21. elokuuta 2011

Eurotuur - Kaunis Praha

Heinäkuun pienen eurotuurin ensimmäinen pysähdys (Skotlantia lukuunottamatta) oli Praha. Oltiin siellä yhteensä seitsemän yötä, joten meillä oli monta päivää aikaa tutustua ihanaan Tsekin pääkaupunkiin. Lennettiin herra N kanssa Manchesteristä, jonne oltiin matkustettu noin 8 tuntia bussilla Aberdeenistä samana päivänä.


Brittiläisten tietämättömyys sai mut taas raivon valtaan ja nolottaa myöntää, että he saivat mut epäilemään itseäni liian helposti. Neljän vuoden kansainvälisten suhteiden opiskelujen jälkeen brittiläiset LENTOKENTTÄVIRKAILIJAT meinaan onnistuivat uskottelemaan mulle, että Tsekki ei kuulu Euroopan Unioniin, vaikka olin alunperin täysin varma, että kyllä se kuuluu. Tottakai argentiinalaisella passilla matkustava pysäytettiin portilla juuri kun oltiin nousemassa koneeseen. Heeii, missä sun viisumi on? Miksi sulla ei ole viisumia? Ei Tsekki kuuluu EUhun.. joo, olisi kyllä ihan eri juttu, jos matkustaisit Saksaan, Ranskaan tai Espanjaan, mutta kun kyseessä on Tsekki, niin asiat on aivan toisin, heillä on ihan omat säännöt. PRKL.


Nämä typerykset saivat minut melkein paniikkiin, kun mietin, että miten ihmeessä en ole tajunnut, jos argentiinalaiset tarvitsevat viisumin Tsekkeihin. Mitä jos me ei päästäkään koneeseen ja miten ilmoitan asiasta mun host-siskoille, jotka lentävät seuraavana päivänä Prahaan Buenos Airesista enkä olekaan heitä kentällä vastassa.. virkailijat kyselivät sitten paluulipun perään, jota ei tietenkään ollut, koska Prahasta meidän oli tarkoitus jatkaa bussilla Berliiniin. Jossain vaiheessa N tajusi, että hänellä on sähköpostissa lentolippu Berliinistä Barcelonaan ja sai sen onneksi kaivettua puhelimestaan. Sen britit hyväksyivät ja päästivät meidät koneeseen. Kaiken huippu oli, ettei Prahassa kukaan tietenkään kysellyt keneltäkään mitään.. EUssahan saa matkustaa vapaasti. Olipas mulla idiootti olo koko tapahtuman jälkeen!


Praha oli joka tapauksessa aivan älyttömän kaunis ja teki meidän koko seitsemän hengen porukkaan suuren vaikutuksen. Ensimmäiset päivät N yksi saksalainen kaveri ja yksi opiskelukaveri Argentiinasta oli vaimonsa kanssa meidän mukana reissaamassa -kuten tietty myös mun Argentiinasta juuri saapuneet host-siskot, jotka olivat ensimmäistä kertaa Euroopassa. Olin kuullut ihmisiltä Prahan hienoudesta etukäteen, mutta en siltikään osannut odottaa mitään sellaista mitä kaupunki todellisuudessa tarjosi.


Yleensä eurooppalaisissa kaupungeissa on ns. "vanha kaupunki", joka kattaa muutaman korttelin ja josta tietää löytävänsä hienoja, vanhoja rakennuksia. Prahassa näin ei ole, sillä aivan koko kaupunki on yhtä "vanhaa kaupunkia". Joka askeleella näkee jotain uutta ja ennennäkemättömän hienoa. Vanhoja rakennuksia riittää silmänkantamattomiin ja niitä on kaiken värisiä.


Prahassa on todella paljon historiaa ja sen takia oltiin päätetty mennä Sandemanin ilmaiselle kävelykierrokselle oppimaan jotain. Meille sattunut espanjalainen opas, Tomás, oli aivan mahtava nuori jätkä, joka pisti kaikkensa kertoakseen meille Tsekin ja Prahan historiasta hauskalla espanjalaisella korostuksellaan. Koko kävelykierros kesti noin neljä tuntia, eikä kertaakaan tullut pitkästynyt olo.

koko jengi
En tiedä johtuuko kommunistitaustasta vai mistä, mutta meidän kokemuksen mukaan ihmiset ei olleet mitenkään erityisen palvelualttiita tai ystävällisiä. Vähän más o menos oli palvelu ympäri kaupunkia. Hostellissa kaikki oli tottakai todella avuliaita ja yövyttiin ihanan värikkäässä, siistissä ja viihtyisässä Hostel Elfissä, jota voin lämpimästä suositella kaikille. Ensimmäiset kuusi yötä yövyttiin 11 hengen dormissa ja viimeinen yö sitten neljän hengen huoneessa. Hostelli tarjoaa yöpyjille ilmaisen BBQn maanantai-, keskivko- ja lauantai-iltaisin, joka oli tottakai argentiinalaisille pieni "pettymys-asado", mutta jokainen sai makkaran leivän välissä. Hintaan kuului muuten todella hyvä aamianen myös, toustit sai leikkeleiden ja juuston kanssa, eikä pelkästään makean hillon. :P nam!

huomaa "gargolat"!
Ensimmäiset päivät vedettiin aika HC kävelyä ja juoksua ympäri kaupunkia aamusta iltaan, jotta nähtäisiin mahdollisimman paljon. Kun sitten jäätiin nelistään N ja host-siskojen kanssa, niin otettiin paljon rennommin ja vietettiin enemmän aikaa puistoissa lepäillen ja mateta juoden. Käytiin mm. meidän hostellin vieressä sijaitsevassa military museossa, jonne oli ilmainen sisäänpääsy. Kuultiin siitä sattumalta yhtenä iltana taksikuskilta, joka onnistui kertomaan asiasta osaamatta sen kummemmin englantia.

Prahan linnan portti.
Prahassa hintataso on paljon alhaisempi kuin Suomessa, kuten arvata saattaa. Yllätys oli kuitenkin, että jopa argentiinalaiset totesivat syövänsä halvemmalla kuin ravintoloissa kotimaassaan. Lämpöisen aterian sai usein viidellä eurolla, eikä kuulemma samanlaista saisi Argentiinassa vastaavalla 30 pesolla enää missään. 

Yhtenä iltana käytiin syömässä kivikautisessa ravintolassa, nimeltään Pravek, johon piti varmuuden vuoksi varata pöytä ajoissa. Tilaukset kirjattiin paperille itse ja sitten käsin ja jaloin mekastettiin tarpeeksi kovaa, jotta tarjoilija tuli hakemaan tilauksen. Kaikki työntekijät olivat pukeutuneet "kivikautiseen" tyyliin ja koko ravintola sijaitsi puoliksi maan alla. Ruoka oli oikein hyvää ja kokemus ainakin todella erilainen. 

Sigmund Freud roikkuu taivaissa.
Heinäkuu on tottakai yksi pahimmista kuukausista kierrellä Euroopassa, mutta onneksi Praha on suuri kaupunki. Oikeastaan missään muualla kuin Charlesin sillalla ja Old Town Squarilla, jossa mm. kuuluisa Astronominen kello sijaitsee, ei tarvinnut stressata väenpaljoutta.


Näkymä Petrín Tornista kukkulalta.
Haluan ehdottomasti mennä takaisin Prahaan joku päivä!

2 kommenttia:

  1. Hei nyt alkoi tekeen mieli lähteä käymään Prahassa! Sitä on monesti mietitty, mutta ei sitten oo kuitenkaan tullut mentyä... :)

    VastaaPoista
  2. Suosittelen oikein lämpimästi! :)

    VastaaPoista