10. kesäkuuta 2011

Greetings from Schiphol

Istun siis tällä hetkellä Damin lentokentällä tappamassa aikaa. Kerrankin mulla on aikaa rauhoittua ja tsekkailla kauppoja täällä Schipholilla. Vakkarilukijat tietää, että yleensä välilasku tällä lentokentällä menee maratonjuoksuksi. Onneksi välilasku on vain vajaa 5h, eikä sen pidempi. Ja internettiä saa käyttää ilmaiseksi 2 x 30 min, mikä on paremmin kuin monilla muilla lentokentillä. Pisteet siitä hollantilaisille!

Aamulla koin aika karsean lentokenttäkokemuksen. Muistin taas kerran miten vähän pidän lentokoneella matkustamisesta, varsinkin silloin kun nyssyköitä ja kasseja ois vaikka muille jakaa ja pitää enemmän tai vähemmän "muuttaa" maasta toiseen. En oikeastaan koskaan virallisesti ole kokenut muuttaneeni Skotlantiin, sillä olen aina ollut "pikkasen vaan käväsemässä" Aberdeenissä opiskelemassa matkalaukun kanssa ja koti on kuitenkin Helsingissä. Silti tavaraa riittää ja harvoin ne saa kivuttomasti kuljetettua takaisin kotiin. Päätin nyt pakata mukaani mahdollisimman paljon tavaraa Suomeen vietäviksi, jotta heinäkuulle jäisi vaan jotain pientä. Kova, luotto-matkalaukkuni, suuri-Samsonite on mahdoton saada täyteen ilman liikakiloja ja niinhän siinä taas kävi, että vaikka yritin laittaa kaikki painavat jutut -kuten kirjat -koneeseen otettavaan vetolaukkuun, niin lentokentällä vaaka näytti Samsonitelle 27,9 kg (rajoitus on 23kg). Ankea ja kurttuinen rouva sanoi, että ylimääräset kilot maksavat mulle yhteensä 49 puntaa (KLM ei vissiin laskuta kilomäärän mukaan?!?), joten parasta olisi ottaa mahdollisimman monta kiloa pois suuresta laukusta. Menin sitten tietenkin kiltisti sivuun ja rupesin ottamaan lenkkareita ja balleriinoja pienempään vetolaukkuun. 
Note to self: Älä heitä alusvaatteita viime tingassa laukkuun päällimmäiseksi levälleen, siltä varalta, että laukku täytyy myöhemmin avata keskellä lentokenttää.

Kun pääsin takaisin tiskille, mua palveli nuorempi intialainen mies. Hän oli paljon ystävällisempi, mutta huomautti silti liikakiloista, kun laukku painoi vielä lähes 25kg. Sääli, että olin kentällä yksin -se koitui kohtalokseni -sillä en voinut jättää pientä vetolaukkua minnekään piiloon, vaan tottakai mies halusi punnita myös mun (läppäri)repun ja vetolaukun. Ne painoivat yhteensä 20kg (rajoitus koneeseen on 12kg). Auts. Ainoa vaihtoehto oli maksaa yhdestä ylimääräisestä ruumaan menevästä laukusta 49 puntaa. Liikakiloinen samsonaitti oli vielä ongelma, eikä pienempään vetolaukkuun mahtunut lisää tavaraa. Yritin siinä näyttää surkealta ja selittää, että kun olen muuttamassa Suomeen opiskelujen päätyttyä, niin tartten kaiken tavaran mukaan. Kiltti mies soitti vielä jonnekin ja antoi sitten viimein luvan laittaa liikakiloisen laukun maksutta ruumaan. Jouduin siis maksamaan "vaan" 49 puntaa yhdestä ylimääräisestä laukusta. Ärsyttävää!

Kaikkein typerintä tässä on tietysti se, että kukaan ei voi olla tietämättä kilorajoituksista, minä vähiten. Se, että check-in tiskillä vaaka näyttää liikakiloja ei ikinä ole yllätys. Yllätys ja jännitys piilee siinä, huomauttaako virkailija asiasta vai katsooko hän kiloja läpi sormien. Olen niin moneen kertaan matkustanut "ilmaiseksi" 30kg tai 28kg painoisella laukulla ja harvemmin joudun ylikiloista maksamaan. Kymmenistä lentokerroista huolimatta, minulta on laskutettu kiloista ehkä 4-5 kertaa. En oikeastaan voi valittaa, mutta köyhänä ex-opiskelijana ylimääräiset 50 puntaa tuntuu kukkarossa.. visa vinkuu. 

Tästä vähän iloisempaan aiheeseen, nimittäin pääsimme kuin pääsimmekin eilen illalla brasilialaiseen Tropeiro-ravintolaan syömään. Ilmeisesti kyseessä on jonkinlainen ketju ja näitä Tropeiroja löytyy Brittien saarilta enemmänkin. Ravintolan konsepti on loistava. Ainoa vaihtoehto on maksaa "buffet-maksu", joka on arki-iltoina 22,50 puntaa per nenä. Hintaan kuuluu buffet salaattipöytä, josta löytyy vaikka mitä paistetuista herkkusienistä, couscous-salaatista, perunasalaatteihin ja kasvispaistokseen ja jopa kalaan. Sen lisäksi gauchot vipeltelevät pyötien välissä tarjoilemassa erilaisia liha- ja kanavaihtoehtoja, leikaten niitä suoraan paistotikusta lautasille. Jokaisella asiakkaalla on pieni lappu lautasen vieressä, jonka voi halutessa laittaa punainen "ñao obrigado" tai vihreä "sim por favor" puoli ylöspäin, riippuen siitä, haluaako gauchojen tarjoilevan lisää lihaa. Juomalistalta löytyi tietysti myös ihanan raikasta guaraná limua, joka muistuttaa vähän Perun Inca Colaa, mutta sisältää vähemmän sokeria. Nam. Suuri osa tarjoilijoista oli brasilialaisia ja minuakin epäiltiin sellaiseksi, lausuttuani guaranán espanjalaisittain [guaranaa], eikä brittiläisittäin. Varmasti palaan vielä Tropeiroon, ehkä perheen kanssa heinäkuussa?!?

Vitsit kun on jännää kuunnella kuulutuksia eri lennoille. Yhtä herraa kehotetaan kiirehtimään lennollensa Tehraniin, toista Lissaboniin ja kolmatta Tokioon. Onneksi olen tällä kertaa menossa kotiin, Helsinkiin. Nyt lähden etsimään ruokaa ja ehkä nappaan myös viimeiset Starbucksit taas vähäksi aikaa.. 
seuraavan kerran kuulumisia Suomesta.

edit: Tää on kirjoitettu eilen lentokentällä, mutta netti rupesikin temppuilemaan.

5 kommenttia:

 1. Vakkarilukijat tietää, että yleensä välilasku tällä lentokentällä menee maratonjuoksuksi. Tätä samaa kuulee kyllä kaikilta, kun lentää KLM:llä Damin kautta. On siitä itselläkin kokemusta :D

  Mä en ole koskaan joutunut maksamaan ylikiloista, vaikka laukku on useesti painanut sen 30 kg. Lucky me! 49 puntaa ei ihan kamalasti ole, mutta tokihan siitä tympii maksaa, varsinkin opiskelijana.

  Mut hei, tervetuloa Suomeen! :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Ioanna. On kyllä ihana olla kotona. KLM näköjään tykkää pistää ihmiset koville.. :)
  En tiedä riippuuko tuo ylikilo-juttu lentoyhtiöstä, pärstäkertoimesta vai lentokenttävirkailijasta. Pitäisi ehkä ruveta pitämään kirjaa ja tutkimaan asiaa.

  VastaaPoista
 3. Mäkin olin tänään Frankfurtin kentällä melkein kuusi tuntia. Maailman tylsin lentokenttä. Yritin etsiä Starbucksin, mutta ei ainakaan ykkös temrinaalista löytynyt mistään :( Muutenkin masentavaa, kun lento Helsinkiin olis lähtenyt ihan heti saavuttuani Frankfurtiin, mutta mun pitikin sitten odottaa kuusi tuntia. Nähdään ensiviikolla?

  VastaaPoista
 4. Juu, Damistakin olis lähtenyt KLM Helsinkiin ja melkein lähdin jo kyselee, josko oisin päässy aiemmalle lennolle. Nähdään viim. pe. Tuutko sillon? :)

  VastaaPoista
 5. Oi, tuli ihan ikävä noita lentokenttien kuulutuksia. Minustakin on aina ihana kuunnella niitä ja miettiä millaisia ihmisiä ne mahtaa olla. :)

  VastaaPoista