6. joulukuuta 2014

#Snapshot ja muita valokuvia

Nico oli muutama viikko sitten bongannut jostain tiedon Kaapelitehtaalla sijaitsevan Suomen valokuvataiteen museon mielenkiintoisesta näyttelystä. Itse en edes ollut tietoinen tälläisen museon olemassaolosta, mutta sinne me sitten yksi synkkä syysilta pitkän työpäivän jälkeen suunnattiin, vaikka oikeasti mieli teki jo kodin lämpöön. Ja onneksi suunnattiin. Kyseessä oli kuun viimeinen päivä, joten sisäänpääsy oli sinä iltapäivänä ilmainen. 

Snapshot

En yhtään tiennyt etukäteen millainen näyttely oli kyseessä, mutta se osoittautui paljon mielenkiintoisammaksi kuin osasin kuvitella. #Snapshot-näyttelyssä oli esillä lähinnä tavallisten ihmisten ottamia valokuvia. Näyttely käsittelee hauskasti valokuvien nykypäivää, kuinka helppo on kenen tahansa ottaa ja jakaa valokuviaan. Tilassa voi katsella lyhyitä infovideoita erilaisista valokuva-palveluista, jos haluaa tietää mikä oikein on Instagram, Tumblr tai Pinterest.

"Koskaan aiemmin ihminen ei ole tuottanut yhtä paljon valokuvia ja saanut niille välittömästi niin suurta yleisöä kuin nyt. Koskaan aiemmin myöskään jokamiehen tai -naisen yksittäinen näppäys ei ole voinut saada aikaan yhtä suuria maailmapoliittisia vaikutuksia kuin nykyään. Valokuvien jakaminen on tänä päivänä yhtä tärkeää kuin niiden ottaminen."
Näyttelyn esittelyteksti.

Yhdelle seinälle julkaistiin reaaliajassa kaikki Helsingissä viiden kilometrin säteellä Rautatientorista julkaistut instagram-kuvat. Katseltiin siinä hetki seinän kuvia ja todettiin yhden nuoren naisen näyttävän erittäin tutulta. Muutama tunti myöhemmin huomasinkin saman kuvan kaverin julkaisemana instagrammissa. Ei taida monikaan tietää, että oma Helsingin keskustassa julkaistu selfie saattaa päätyä osaksi Suomen valokuvataiteen museon näyttelyä.

Snapshot
Snapshot

Toisella seinällä oli esimerkkejä instagrammin kovimmista hashtageista. Yksi minulle ihan uusista oli esimerkiksi #vadering. Seinällä vilahteli ihmisten julkaisemia kuvia. Yhden nurkan takaa löytyi meme-koppi, jossa mekin teimme ihkaoman memen. Toisen nurkan takaa löytyi mielenkiintoinen yhteenveto "mitä kuvillesi tapahtuu kun lataat ne internetiin?". Mitä kaikkea tietoa meistä löytyykään!

Snapshot

Ihmisten vastauksia kysymykseen "miksi valokuvaat?".

Snapshot

#Snapshot-näyttely oli hauska ja erilainen, suosittelen siellä käymistä. Näyttely on esillä tammikuun 18. päivään asti, joten joululomallakin ehtii näitä valokuvia katsomaan.

Valokuvataiteen museon tiloissa oli samalla käynnissä myös Jonathan Hobinin valokuvanäyttely "Lastenhuoneessa". Ajatuksia herättävissä kuvissa kuvataan maailmanpolitiikkaa lasten silmin.


Nämä ovatkin herättäneet paljon ristiriitaisia tunteita, eikä suotta. Kanadalainen valokuvaaja Jonathan Hobin on saanut työstään kiitosten ja palkintojen ohella jopa tappouhkauksia.

Valokuvamuseot taitaa olla ainoita museoita, joissa itse jaksan käydä. Kaapelitehtaan näyttelyitä täytyy jatkossa seurata tarkemmin.

10 kommenttia:

 1. Kiva näyttely! Tuosta #vadering-hashtagistä en minäkään ole koskaan kuullut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, oon jäänyt vähän paitsi kun on noi Star Wars -leffat vielä näkemättä :)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen näyttely! Tykkään tosi paljon noista Hobinin kuvista, nuo värit, asettelu ja tunnelma.. Ja niinhän se on, että maailman tapahtumat heijastuvat lasten leikeissäkin. Täällä paikalliset lapsoset vievät rosvo-poliisi -leikin uudelle tasolle leikkimällä keskenään sotivia kartelleja. Rajut leikit, mutta se on kai lasten tapa ymmärtää mitä ympärillään tapahtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mun mielestä ne on tosi onnistuneita ja ajatuksia herättäviä! Siellä tosiaan on ymmärrettävästi vähän erilaiset poliisi-rode -leikit kun meillä oli pienenä.

   P.S. Kiva kun kommentoit, oon miettinyt mitä sulle kuuluu, kun blogisi on ollut pitkään kiinni!

   Poista
 3. Mahtava vinkki, kiitos! Oon ihan Kaapelitehtaan vieressä töissä, joten täytyypä mennä joku ilta töiden jälkeen katsomaan tämä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva juttu. Toivoinkin, että joku voisi saada tästä vinkin. Kerro sitten mitä mieltä olit!

   Poista
 4. Kuulostaapa hauskalta ja erilaiselta! Ja valokuvanayttelyt ja -museot on mulla kans ykkosena ja melkeinpa ainoana, joihin ihan oikeasti suorastaan tekee mieli menna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan totta. Perinteiset taidemuseot jää multa kyllä väliin :)

   Poista
 5. Tosi mielenkiintoinen näyttely, kiitos vinkistä! Täytyy katsoa ehtisinkö piipahtamaan siellä joulun tienoilla kun tulemme Suomeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ehdit vielä käydä piipahtamassa paikalla. Nettisivuilta taitaa löytyä joku pikakierros videon muodossa, joten kannattaa se katsoa, jos live-visiitti jää mahdottomaksi :)

   Poista