5. lokakuuta 2010

brittiläinen työnhaku..

...eroaa suomalaisesta! Yllätys, yllätys!

Meillä oli viime viikolla politiikan luennon sijasta Careers Talk. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja hyödylliseltä. Not! Ehkä yksi lannistavimmista ja turhimmista luennoista ikinä.
Mamma paasasi ja yritti kertoa minne politiikan ja kv-suhteiden opiskelijat ovat Aberdeenistä valmistuttuaan päätyneet. Kuulemma vuonna 2009 valmistuneista (Politics & IR) opiskelijoista 57% oli 6kk valmistumisen jälkeen työllistettyjä. Joku 30% meni jatko-opiskelemaan ja vain 7% oli työttömänä. Nii-in. Kavereiden kanssa mietittiin, että kuinkakohan moni näistä 57% oli Tescon (paikallinen S-market) kassaneitinä tai Pizza Hutin kuskina? Ei selvinnyt.

Briteissä CVhen ei kuulemma missään nimessä pidä laittaa valokuvaa, ei syntymäaikaa tai siviilisäätyä. Eikä ainakaan kansalaisuutta. Ei vahingossakaan. Mahdollisimman vähän mitään henk. koht. tietoja, joiden perusteella sua voitais sorsia. Parempi vielä, jos sukupuoli EI käy ilmi. Hah hah hah.

SEN SIJAAN..
täytyy "state the obvious" -kuten. "Ollessani vaihdossa Kanadassa kehitin sosiaalisia taitojani ja loin maailmanlaajuisen ystäväverkon" -tyyliin. Pitää kirjoittaa vaikka, että yliopistossa olen kehittänyt keskustelu-, esiintymis- ja ryhmätyöskentelytaitoja. Sellasia juttuja. Se on täällä normaalia ja ihanteellista.

Kaiken huippu oli matamin kysymys "kuinka moni teistä miettii maisterintutkintoon jatkamista?" Miettikääpä uudestaan. Muistakaa, että maisterin paperit ei automaattisesti takaa työtä valmistumisen jälkeen.
Mamma antoi neuvoja ja rohkaisi mm. jatkamaan "accounting" tai "retail" (kirjanpidon tai vähittäismyynnin?) -aloille, joille me kuulemma voimme hyvin jatkaa, vaikka ollaankin politiikan opiskelijoita. Jos vaikka haluttais kaupanalalle, niin ei kannata tehdä jatko-opiskeluja. Meni hermot! Jos haluaisin uran kaupanalalla, tuskin olisin opiskelemassa näitä aineita ja tätä tutkintoa yliopistossa.

Tämä Careers Talk taas avasi silmät siinä suhteessa, että täällä yliopiston perustutkinto on sellainen aika itsestäänselvä, yleissivistävä juttu. Ei oikeasti ole paljonkaan väliä mitä aineita opiskelet, sillä voit vielä päätyä mihin vaan. Ja niinhän se on.
Lopputulos oli, että "jos suunnittelet jatko-opintoja, tule juttelemaan meidän kanssa, niin mietitään kannattaako se". Yeah, right.

Tänään kävin keskustareissulla tiputtelemassa CVeitä eri paikkoihin ja ehkä huomenna jatkan vielä samalla linjalla, jospa jostain töitä irtoais..

"Joskus ajattelen, että minulla on maailman hirvein työ" -"Joo.. varmasti!"

3 kommenttia:

 1. Ei nyt liity politiikkaan tai politiikan opiskeluun mutta tuli turhista luennoista mieleen.. Meillä oli ESIINTYMISTAIDON luento viime perjantaina. Älkää puhuko selkä yleisöön päin! Muistakaa hyvä äänenkäyttö! Älkää lukeko suoraan papereista! ...

  Porukka lipui luennolta karkuun tasaisena virtana. Itse poistuin kun neuvot alkoivat olla tasoa "älä apinoi" (ja tuo on vielä suora lainaus......)

  huoh.

  No mutta itse aihesta.. Aika yllättävää että ensin siellä on ne gypsy travellerit ja nyt sitten kehotetaan olemaan kertomatta sukupuolta ja kansalaisuutta CV:ssä?!?! Siis itse kun ajattelen että jos olisi rekrytoija, niin hylkäisin suoraan sellaisen hakijan jonka CV:stä ei käy ilmi juuri noita tietoja jotka siellä katsotaan haitallisiksi ja varsinkin jos koko paperi olisi täynnä jotain "tulen toimeen ihmisten kanssa"-bullshittiä......... Jännittävän erilainen ajatusmaailma!

  Kiva teksti, gracias! :)

  VastaaPoista
 2. Mua ällöttää ku mä en jaksa ettii töitä :( =/ Koska musta tuli näin laiska?

  VastaaPoista
 3. Joo, yllättävän usein sattuu tälläsiä "turhia luentoja", vaikka idea olisi hyvä -esitelmistä tai esseen kirjottamisesta.

  Se "Gypsy traveller" -kohta oli itseasiassa työnhaku-paperin toisella sivulla. En ehkä ilmaissut asiaa tarpeeksi hyvin.. mutta ymmärtääkseni se etnisyys-sivu näkyy vasta rekrytoinnin jälkeen, kun tutkitaan, että koko rekrytointi on sujunut oikeudenmukaisesti. Ihme juttu todella, sillä pitääkö sitten olla kaikenlaisista taustoista jengiä palkattu, jotta rekry olis ollut oikeudenmukainen. Who knows?!!?

  VastaaPoista