viihdeuutiset/Missikokelaan-hurja-vaihtokokemus-Huumeita-ja-avunhuutoja/1069536
   http://rita-argentiina.blogspot.fi/

   Ei taida olla kovin turvallinen paikka tuo Argentiina, yksi maailman vaarallisimmista maista??

   Poista
  5. Ei se todellakaan ole yksi maailman vaarallisimmista maista. Kaikki on toki suhteellista, eikä Argentiinassa tietenkään ole yhtä turvallista kuin Suomessa - harvassa maassa on. Mulle ei ole ikinä tarjottu huumeita, joten kai se riippuu myös missä liikkuu ja mitä tekee. En myöskään luottaisi seiskaan lähteenä yhtään mihinkään asiaan liittyen, eiköhän asiat todellisuudessa ole vähän erilaisia kun mitäkin tuo kyseinen lehti antaa ymmärtää.

   Poista
 5. Mulla on hyvin samanlainen kokemus omasta vaihdosta... ihana juttu! Täytyy joskus itse tehdä samanmoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olisi todella kiinnostava lukea enemmän sun päätymisestä Alaskaan :)

   Poista
 6. Toivottavasti mullekin jää yhtä hyvät fiilikset tästä mun "pikavaihdosta" Argentiinaan..! :D Kai tälle tarinalla tulee jatkoa ja kerrot muutkin Argentiinaanpäätymisosiot, eli mitä tapahtui tämän jälkeen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, toivotaan niin. Toivon todella! Kunhan osaat tarvittaessa piilottaa kameran ;)
   Voi ei, kai mun pitää sit kehitellä jatko-osia tälle tarinalle..

   Poista
  2. Hei Annikat! :) Muhun saa totta kai olla yhteydessa, jos taalla paikan paalla tulee jotain kysyttavaa tai mita vaan mielen paalle. aNNiKalla on mun yhteystiedot. Bienvenida!

   Poista
 7. Aww, ihania kuvia :) Se on kyllä jännä miten elämä todella kuljettaa ja mun mielestä onkin aina mielenkiintoista miettiä miten jotkut asiat on niin sattumien summia elämässä! Mä kyllä uskon kohtaloon jossain määrin ja siihen että everything happens for a reason!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on.. arvaa olisinko mä koskaan keksinyt lähteä vaihtoon Kanadaan, jos en olis tavannut sua ekoina Aberdeenin viikkoina ja sit et välttämättä olis tavannut A:ta ja ja ja.. :) Samalla filosofialla mennään!

   Poista
 8. Ihanat kuvat menneisyydesta ja tarina samoin, tasta tuli hyva mieli! Niin se on, etta monet valinnat silloin nuorempana juuri vaihto-opiskelun ja tietyn kiinnostuksen suhteen ovat tuoneet elaman nykyiseen pisteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Petra, ihana kuulla. Ihan totta. Välillä mietinkin, että jos olisin vaikka päätynyt vaihtoon Espanjaan tai Japaniin, olisiko minulla vastaava palava suhde niihin maihin nyt 10 vuotta myöhemmin :)

   Poista
 9. Kylläpä aika tosiaan menee ihan siivillä! Ihana tarina! Minustakin olisi hauska kuulla, miten päädyit vaihtoon juuri Argentiinaan? :) Elämä on monien sattumuksien ja valintojen summa. Jännää, miten siitä sitten tulee se oma elämän polku. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, eikä oikein ikinä tiedä mikä kulman takana odottaa :) Päädyin Argentiinaan lähinnä espanjan kielen takia, halusin oppia puhumaan jonkun uuden kielen (syy miksi en lähtenyt esim. USAan) ja Argentiina vaan kuulosti tarpeeksi eksoottiselta ja jännältä.

   Poista
 10. Que! Kymmenen vuotta! Oli pakko ihan katsoa läppärin kalenteria ja totesin, että puolen vuoden kuluttua munkin vaihtoon lähtemisestä on KYMMENEN vuotta. Oh my, me ollaan jo aika vanhoja. :D Mäkin välillä ihmettelen miten elämä kuljettaa. Välillä voi tuntua jopa hassulta, kun alkaa miettimään tarkemmin kaikkea. Alex kysyi multa pari päivää sitten miksi lähdin Kreikkaan vaihtoon, enkä edes tiennyt mitä vastata. Muistan vielä, kun (olisikohan ollut Bakerisssa) pohdittiin näitä vaihtoon lähtemisiä, ja sä kannustit mua lähtemään. Kiitos siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei sitä voi uskoa! Nyt sitä kyllä tuntee itsensä vanhaksi :) En mäkään tiedä miten päädyit Kreikkaan, mutta muistan ne keskustelut ennen sun Ranskaan lähtöä. Huippua, että sain sut lähtemään ja ostamaan lentolippuja äitis ärsytykseen asti ;)

   Poista
 11. Palasin itse viime kesänä Argentiinasta vaihdosta ja nyt houkuttelis lukion jälkeen sinne opiskelemaan :-) Tiiätkö sattumoisin yhtään esimerkiksi Buenos Airesin opiskelumahdollisuuksista ja minkä takia et sitte halunnut jäädä Argentiinaan opiskelemaan ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla :P Selvittelin aikoinaan lähinnä Mendozan yliopistojen tarjontaa. Vielä 10 v. sitten yliopiston nettisivut oli aika vajavaisia ja tietoa oli vaikea saada. Samoin kansainvälisten suhteiden opinnot on Argentiinassa edelleen erittäin teoriapainotteisia, sisältäen ihan älyttömästi historian ja filosofian opintoja (tämä ei innostanut yhtään). Buenos Airesista löytyy ihan hyviäkin yliopistoja, mutta silti suhtauduin vähän epäluuloisesti opetuksen tasoon yms. Riippuu tietenkin yliopistosta ja aineesta. Loppujen lopuksi totesin, että olisi parempi opiskella Euroopassa englanniksi (ja ilmaiseksi) ja lähteä sitten vaihtoon Argentiinaan.
   Voit laittaa mulle sähköpostia, jos haluat kysellä jotain lisää :)

   Poista
  2. Joo lähetän varmasti ku pääsen vähän selville minne aion hakea :-)

   Poista
  3. Kävin lueskelemassa sun blogia ja voin samaistua niihin kirjoituksiin niiin hyvin. Paljon samoja fiiliksiä kävin läpi sillon 10v. sitten :)

   Poista
 12. Nostalgisia noi vanhat kuvat :) Ollaan oltu sitten samaan aikaan Argentiinassa, kun mun opiskelu siellä oli juuri päättymässä noihin aikoihin ja tammikuun lopulla 2005 palasin Suomeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, vietin sillon tammikuussa vain yhden iltapäivän Buenos Airesissa, eli ei varmaan olla törmätty missään :)

   Poista