26. marraskuuta 2013

Naisyrittäjistä ja machismista

Viime viikolla pääsin osallistumaan Guatemalan talousministeriön järjestämään seminaariin, joka oli suunnattu paikallisille naisyrittäjille ja erityisesti heidän yritystensä kansainvälistymistä tukemaan. Ihan mielenkiintoinen päivä, vaikka oikeasti ehkä mielenkiintoisinta koko kongressissa oli itse kaupunki, jossa se järjestettiin. Pääsin kuin pääsinkin uusvisiitille Antiguaan, eli Guatemalaan hurmaavaan kauniiseen, vanhaan pääkaupunkiin. Seminaari järjestettiin hienossa hotellissa, päivään kuului tietenkin kahvileivät ja buffet-lounaat. 


Puhumassa oli niin naisyrittäjiä, ministeriön väkeä kuin paikallisen vientiyhdistyksenkin henkilökuntaa.
Koko tilaisuus alkoi Guatemalan kansallishymnillä, joka laulettiin seisten ja käsi rinnalla.


Ylläoleva näky intiaaninaisesta kynnet laitettuina, perinnevaatteet päällä ja älypuhelin kädessä oli mielestäni jotenkin suloisen huvittava. Kyseessä ei kuitenkin ollut mikään ihan nuori nainen. 

Seminaarin aikana päästiin onneksi välillä vilistämään paikalta tutkimaan paremmin Antiguan katuja. Auringonpaiste ja väsymys kai iski päälle kun meinasin jopa pyörtyä buffet-pöydän ääreen ennen lounasta. Suurinosa seminaariin osallistujista oli nimenomaan naisia, sinänsä ihan ymmärrettävää kun se oli naisille suunnattukin. Mutta tärkeintä kai se, että myös suurinosa puhujista oli naisia, varmaan noin 90 prosenttia.

Viime viikolla sain myös tuntea Guatemalan machismin ihan lähietäisyydeltä taksikuskin puolesta. Hän rupesi yksi päivä paasaamaan meille valittavista naisista, jotka protestoivat kaupungin keskusaukiolla. Valittivat kuulemma miehiltä saamaansa huonoa kohtelua, mutta täysin turhaan. Don Hugo oli sitä mieltä, että guatemalalaisten naisten ongelma on opiskeluhaluttomuus, jonka johdosta he päätyvät nuorena naimisiin ja valittamaan kotitöistä. Sillä taksikuskin mielestä, jos ei ruoka ole pöydässä perjantaina iltapäivällä miehen palatessa kotiin pitkän työviikon jälkeen, on hänellä oikeus kajota vaimoonsa. Whaaat? Meinasi siinä mennä sylki väärään kurkkuun itse kullakin. Tarina vain parani Guatemalan adoptio-ongelmista nuoriin raiskauksen uhreiksi joutuviin naisiin. Jos sama tyttö joutuu useaan kertaan saman teon uhriksi ja päätyy vielä raskaaksi, niin se on vain ja ainoastaan hänen oma syynsä, sillä hän varmasti nauttii siitä. Naisten pitäisi kuulemma osata käyttää viittä aistiaan ja vaikka kiljua. Tätä mieltä oli meidän taksikuski. Voitte kuvitella, että olen pitänyt huolen siitä, etten joudu enää toiste nousemaan hänen kyytiinsä. En nimittäin meinaa enää antaa hänelle lanttiakaan, saati sitten joutua kuuntelemaan kyseisen hullun tarinointia. Jotain hänen ajatuksensa ja uskaliaisuutensa sanoa tämä kaikki ääneen kertoo maan kulttuurista ja pahoista ongelmista.

10 kommenttia:

 1. Hyva paikalliset yrittajanaiset! Yok taksikuski, vaikka han oman, erilaisen kulttuurinsa tuote onkin, eika valttamatta nae asioita samoin kuin mina. Ei taida siellakaan olla abortti laillinen, edes raiskaustapauksessa? Tuon tyyliset, joskin miedommat, kommentit tutummilta ihmisilta on minusta kaikkein vaikeimpia, koska heita ei aina voi vaihtaa kuten taksikuskia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo.. taksikuski rupesi vielä hakemaan vastakaikua mielipiteilleen kahdesta "first world" naisesta ja argentiinalaisesta miehestä. Sanotaanko, ettei sellasta löytynyt. Taksikuskin mielestä abortti on laillinen, helppo ja halpa (vain 50e) minkä vuoksi hän syytti uhria taloudellista etua hakevaksi typerykseksi (myymälle lapsen adoptointitoimistolle) yms. hulluuksia. (Ironista, sillä samana aamuna taksikuski selitti kuinka kaikilla paikallisilla ei ole edes 10 senttiä ostaa donitsia. Mutta varmasti löytyisi siis tuo 50e.) Pienen googletuksen jälkeen näyttää siltä, ettei se ole laillinen edes raiskaustapauksessa.

   Totta, taksikuskin vaihdon ei pitäisi olla liian vaikeaa.. miehet ovat joutuneet matkustamaan herran kyydissä meidän tyttöjen noustessa kollegan kyytiin.

   Poista
 2. Yrittäjänaisille isot tsempit! Oon seurannut sun matkaa täällä blogissa ja instassa, hyvin mielenkiintoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, todellakin! Kiitos kommentista ja seuraamisesta :)

   Poista
 3. Voi jestas. Jotenkin niin lohdutonta. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelottavinta tuossa kaikessa oli se, että Don Hugon mukaan hän on joskus nuorena saattanut olla "machista", muttei kuulemma enää nykyään, sillä hän jopa silloin tällöin laittaa kotonaan ruokaa ja pyykkikoneen päälle opittuaan itsenäiseksi 10 vuoden Jenkeissä asumisen ansiosta. Huoh. En edes uskaltaisi tavata hänen mittapuullaan machistaa henkilöä.

   Poista
 4. Siis häh, heti kun vähän lipsahtaa ajanpuutteen vuoksi blogien lukemisesta, niin esim. se ehdit vilahtaa Barcelonasta Guatemalaan! D:

  Semma kuulostaa tosi mielenkiintoiselta, mutta voi yök tuota taksikuskia. Kaikenlaisiin rasisteihin ja punaniskoihin olen itsekin Pariisin ja Tukholman takseissa törmännyt, mutta ihan noin pahaa juttua ei kukaan ole sentään heittänyt. :/

  VastaaPoista
 5. Jestas tota taksikuskia, en mäkään suostuis enää kyytiin!

  Muuten näitä sun juttuja on ollut tosi kiva ja mielenkiintosta lukea :) Odotan innolla seuraavaa päivitystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika, onneksi mun ei tarvinnut häntä enää pahemmin kattella :)

   Poista