17. kesäkuuta 2012

Kirjafanin 20 taivasta

Löysin alkuvuodesta sattumalta artikkelin, jossa oli listattu maailman 20 kauneinta kirjakauppaa -"the 20 most beautiful bookstores in the world". Voittaja löytyi Maastrichitistä, Hollannista. Listalle pääsi yksi ainoa kirjakauppa, jossa olin siihen mennessä käynyt, Pariisin ihana Shakespeare & company -jo nettisivu on tutustumisen arvoinen. Kyseisessä kirjakaupassa onkin tullut käytyä melkein kaikilla Pariisin visiiteillä. Se on taivaallisen söpö paikka, vaikkakin yleensä aika täynnä ihmisiä. 

visiitillä elokuussa 2008
Listan sijalta seitsemän löytyikin yksi buenosairesilainen kirjakauppa, josta en ollut aiemmin kuullut, saati sitten että olisin osannut pistäytyä siellä. Ateneo Grand Splendid (onpa kaupalla nimi!) pääsi tietysti saman tien mun mielikuvitukselliselle Buenos Airesin to do -listalle. Ja tänään aamulla sitten muistin kirjakaupan olemassaolon. Rupesin etsimään sen sijaintia (Av. Santa Fe 1860) ja tajusin kulkeneeni sen ohi bussilla ja kävellenkin monta, monta kertaa viimeisten viikkojen aikana. Kyseinen rakennus on yhtä vanha kuin Suomen itsenäisyys ja se on alun perin toiminut teatterina -vasta viimeiset kymmenisen vuotta kirjakauppana.Todella kaunis paikka!

Entinen teatterin näyttämö toimii kahvilana ja joskus siellä saattaa joku artisti pimputella pianoakin. Teatteriloossit näyttämön vieressä toimivat vapaina lukukoppeina. Ei yhtään hullumpi idea olisi mennä tuonne lueskelemaan kirjaa. Kukaan ei kuulemma tule ajamaan lukijaa ulos, vaikkei kirjaa ostaisikaan. Ihanaa! Brittiläinen the Guardian muuten valitsi Ateneon maailman toiseksi hienoimmaksi kirjakaupaksi vuonna 2008.

20 kauneimman kirjakaupan listalta löytyy kirjakauppoja myös Meksikosta, Roomasta, Sao Paulosta, Lontoosta, Brysselistä ja vaikka mistä. Melkein kaikissa voisin kyllä haluta käydä joskus.

5 kommenttia:

 1. Kun listaan itse törmäsin, olin ihan varma että El Ateneo sillä on. Mikä tärkeintä entisestä teatterista löytyi myös kirjoja kotiintuomiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ateneo kyllä ehdottomasti listalle kuuluukin! Täytyy palata sinne vielä paremmalla ajalla.

   Poista
 2. eikä! mikä jumalainen kirjakauppa

  VastaaPoista