19. marraskuuta 2013

Viidakossa maya-pyramideja metsästämässä

Viime viikonloppuna toteutui ehkä koko Guatemalan kuukauden kohokohta. Päästiin pohjoiseen maya-kulttuurin sydämeen pyramidejä ihailemaan. Tikalin kansallispuisto on ihan järjettömän suuri, se kattaa melkein 60 000 hehtaaria ja lukeutuu UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Tikal sijaitsee Petén -nimisellä alueella ja sen verran kaukana Guatemala Citystä, että viikonlopun pituiselle pyrähdykselle oli pakko suunnata lentokoneen kanssa. Bussimatka olisi kestänyt ainakin 10 tuntia. Meidän lento lähti lauantaiaamuna kello 6:30 ja logistiikkavastaava päätti, että meidän olisi hyvä olla lentokentällä jo kello 4 aamulla. Jippii. Ehdittiin puolisen tuntia odotella checkinnin avautumista, sitten pari tuntia lennon lähtöä ja lento kesti vain toiset reilun puolisen tuntia. Lentokentällä nautitun aamupalan jälkeen (vaivaiset 3e) suunnattiin suoraan Tikaliin viidakkoon aurinkorasvat ja hyttyskarkotteet messissä. 

Noin neljän tunnin puistokierros alkoi tästä. Valitettavasti ei kuitenkaan nähty krokotiilejä livenä.


Me kierrettiin puistossa oman oppaan kanssa. Se oli kätevää, sillä hän tunsi polut, oikotiet ja jopa apinoiden kielen. Saatiin kierrokselta enemmän irti oppaan kanssa kun oltiin kaikki ensimmäistä kertaa paikalla.


Luonnosta löytyi mitä mielettömämpiä eliöitä. Tässä keltainen herra heinäsirkka. Seuraavana päivänä törmäsin myös hänen pinkkiin serkkuunsa.


Viidakosta löytyi myös apinoita, joita ei valitettavasti päästy läheltä ihailemaan. Alla näkyvän kuvan puussa roikkuu yksi.


Ensimmäinen pyramidi näkyvissä!


Reissuporukka.


Viidakon tropiikissa kun oltiin, nousi asteet varmasti lähemmäs 30 ja kosteusprosenttikin oli 99 % luokkaa. Hyvät käppäilyt ja portaiden nousut tuli vedettyä. Itse en uskaltanut ottaa tarantulaa käteen, mutta kaveri esitteli sitä kameran edessä. En ole aiemmin nähnyt luonnossa vastaavaa. Tekee melkein pahaa jo pelkän valokuvan katseleminen. Ensi kerralla sitten lisää pyramideja.

22 kommenttia:

 1. Upeita kuvia ja maisemia, hämähäkki puolestaan aiheutti vilunväreitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin vähän, että viitsinkö heittää sitä tuohon loppuun, ettei kukaan näe painajaisia :D

   Poista
 2. Upeita kuvia! Jatkoa odotellessa :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä virtuaalimatkasta viidakkoon! :) Olisipa huikeaa joskus päästä oikeasti tuollaiselle reissulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepas hyvä.. eiköhän nämä vielä hetken jatku! :)

   Poista
 4. Nayttaa ihan mahtavalta reissulta ja upeita kuvia (paitsi tuo Tarantula) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ihan mahtava reissu oli. Tullaanko huhtikuussa Thomasin häihin? :)

   Poista
 5. Hieno seikkailuretki teillä! Olis jäänyt varmaan minultakin koskematta tuohon hämmähäkkiin :/

  VastaaPoista
 6. Oon käynyt tuon tapaisilla temppeleillä kerran Meksikon Zempoalassa, mutta nuo ovat kyllä vielä hienompia! Ja pelottava tuo hämähäkki, en myöskään koskisi edes pitkällä tikulla. Yäk!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meksikossa on vissiin ihan mahtavia temppeleitä, mutten ole päässyt niitä näkemään. Ymmärtääkseni Tikal on kuitenkin kaikkein suurin maya-temppeleiden keskittymä.

   Poista
 7. On varmasti ollut aika hieno paiva, lisaa temppelikuvia odotellessa!

  VastaaPoista
 8. Upeita kuvia! Jouduin menee katselemaan mun vanhoja kuvia Meksikon El Tajinista. Siitä on niin kauan, etten ees kovin hyvin muista, että olen siellä edes ollut :D Lisäksi jouduin googlettamaan Tarantulat. Hyyyyiii. Lisää kuvia odotellessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista edes nähneeni sun kuvia sieltä, mutta enköhän ole joskus niitä vilkaissut.. meinaan muistan sen hienon valokuvakansion :)

   Poista
 9. Upea paikka!Oliskohan mun ystävä käynyt juuri tuolla,nuo pyramidit näyttävät hieman tutuilta.Hui,tarantula.Näin sellaisia Venezuelassa mutta minut ne saavat kylllä juoksemaan pakoon elleivät ole lasikaapissa;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti, sillä kyseessä on koko maan ykkösturistikohde ja siis nimenomaan Maya-kulttuurin sydän.

   Poista
 10. Upea paikka! Mutta hetkinen, siis, apinoiden kieli? Kuulostaa mielenkiintoiselta. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha.. no ei ihan. Opas ääntelehti erikoisella tavalla, josta urosapinat ottivat itseensä ja rupesivat puolustamaan reviiriään oikein tehokkaasti :) yritin ladata videota näytteeksi, mutta se on näillä yhteyksillä ihan mahdotonta!

   Poista
 11. Teilla oli ihan oma Jane Goodall siella keskustelemassa apinoiden kanssa! :) En varmasti koskis villia tarantellaa keskella viidakkoa, jos en ihan tasan tarkkaan tietais, etta se on myrkyton, huih! Rauniot on muuten mahtavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Kyllä mua vähän innostutti ottaa tarantula käteen vain kokeillakseni sitä, mutta en sitten uskaltanut. Yksi opas kuitenkin vakuutti, ettei se olis myrkyllinen. Mene ja tiedä. En vaan voi sietää hämähäkkejä :S

   Poista