18. elokuuta 2011

valmistujaispäivä

Heinäkuun alussa, tarkemmin sanottuna kuun viides, koitti jo pitkään odotettu ja jännitetty valmistujaispäivä. Olin aamulla ihan hermona ja aika loppui kesken, enkä olisi yhtään jaksanut lähteä mihinkään valmistujaisiin, mutta ehdinpäs oikeaan aikaan yliopistolle hakemaan kaapua ja hattua. Kukaan ei oikein tiennyt miten se kaapu pitäisi päälle laittaa ja mikä ihme oli se sellainen mustavalkoinen kaulus, joka ei edes pysynyt paikallaan. Meidän piti kuitenkin kokoontua auditorioon, jossa meille pikaisesti näytettiin ja kerrottiin seremonian tapahtumat.

Osa meidän Hispanic studies jengistä!
Kello 11 asteltiin Elphinstone saliin arvokkaasti musiikin soidessa ja koko yleisö tietenkin odotti meitä seisaalleen ja salamavalot välähdellen. Olin ihan viimeisten kymmenen joukossa, koska just Hispanic Studies oli listan vikoja. Ehdittiin siis hyvin katsella mitä lavalla oikein piti tehdä. En onneksi kompastunut, eikä viittakaan tippunut päältä. Mun vanhemmat sai liput oikeaan juhlasaliin ja muut kolme vierasta joutuivat viereiseen auditorioon katsomaan tapahtumia jättimäiseltä screeniltä. Meidät kaikki kutsuttiin nimeltä lavalle, joku heppu mumisi jotain latinaksi, teki jonkun "siunauksen" tai vastaavan, jolloin meidän piti kumartaa hänelle ja samalla toinen heppu heitti meidän kauluksen kaulaan ja sitten piti jo astella portaita alas lavan keskeltä. Kaikki muistutti todellakin jotain liukuhihnameininkiä, sata valmistunutta "kaulustettiin" varmaan 15 minuutissa. Koko seremonia kesti noin tunnin. Paljon löpöteltiin latinaksi karkealla brittiaksentilla, perinteiden mukaan, mutta harva siitä mitään ymmärsi. Onneksi se oli nopeasti ohi. Happi ehti loppua ja nälkä tulla.Kesäkuussa mietin, minkäköhän palkinnon saan menestyksestä espanjan kielen kokeessa. Turhaan mietin, palkinto oli vain nimellinen tunnustus, joka näkyy pelkästään mun tutkintotodistuksessa. Onneksi edes niin, sillä mun skotti-compañera, joka sai saman tunnustuksen oli unohdettu tutkintotodistuksia tehtäessä..


Koko päivä meni tosi kivasti ja mutkattomasti. Sää oli aika skottimainen -aurinko ei paistanut, mutta toisaalta vettäkään ei onneksi satanut. Mun valmistujaisseremonian jälkeen mentiin isolla porukalla lounaalle keskustaan mun perheen ja kaverin perheen kanssa. Iltapäivällä meillä oli vielä kahvit ja kakut järjestetty yliopistolla Social Sciences laitoksen piikkiin, jossa tapasin mun disse-ohjaajan monien kuukausien jälkeen ja sain vaihdettua pari sanaa hänen kanssaan. 

together we made it!
Onneksi sain erityisluvan pitää kaavun ja hatun seuraavaan aamuun, niin pääsin iltapäivällä vielä Laten kanssa ottamaan yhteisiä valmistuskuvia ympäri kampusta remppeeet päällä. Illalla oli oikein onnellinen ja väsynyt olo! Koko päivä oli ehdottomasti kaiken sen neljän vuoden odotuksen arvoinen ja kruunasi hyvin Aberdeenissä ja ylipäänsä Skotlannissa vietetyn ajan.


Onnistuin valmistumaan neljässä vuodessa skotlantilaisesta yliopistosta nimikkeellä MA in Hispanic Studies & International Relations, vaikka tosiasiassa vietin Skotlannissa fyysisesti yhteensä vain 18kk.

Useaan kertaan olen manannut, etten pitkään aikaan (tai jopa koskaan!) palaisi Skotlantiin, saati sitten Aberdeeniin. Viimeksi viime viikolla! Mutta never say never! Ironista kyllä, paluu säkkipillimaahan ja nimenomaan Aberdeeniin käy paljon nopeammin kuin kukaan ikinä olisi osannut kuvitella -minä vähiten. Huomenna, perjantaina lähden vkonloppuvisiitille Skotlantiin.. ensimmäistä kertaa suoralla lennolla Helsingistä Edinburghiin. Tarkoitus oli ensin jäädä Ediin, mutta festivaalin takia kaupungin jokaikinen yöpymispaikka on täynnä ja sen takia Edistä bussi vie vielä Aberdeeniin. Satuinpa ostamaan samat lennot, joilla yksi kaveri palaa kotiin, joten menolennolla on seuraa!

5 kommenttia:

 1. Vihdoinkin tarinaa tästä.:) Aika jännä, että latinaksi höpöttivät!

  VastaaPoista
 2. Ah, just ton liukuhihnameningin takia, TY ei järjestä vissiin valmistujaisia. Harmi, olis se parempi ku ei mitään :( Mutta onneks olkoon ja hauskaa Aberdeen -matkaa! :)

  VastaaPoista
 3. Joo, se latina brittiaksentilla oli kyllä aika painajaismaista.. oli naurussa pitelemistä.
  Sainpahan lakin heitettyä ilmaan, aivan kuten elokuvissa! ;) Samalla selvisi miksi se on muka turvallisuussyistä kielletty.. sain yhden lakin silmäkulmaan ja tilanteesta muistuttaa pieni jälki vieläkin.

  VastaaPoista
 4. Jee, jee, yhdessä me tehtiin se - we're so damn good!! Paljon kivempaa niin kun et olis yksin joutunut koko homman suorittaa ja kituuttaa neljä vuotta :)

  VastaaPoista
 5. Juu, niin oli, Late! ;) Miten voin enää tehdä maisterin ilman sua?

  VastaaPoista