16. marraskuuta 2013

Guatemalan toiset kasvot

Seuraavaksi hieman iloisempia uutisia Guatemalasta, sillä onhan tämä ihan mahtava maa, asehulluuksista huolimatta. Olen siis liikkeellä työ-/harjoittelumielessä ja mukana on onneksi viisi luokkakaveria Barcelonan maisteriohjelmasta sekä kolme espanjalaisjätkää yhdestä madridilaisesta koulusta. Joten yksin ei tarvitse ihmetellä. Jossain mielessä kokemus on ollut paljon enemmän kulttuurishokki espanjalaisille kavereille kun mulle ja lattarikavereille. Olen nähnyt köyhyyttä ja kurjuutta sekä lattarikulttuuria jo ennen tänne tuloa. Vaikka Guatemalassa liikutaan tietenkin ihan eri sfääreissä. Kuitenkin tiesin jo vähän etukäteen mitä odottaa, toisin kuin vain "ensimmäisessä maailmassa" matkanneet kaverit. Muutama kerjääjä Barcelonan metrossa on pientä tämän maan todellisuuteen verrattuna.

Keskiviikkona pääsin tutustumaan Guatemala Citystä noin 80 km päässä sijaitsevaan intiaaniväestön naisia kouluttavaan ja työllistävään ohjelmaan nimeltä Ixoqi´. Todella mielenkiintoinen paikka, jossa tarjotaan maaseudun naisille käytännön kursseja, jotta he voisivat työllistää itseään ja olla vähemmän riippuvaisia maataloudesta, ainakin tiukan paikan tullen. Yli puolet Guatemalan asukkaista ovat alkuperäisväestön jälkeläisiä (intiaaneja) ja he kuuluvat yli 20 erilaiseen etniseen ryhmään. Näissä ryhmissä köyhyys on yleistä, sillä jopa noin 70 % heistä asuvat köyhyydessä. Kun taas ns. "valkoisten" keskuudessa köyhyys on vain 30 % luokkaa.

Ixoqi´ssa järjestetään muun muassa ompelukursseja, joilla naiset oppivat käytännön termejä, ompelua ja kirjontaa. Alla kuvassa ihan ensimmäinen kone, vastaavia on nähty muuallakin maailmassa.


Kyltit olivat kaikkialla kahdella eri kielellä, mutta myös kuvat ovat tarpeen, sillä suinkaan kaikki eivät osaa lukea.


Gloria (keskellä) on koko paikan pomo. Naisenergiaa.


Aamupäivän visiitin jälkeen ystävälliset ihmiset päättivätkin kotiin paluun sijasta viedä mut lounaalle Antiguaan. Kaupunki on maan entinen (kolmas) pääkaupunki, joka tuhoutui pahasti Agua-tulivuoren purkauksen johdosta 1500-luvulla. Antigua on yksi UNESCOn maailmanperintökohteista ja siis turistien suosima paikka. Kaunis, kolonialaistyylinen kaupunki toi heti mieleen Uruguayn Colonian, jossa vierailin viime vuonna.


Meidän on tarkoitus vierailla Antiguassa porukalla vielä joku päivä, ehkä viimeisenä viikonloppuna. Sain pienen varaslähdön kun pääsin tutustumaan kaupunkiin näin etukäteen.


Antigua sijaitsee laaksossa, jota ympäröi kolme eri tulivuorta. Guatemala on muuten täynnä tulivuoria, niitä taitaa olla jopa 30! Yksi Antiguan lähellä sijaitsevista tulivuorista on nimeltään Pacaya, ja se onkin kaupungin läheisyydessä olevista tulivuorista ainoa aktiivinen kappale. Sinne pääsee kiipeämään ja tarkoitus olisikin kokea tulivuorikiipeily vielä ennen maasta lähtöä. Toivottavasti.


Lounaaksi tilasin tällä kertaa oikein guatemalalaista perinneruokaa nimeltään Pepián. Kastike ei ole minulle liian tulista ja maistuu hieman suklaalle. Seassa oli vihreitä papuja, kanaa ja jotain perunan tyylistä. Ohessa tuli vielä annos riisiä ja yksi pieni tamal, jossa oli jotain epämääräistä raakaa tortillataikinaa muistuttavaa mömmöä. Se oli ainoa asia, joka jäi syömättä. Nam!


Kaikissa rakennuksissa oli aivan mahtava sisäpihat, kuten asiaan kuuluu. 
Antiguaan on päästävä uudelleen!

P.S. Valitettavasti mulle on viime aikoina tullut niin paljon spammia, että päätin laittaa ainakin joksikin aikaa robottitunnisteen päälle. Sori. Tiedän, että suurin osa teistä on ihan oikeita ihmisiä.

6 kommenttia:

 1. Voi että. Mun sydän niin sykkii noille maisemille. :') <3

  VastaaPoista
 2. Tosi mielenkiintoista lukea sun juttuja Guatemalasta! Itse kun en käytännöstä tiedä maasta yhtään mitään.:S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Kertomista riittää, toivottavasti ehtisin kirjoitella kaikesta. Ehkä viimeistään Barcelonasta käsin kotiin palattuani.

   Poista
 3. Kyllapa nayttaa mielenkiintoiselta tuo kapasitaatio/opetusprojekti. Huikkaa, jos tulee virkkausopelle tarvetta ;)

  Innostuin jo laittaan pepianin maanantain illallismenulle, mutta reseptin googletettuani jatan sen jollekin reissulle maisteltavaksi. En tajunnut puoliakaan aineksista ja loppuja ei ihan meidan nurkilta loydy! :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, eiköhän nekin olis tarpeen. Tulisitko tänne opettamaan? :)

   Pitääkin tutkia mitä kaikkea siihen tulee, sitä ei oikein kukaan osannut mulle selkeästi selittää.

   Poista