11. joulukuuta 2016

Tuntuuko joulu joululta ilman joululomaa?

P1090711 P1090772 P1090788 P1090766 P1090816 P1090645

Tajusin viime viikolla yhtäkkiä minkä takia parina viime vuonna joulufiilis tuntuu olleen normaalia enemmän hakusessa. Nimittäin jouluunhan on lähes koko elämäni ajan liittynyt aika vahvasti ajatus lomasta. Koko kouluiän joulun tulo tarkoitti yli kahden viikon joululomaa. Välipäivinä loikoilua kotona, pulkkamäkeä, luistelua, yöpukupäiviä ja mitä muuta! 

Skotlannin yliopistovuosina joulukuun tulo tarkoitti paitsi lukukauden viimeisiä opiskeluviikkoja, myös erilaisia pikkujouluja sekä loman lähestymistä. Joulun tulo ja vuoden vaihtuminen oli yhtä kuin neljän viikon Suomi-loma. Arki, opiskelut ja tenttistressi unohtuivat sillä sekunnilla kun pääsi lentokentälle joululomalle lähtevien ihmisten keskelle ja lentokone nousi Skotlannin ilmatilaan. Välilaskut Köpiksen tai Amsterdamin kentällä oli kaikkein jännittävimpiä, koska loma oli jo alkanut ja sitä oli melkein kotona, mutta silti vielä niin kaukana. Sitä oli ikäänkuin sellaisessa välitilassa, kahden maailman välissä. Ja sitten laskeutuminen Helsinki-Vantaalle, jossa odotti yleensä vastassa isä, pikkusisko ja koirat. Joulufiilistä ei tarvinnut hakemalla hakea sillä Suomeen tulo oli joulu jo itsessään. Neljä viikkoa pelkkää lomaa perheen, sukulaisten, ystävien ja Suomen kanssa.

Vielä Barcelonassa asuessa joulun tulo tarkoitti Suomi-lomaa, vaikkakaan ei sentään enää neljän viikon pituista. Espanjan auringosta saapuminen kotiin viileään pohjolaan perheen luo sai joulufiiliksen päälle aika nopeasti. 

Tänä vuonna onkin sitten jo kolmas joulu putkeen, kun en matkusta ulkomailta Suomeen joulun viettoon. Minulla ei myöskään ole yhtään ylimääräistä lomaa, joten välipäivät kuluu normaalisti töissä. Tajusin, että sen takia joulukaan ei enää tunnu niin erikoiselta. Tänä vuonna on varmasti vielä vaikeampi päästä joulufiilikseen, koska joulu on lähinnä yksi viikonloppu muiden joukossa. Tottakai se vietetään perheen ja sukulaisten kanssa, mutta ylimääräisten vapaapäivien jäädessä vähiin, tulee joulu varmaan menemään ohi todella nopeasti. 

Samoin kun tänä vuonna, viime vuonna vietimme marraskuun kaksi viimeistä viikkoa lomalla lämpimässä. Sen takia tuntuu vähän kuin joulukuu olisi tullut ihan puun takaa yhtäkkiä ilman, että joulukalenteriakaan on ehtinyt hankkia tai muutenkaan valmistautua. Joulumarkkinatkin on vielä näkemättä, mutta ne muutamat vähäiset joulukoristeet ja punaiset kynttilät sain sentään kaivettua esille tänään.

Onneksi on kuitenkin yksi asia, joka ei ole muuttunut vaikkei jouluna olekaan enää joululomaa. Edelleen kokoonnumme vanhempieni luo koristelemaan joulukuusen aatonaattona sekä muutamme joulun pyhiksi heidän luokseen kuusi kilometriä pohjoiseen. Viimeistään siinä vaiheessa on joulufiiliksen aika. En malta odottaa.

Kuvat hyytävän kylmältä viime sunnuntailta Lauttasaaresta.

2 kommenttia:

  1. Hienoja talvitunnelmakuvia. Kuulostaa ihanalta tuollanen teidan perinneperhejoulu, vaikka sitten lomat oiskin vahissa :) Kuten varmaan oot huomannut, Argsulandiassa ei ole tana vuonna yhtaan pyhaa... Eika edes sita puolikasta tyopaivaa jouluaatolle, joka yleensa on saatu. Pakeneminen on tehty aika mahdottomatksi, joten nailla mennaan ja katsotaan, mita tuleman pitaa :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irina :) Olen huomannut joo ja sepäs jos jokin ärsyttää :S Meillä on sentään täällä toi 26.12. ja vielä 6.1. Toive elää, että saadaan aatonaatolle puolikas päivä. Eiköhän se teidänkin joulu ihan mukavasti mene siellä paikan päällä :)

      Poista