28. elokuuta 2011

syksy tulee

Kuuntele tämä!


Eilen taisi olla tämän vuoden viimeinen kesäpäivä. Se tulikin sitten vietettyä töissä, ylitöissä jättimäisessä, pimeässä hallissa Hernesaaressa. Oli kesän toisiksi viimeisin lauantaityöpäivä tsekkaamassa espanjalaisia turisteja sisään risteilyalukselle. Harmitti vähän, että kokonainen aurinkoinen päivä meni töissä. Suurin osa ajasta oli odottamista. Lennot Espanjasta olivat aika pahasti myöhässä ja päästiin töistä vasta lähemmäs klo 22. Onneksi en ollut ostanut lippua Reggae festivaalille, vaikka oikeasti olisin halunnut kovasti mennä sinne. Olin työpäivän jälkeen niin poikki! Enkä ollut ollut kotona pariin päivään, sillä olin moikkaamassa kaveria maalla, susirajan ulkopuolella. Hehhe. Meillä oli porukalla mahtava tyttöjenilta suklaadippien ja maukkaiden pastojen kera keskellä metsää. Miksi muuten menolippu Helsingistä Veikkolaan maksaa 3,55e ja paluulippu 6,90e? Jotain oli pielessä.

Miksi meille suomalaisille opetetaan pienestä pitäen sellanen mentaliteetti, että kun aurinko paistaa on pakko olla ulkona? Mun kaverin vanhemmat eivät esimerkiksi antaneet meidän katsoa Muumivideoita, jos ulkona oli hieno sää. Tämä aurinkomentaliteetti saa mulle aikaan huonon omatunnon, jos aurinko paistaa ja kökötän sisällä koko päivän. Olin ihan shokissa ensimmäistä kertaa Argentiinassa kun aurinkoiset kesäpäivät vietetäänkin leffateatterissa ja kauppakeskuksessa ilmastoinnin hoivissa  -auringolta piilossa. On se hassua, mutta samalla loogista, että toisella puolella maailmaa asiat ovat nurin kurin.

Oikeastaan eilinen työpäivä oli loppujen lopuksi aika mukava, sillä juttelin monille mukaville ihmisille kun meillä oli niin monta tuntia luppoaikaa. Nautittiin kesän toisiksi viimeisin buffetlounas risteilyaluksella ja tungettiin navat täyteen jälkiruokaleivoksia. Lähes kaikki Suomeen muuttaneet ulkomaalaiset (lähinnä latinot) ovat yhtä mieltä siitä, että pahinta täällä on talvi ja kylmyys. En ole täysin samaa mieltä. Nauratti kun yksi argentiinalainen kolleega heitti, että "aahh, nyt pitää imeä D-vitamiinia". Taitaa argentino olla aika suomalaistunut kolmessa vuodessa.

Mun syksyn suunnitelmista kerrottakoon nyt vielä sen verran, että jään asumaan Suomeen (ainakin joksikin aikaa) ja tarkoitus olisi tehdä maisteri luultavasti vuoden päästä. Pikkasen jännittää tuleva syksy kotona, en nimittäin ole vuoden 2006 jälkeen sitä elänyt. Ensi viikon lopulla aloitan harjoittelun, joka sopii aika täydellisesti mun opintoihin ja vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. Tää mun valitsema ala on aika surkea harjoitteluiden ja muiden suhteen, sillä niihin on vaikea päästä eikä niistä makseta senttiäkään palkkaa. Niinpä aloitankin TE-valmennuksessa ja tulen jatkamaan niukkapennistä "opiskelijaelämää" vielä ainakin toistaiseki. Mun tarinoinnit jatkuvat siis Suomesta seuraavien kuukausien ajan.

p.s. Toi biisi on niin paras, enkä ole löytänyt sitä mistään kun en ole tiennyt nimeä! Onnekseni eräs oli juuri tänään linkittänyt sen blogiinsa!

5 kommenttia:

 1. Katsoin kerran yhden mielenkiintoisen ohjelman liittyen ihon väriin ja d-vitamiinin tarpeeseen. Kai se on vaan niin primitiivinen tarve meille että heti kun näkee auringon niin on pakko päästä sinne ja niin sen pitäiskin olla... Näillä leveysasteilla asuvien tummempi-ihoisten vielä enemmän koska niiden iho reagoi hitaammin. Tossa mun vieressä tosin istuu eräs jota ei saa auringonpaisteeseen (ainakaan istumaan) ei sitten millään... Noh, sitä päivää odotellessa.

  Ps. Jes, enää yks Hernesaari-lauantai jäljellä!!! ;D

  VastaaPoista
 2. Hei,hei, susiraja? En mä sentään Torniossa asu niinkuin JOTKUT :D

  VastaaPoista
 3. Olen huomannut täällä saman ilmiön. Meille suomalaisillehan tosiaan on lapsesta asti opetettu, että hyvällä säällä mennään ulos, enkä olisi yllättynyt jos skoteilla olisi sama, mutta täällä se tuntuu äkkiä iskostuvan ulkomaalaistenkin päähän, koska olen huomannut monen muunkin kokevan huonoa omatuntoa sisällä vietetystä aurinkoisesta päivästä.
  Toisaalta, täällä niitä aurinkoisia päiviä on oikeasti vähän, kun taas Suomessa niitä on (ainakin tänä kesänä) tuntunut olevan enemmän kuin tarpeeksi :)

  VastaaPoista
 4. Mikähän siinä kotona-asumisessa on niin pelottavaa?

  VastaaPoista
 5. Eveliina: Ihan varmasti siinä on jotain perää.. Argentiinassa ihmiset olivat ymmällään kertoessani, että Suomessa lääkärit "määräävät" perheille aurinkolomia. Tai lähinnä suosittelevat, että vanhemmat vievät lapset talvella aurinkoon, etelään. :)

  Laura: :) On sun koti vähän korvessa, mutta hienossa sellaisessa.

  Jenni: Totta! Aberdeenissä kun aurinko vähänkin tuli esiin, niin ihmiset olivat ulkona flipflopeissa ja t-paidoissa.. vaikka ulkona tosiaan saattoi olla +10 astetta. Suomessa ei ehkä olla ihan yhtä hulluja. :)

  Anonyymi: Suomen syksy!

  VastaaPoista