16. elokuuta 2011

argentiinalaista politiikkaa osa 3

Kaikki rakkaat argentiinalaisvieraani ovat nyt lähteneet maasta ja olen tällä hetkellä enemmän tai vähemmän lomalla -laiskottelen siis kotona Suomessa. Näinpä pääsen jatkamaan blogipäivittelyä, vaikka en voi kieltää, etteikö lopettaminen olisi jo käynyt mielessä. Palaan myöhemmin heinä- ja elokuun matkailuihin ja tulevaan syksyyn, mutta nyt pitkästä aikaa ripaus politiikkaa..

Argentiinassa oli viime sunnuntaina jonkinlaiset esivaalit, liittyen pian koittaviin lokakuisiin presidentinvaaleihin. Tämän hetkinen presidentti Cristina sai juuri ja juuri yli 50 % kaikista annetuista äänistä. Mun mielestä se on hurjan mielenkiintoista, sillä en tunne yhtäkään argentiinalaista, joka hänestä pitäisi tai joka häntä äänestäisi. Silti joka toinen argentiinalainen äänestämässä käynyt on äänestänyt Cristinaa. Kakkospaikasta kilpailee kaksi heppua, jotka molemmat saivat n. 10 % äänistä. Kummastakaan ei siis ole kunnon haastajaa ja Cristinan voitto on koko ajan ollut todennäköistä, vaikka hän vielä keväällä antoi ymmärtää ettei asettuisikaan ehdokkaaksi toiselle kaudelle.

kuva: El País
Cristina on kokenut kovia neljän vuoten kautensa aikana. On tapahtunut kaikkea maanviljelijöiden lakoista ja tiesuluista ja mm. maidon ja lihan loppumisesta kaupoissa hänen miehensä Nestorin kuolemaan viime syksynä. Cristinaa pidettiin ensin pitkään hänen miehensä, entisen pressan marionettinä, mutta hyvin hän on jatkanut linjaansa yksin jäätyään.

Sunnuntain vaalien tulosten jälkeen feisbúk vilisee kaikenlaisia mollauslauseita ja vitsejä Cristinaan liittyen. Presidentti on tunnettu mm. siitä, että hän menee Buenos Airesin köyhiin lähiöihin ja lupaa ihmisille lisätukia tai ilmasia telkkareita, jotta saisi lisää ääniä. Siihen viittaa monen kaverini statukset myös.

"Si querés tener muchos hijos, buenísimo.. porque el gobierno te regala $180 por chico. Huyy.. no tenés dónde vivir? No hay drama.. el gobierno te regala un lote.. y con la casita ya lista pa vivir.. No te gusta trabajar? No hay ningún problema.. te dan algún plan de subsistencia a cambio de un voto. Ahora si querés probar con estudiar, trabajar, producir, el gobierno te sube los impuestos para pagar lo anterior! Ponelo en tu muro si estás cansado de todo esto. Dejen de criar vagos"
vapaa käännös: Jos haluat paljon lapsia, loistavaa.. hallitus lahjoittaa 180 pesoa per lapsi. Voii.. eikö sulla ole missä asua? Ei hätää.. hallitus lahjoittaa sulle maata.. ja valmiin talon, jossa asua.. Etkö pidä työnteosta? Ei mitään ongelmaa.. sulle annetaan kyllä joku ylläpitoapu ääntä vastaan. Jos sitten haluat opiskella, tehdä töitä ja tuottaa, hallitus nostaa veroja, maksaakseen edelliset. Laita tämä seinällesi, jos olet väsynyt koko hommaan. Lopettakaa laiskojen kasvattaminen.

Tämä seuraava sai mut nauramaan oikein kunnolla.

"Cristina Fernandez es la verdadera EVITA. Evita que comas, Evita que trabajes, Evita que te eduques, Evita que te expreses, Evita que vivas! La próxima vez.. Evita votarla!"
-Cristina Fernández on todellinen EVITA. Hän estää/vaikeuttaa että syöt, teet töitä, hankit koulutuksen, ilmaiset itseäsi ja että elät! Ensi kerralla.. vältä äänestämästä häntä!

Lisäksi kaikki yhdistävät Cristinan sunnuntaisen voiton bensan hinnan nousuun heti seuraavana päivänä. "Cristina ganó ayer e YPF aumentó hoy la nafta." 

Jos jotakuta kiinnostaa lukea lisää, täältä löytyy oikein mielenkiintoinen artikkeli sunnuntain tuloksista, en español.

Tähän sopii hyvin argentiinalaisen Mancha de Rolandon biisi -Sequía (=kuivuus), joka kuuluu mun lemppareihin, ehdottomasti.


En la calle la gente pide
Y todos pasan y nadie mira
Porque estaremos tan acostumbrados
A ver el hambre de nuestros hermanos, pero
no voy a hacerme el comunista
Ni lo publiques en tu revista
Pero el olfato no me falla
y no da para más
El hambre no se calla

2 kommenttia: