21. marraskuuta 2013

Tikal II

Lähes neljän tunnin kierroksella Tikalin Kansallispuistossa ehdittiin nähdä kaikenlaista. Tuntui ihan uskomattomalta seistä kymmenien kilometrien korkeuteen nousevan pyramidin edessä ja miettiä kuinka ihmeessä joku on pystynyt rakentamaan jotain sellasta yli 1000 vuotta sitten. Kuinka ihmeessä on kaikki kivet raahattu ylös?


Alla näkyy el Templo del Gran Jaguar (Suuren Jaguaarin Temppeli), joka on Tikalin "logo" ja kaikissa kuvissakin näkyvä temppeli. Se löytyy myös paikallisten autojen rekisterikilvistä. Kyseinen temppeli löytyy alueen pääaukiolta ja se on rakennettu joskus 700-luvulla.


Tikalin korkein pyramidi nousee noin 70 metrin korkeuteen. Sinne pääsi nousemaan portaita pitkin. Valitettavasti itse pyramidia ei oikeastaan pääse ihastelemaan, mutta maisemia senkin puolesta. Jämähdettiin porukalla lähemmäs tunniksi ylös istuskelemaan ja ihmettelemään kun opas odotteli meitä alhaalla.


Me oltiin varauduttu sateeseen ostamalla kahden euron kertakäyttöiset sadeviitat matkalla lentokentältä Tikaliin. Se takasi auringon ja sadettoman vaelluksen. Edellisen päivän sateet oli kuitenkin jättäneet jälkensä ja monet poluista olivat mutavelliä täynnä. Vaikka Tikal löydettiin jo 1800-luvun lopussa, ei kaikkia pyramideja olla vieläkään kaivettu esiin. Matkan varrella näkyi myös tällaisia "kukkuloita", joiden viheriön alla eittämättä piilee lisää pyramideja.


Puisto on täynnä coati-nimisiä eläimiä, jonka suomenkielistä vastinetta en pikaisella googletuksella löytänyt. Oikein söpöjä ja vikkeliä otuksia.


Tikalissa vietettiin lauantai ja seuraavana päivänä innokkaimmat porukasta suuntasivat toiseen luonnonpuistoon nimeltä Yaxhá. Se on paljon vähemmän tunnettu ja rauhallisempi paikka täynnä maya-temppeleitä. Ensi kerralla kerron teille siitä.

12 kommenttia:

 1. Noi haluaisin niiiiiiin nähdä. Mutta nytpä näin edes virtuaalisesti. Lottovoittoa odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ehdottomasti jos vain joskus on mahdollisuus. Meidän kanssa samaan aikaan pyramidille kiipesi sattumalta 70-vuotias argentiinalaisrouva, joten eiköhän aikaa vielä ole :)

   Poista
 2. Mahtavan näköinen paikka.Ystäväni kehuikin tuota paljon.PItää kysellä häneltä kun hän taas palaa tänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella upea paikka, lähtisin joskus uudestaan tutkimaan tarkemmin lähialueen muitakin kyliä oikein ajan kanssa.

   Poista
 3. Hieno paikka! Itse olen käynyt Meksikossa Chichen itzan pyramidilla ja sekin oli huikeaa. Se oli vaan niin huonossa kunnossa, että sinne ei saanut enää kiivetä ylös. Olisi ollut varmaan huikeat näköalatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielläkin olisi hieno joskus päästä käymään, toivottavasti jatkossakin pääsee noita pyramideja kiipeämään ylös.

   Poista
 4. Olisiko kyseessä nenäkarhu (eli koati)? Kun vanhempani kävivät Iguazún vesiputouksilla, äitiäni ne alkoivat suorastaan inhottamaan kun niitä oli valtava lauma ja ne tunkivat ihan viereen, olivat niin kesyyntyneitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se se taitaa olla. Muistankin nähneeni niitä Iguazúlla vuosikausia sitten. Siellä ne taitavatkin olla jopa liian kesyjä, noita ei onneksi näkynyt kovin suuria määriä kerrallaan :)

   Poista
 5. Meinasin ehdottaa samaa nimea kuin edellinen kommentoija naille sopolaisille. Oispa mukava tulla rapsuttelemaan muutamat pikku pyramidit esiin kosteaan viidakkoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut kovin tehokas googlailu kun ei mulle tullut vastaan. Söpöjä olivat. Eikö, pitäiskö sittenkin ruveta arkeologiksi?

   Poista
 6. Hyvin samannakoisia maisemia kuin Palenquessa! Itsekin raunioissa ollessa pohdiskelin samoja juttuja etta miten on kaikki raskaat kivet jaksettu kantaa ylos asti ja viela tuhansienkin vuosien jalkeen ne ovat tiukasti paikallaan. Hatunnosto rakentajille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin hatunnoston paikka. Toivottavasti vielä joskus pääsen ihailemaan meksikolaisia vastaavia.

   Poista