9. elokuuta 2012

mikä saa minut Argentiinassa raivon partaalle?

Tässä Ecuadorin matkahehkutusten välissä voisin kirjoittaa vähän ikävämmistä asioista. Nimittäin mun on jo pitkään tehnyt mieli listata sellaisia ärsyttäviä juttuja, jotka saa mut välillä usein raivon partaalle Argentiinassa. Osa näistä pätee lähinnä Buenos Airesiin, osa koko maahan ja varmasti myös muihinkin maihin. Samalla osa näistä voi toimia sellasina "good to know" -vinkkeinä jollekin, joka meinaa tänne asti tulla. Rehellisesti sanottuna, mun nyt vaan tekee mieli valittaa.

Ensinnäkin, mä en voi kestää sitä, että kaupassa tuotteilla ei ole hintalappuja. Ymmärrän, että kun inflaatio laukkaa 25 % vuosivauhtia, niin saattaa olla turhauttavaa olla joka viikko muuttamassa hintoja, mutta mun mielestä on aivan surkeaa palvelua, että hintoja ei ole näytillä. Ruokakaupassa mulla palaa päreet saman tien, kun hintalaput on joko ihan väärillä kohdilla, niitä ei ole tai samalle tuotteelle on useampi hinta. Tuossa yksi kaunis maanantai-iltapäivä olin unohtanut napata kotoa aamulla lisää rahaa ja lompakossa oli 30 pesoa. Tarvitsin maitoa, leipää ja juustoa. On vaikea laskea mihin rahat riittää, kun hintoja joutuu arvailemaan. Maanantaina kävin tosiaan ylikierroksilla ja mun oli todellakin pakko avautua asiasta kaupan kassalle. 


Mutta kun täältä puuttuu sellainen oikeanlainen palvelukulttuuri aivan kokonaan. Ei ketään ruokakaupassa kiinnosta tuleeko asiakas jatkossa ostamaan maitonsa heiltä. Kun kysyin varovasti kaupan myyjältä "minkä takia on niin vaikea laittaa hinnat hyllyn reunaan? ja miksi ne ovat ihan väärissä paikoissa?", oli hänen vastauksena "on niin monia asioita, jotka ovat huonosti" ja mumisi jotain valittavaan sävyyn pomostaan. Nico huomautti, että tämä olisi sellainen asia, joka sentään on helposti korjattavissa. Kehotin myyjää sitten antamaan palautetta pomolleen, mutta tuskin sekään menee perille. Etenkin ruokakaupan kassat on muutenkin aina tosi veemäisiä ja hitaita (!). En kestä niitä. Täällä ei vissiin jouduta houkuttelemaan asiakkaita samalla tavalla kuin Suomessa, täällä riittää liikaa ihmisiä. 

Yhdestäkään ruokakaupasta ei yleensä saa kaikkea mitä tarvitsisi ostaa. Heillä ei ikinä ole samoja tuotteita valikoimissa ja aina just se sun haluama juusto/leipä/jugurtti/suklaalevy on loppu. Ketjujen ruokakaupoista ei myöskään kannata ostaa vihanneksia/hedelmiä koska ne on aivan järkyttävän huonolaatuisia sekä ylihinnoitettuja. Pitää mennä erikseen verduleriaan. Esimerkiksi Carrefourista ei myöskään voi ostaa lihaa ja niiden kana on pelottavan liilan väristä. Yleensä pitää mennä erikseen lihakauppaan. Turha kuvitellakaan, että täällä saisi kanasuikaleita supermarketista. Kuulostaahan se söpöltä, että lihat ostetaan lihakaupasta, vihannekset vihanneskauppiaalta ja leivät leipomosta. Pidemmän päälle se on kuitenkin tosi rasittavaa. Eikä meidän läheltä ole vielä kolmen kuukauden asumisen jälkeen löytynyt yhtään lihakauppaa. Musta on siis tullut lähes kasvissyöjä. Argentiinassa! Believe it or not!


Tällaisessa reilun kymmenen miljoonan asukkaan miljoonakaupungissa liikkuminen on yhtä ainaista taistelua. Taistelua autoilijoiden kanssa, taistelua bussikuskien ja hullujen mopojen sekä muiden kadulla  ja metrossa kulkijoiden kanssa. Taistelua katukivetyksen kanssa. Mopot ajaa välillä autojen seassa, välillä jalkakäytävillä, ihan riippuen siitä, mikä milloinkin on kannattavampaa. Puolet katulaatoista on irtonaisia ja niiden päälle kun astuu, lentää kuravedet sieltä alta kivasti housuille. Tätä tapahtuu usein. Esimerkiksi eilen juuri 100 metriä ennen töihin pääsyä, kuraläiskiä oli yht'äkkiä nilkasta nivusiin saakka. Tärkeää on siis jalkakäytävällä kävellessä oppia tunnistamaan irtonaiset laatat ja varoa kanssakulkijoiden lisäksi ohi suhahtelevia mopoja. 

Puhumattakaan niskaan tippuvistä vesistä. Kaikissa (vanhoissa) rakennuksissa on jälkikäteen asennetut ilmastointilaitteet, sellaiset karseat jättimäiset laatikot, jotka jököttää ilmassa ikkunan ulkopuolella seinässä. Näistä hökkeleistä tippuu vettä. Kesällä jalkakäytävillä kulkeminen on ihan toivotonta, koska koko ajan sataa niskaan. Miten vaikeaa olisi laittaa joku putkisto niin, että vesi kulkisi nätisti seinää pitkin alas. Liian vaikeaa ilmeisesti.

Nyt kun ollaan tässä vesiasiassa, niin päästään lämminvesisäiliön pienuuteen. Yhdessäkään argentiinalaisessa kämpässä ei voi tiskata astioita (harvalla täällä on tiskikonetta) ja käydä suihkussa samaan aikaan. Eipä tulisi mieleenkään tällainen asia ensimmäistä kertaa maassa ollessa. Suomalaisena sitä on tottunut liian hyvään. Vaikka kämpässä olisi kolme suihkua, niin vain yksi henkilö voi kerrallaan käydä suihkussa. Lämmintä vettä ei riitä moneen asiaan yhtä aikaa.


Mitäköhän valitettavaa vielä keksisin? Ai niin, metrot! Buenos Airesin metroverkosto on aivan liian pieni kaupungin kokoon suhteutettuna. Se on myös aivan liian vanha, jäänyt viime vuosituhannen alkupuolelle. Eikä kenelläkään ole rahaa, eikä kukaan halua ottaa vastuuta sen hoidosta. Presidentti tappelee kaupungin pormestarin kanssa edelleen metron omistuksesta -kumpikaan ei halua sitä kontolleen. Harvase viikko muutama juna otetaan pois käytöstä, koska ei ole rahaa korjata niitä/hankkia uusia ja useat junat ovat jo hengenvaarallisen huonossa kunnossa. Metrolakko kehiin siis. Täällä mennään jo viidettä päivää ja huomenna jatkuu. Säästyypähän mun pesot! Miljoona metron käyttäjää on nyt kaduilla kävelemässä (kuten minä) tai busseissa. Tähän vielä bussilippujen hintojen nostaminen ilman uutta elektronista korttia ja koko kaupungin peittävä sakea sumu, joka saa lentoyhtiöt perumaan lentoja. Soppa on valmis. 

Tällaista täällä tällä viikolla. Kaikki on siis aivan mainiosti! Välillä rakastan tätä kaupunkia, välillä vihaan tätä. Mulla on enää 25 päivää aikaa nauttia buenosairesilaisuudesta. Joten en valita. Onnittelut, mikäli jaksoit lukea loppuun asti!

21 kommenttia:

 1. On se hyvä lukea välillä tällaistakin! Niin monen ulkosuomalaisen blogista saa sen kuvan, että elämä on aina ihanaa ja idyllistä, suorastaan täydellistä; huonot puolet vaan lakaistaan maton alle. Joten kiitos rehellisyydestä! :)

  VastaaPoista
 2. Amen to that! Kaupan kassojen tehottomuus on kyllä järkyttävää. Parin tavaran ostaminen saattaa kestää melkein tunnin. Äkkiseltään tulee mieleen vielä virastojen ja muiden laitosten byrokraattisuus ja "hälläväliä"-meininki.

  Se on kuitenkin jännä juttu, että aika pian Suomessa nuo ärsytyksen aiheet unohtuvat ja nyt kun meidän matkasta on jo yli kuukausi tulee välillä sellainen fiilis, että olis kiva olla taas Argentiinassa! Onneksi S palauttaa mut aika nopeasti maanpinnalle :)

  Mukavia viimeisiä viikkoja Buenos Airesiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, gracias a dios mä oon aika hyvin välttynyt noilta virastokäynneiltä vielä toistaiseksi! :) Nyt mulla onkin katsos nää ärsytyksen aiheet kirjoitettu tänne blogiin, niin ehkä en niitä ihan heti unohda kun täältä lähden taas muualle asumaan. ;)
   Kiitos! Yritetään nauttia viimeisistä viikoista..

   Poista
 3. Vaikken Argentiinassa olekaan käynyt, voin yhtyä melkeinpä jokaiseen ärsytykseen Meksikossa asuneena. Karseimmat muistot on niistä samperin vesisäiliöistä. En jaksa edes muistaa kuinka monta kertaa olen seissyt suihkussa, shampoot päässä ja vesi loppuu, kun joku siellä tiskailee samaan aikaan. Ja veden uudelleen lämmittäminenhän/sen pumppaaminen ylös kestää sen 30min! Hah, välillä saakin ärsyttää, kiitti tästä kirjoituksesta. Mieleen palasi paljon kaikkia juttuja, mitä olin unohtanut, mutta jälkeenpäin ne tuntuu jopa koomisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, ihana niitä juttuja on muistella jälkikäteen, sitten kun asuu kämpässä, jossa ei ole vastaavaa ongelmaa! :) Meillä on kyllä onneksi tällä hetkellä tosi hyvä suihku, joten ei pitäis valittaa..

   Poista
 4. Ihanan helpottava aamunavaus! :D Pienkaupat on suloinen ja kannatettava asia niin kauan, kun ei jokaiseen kuluis min. 30 minuuttia!

  Eilen kävin kiskalla, jossa ei ollut yh-des-sä-kään tuotteessa hintaa. Olen laihtunut, koska en usein kestä kaupassa käynnin ja kaiken perään kyselemisen piinaa -> tyhjät kaapit. Nyt vaatteet roikkuu päällä, mutta uusista voin vain haaveilla tähtiä hipovien hintojen vuoksi.

  Tulipa avauduttua nyt itsekin, mutta vakinaisempaan kalustoon kuuluvana (vrt. vaihto, joka päättyy) tahtois nähdä edes joidenkin asioiden kehittyvän. Kiitos tästä ja onnea irtolaattojen kanssa! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, puhumattakaan kioskeista. En ole ikinä nähnyt kiskoisssa hintoja missään tuotteessa. Olepas hyvä, kyllä tänne saa muutkin avautua! ;)

   Poista
 5. Oh, kuulostaa niiiiin tutulta.. etenkin tuo kauppojen tehottomuus. Taidanpa kirjoittaa saman tyyppisen jutun mun blogille! Sitten joskus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, Euroopastakin siis löytyy, ei tartte lähteä merta edemmäs kalaan! :)

   Poista
 6. Ite vanhana kassatyttönä järkyttelen aina tota kassojen hitautta. Miten on mahdollista?! Tolla menolla Suomessa mun pomo olis piikitelly mua niiin paljon jos lusmuisin tohon tahtiin.
  Ja noi laatat! Saa aina taiteilla niitten kanssa. Pahinta jos on korkkarit jalassa. Ihme etten oo naamalleni vielä lentäny. Meillä on täälläpäin niin surkeet tiet. Ja siis kuinka ärsyttävää se onkaan kun sitä vettä tippuu niskaan. Arrgh!
  Pilarissa muistan kuinka kuuma vesi loppui lähes AINA kesken suihkun. Tai loppui vesi kokonaan säiliöstä. Sitten piti shampoot päässä ja pyyhe ympärillä juosta takapihalle käynnistämään moottoria että se alkais taas pumppaamaan lisää vettä. Täällä Kerrostaloasunnossa tuota ongelmaa ei luojan kiitos ole muttei todellakaan vois tiskata ja suihkuilla samaan aikaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen minäkin perustan tämän oikeuden valittaa asiakaspalvelusta.. siihen että olen niin monta miljoonaa tuntia istunut ja seissyt (disneylandissa ei missään nimessä hyväksytty istuskelua) kassalla palvelemassa ihmisiä ja hymyillyt nätisti, vaikkei kiinnostaiskaan. Suurin osa näistä tän maan kassaneideistä ja -herroista olisi saanut Suomessa potkut jo aika päiviä sitten!
   Hyi hitto.. en viitsi edes kuvitella, mitä olisi suihkutella keskellä talvea ja juosta kesken kaiken ulos käynnistämään moottoria. Hahha. Onneksi pääsitte kaupunkiin!

   Poista
 7. Samaistun koko listaan! :D aivan loistavaa, anna tulla lisää vaan!

  VastaaPoista
 8. Näistä moni kohta pätee Espanjaankin. Kuumaa vettä ei ikinä ollut tarpeeksi! Mulla onneks oli kuumavesivaraaja joka aina lämmitti sitä vettä kun käytin sitä, mutta tokihan siinä menee se oma aikansa lämpiämiseen. Kaverini kuitenkin asui kerrostalossa missä vesi piti lämmittää itse etukäteen kaasulla. Eli ei muuta kun aamulla herätys 30min ennen varsinaista herätystä, että saa ennen töihin lähtöä käydä lämpimässä suihkussa.

  Espanjalaiset eivät myöskään ole palvelualtteinta kansaa. Joskus kun olen käynyt pyytämässä apua jossain liikkeessä niin myyjä on vain lähtenyt kävelemään. Onneksi sentään ruokakaupoista saa kaiken yhdellä kerralla ja hinnatkin ovat paikoillaan!

  Kiva kuulla näitä negatiivisia puoliakin. Niitä on ehkä jopa mielenkiintoisempi lukea kuin niitä hyviä juttuja :D. Mua kiinnostaa kyllä ihan hirveesti Argentiina ja sinne päin kyllä varmasti tulen jossain vaiheessa vähintään lomalle. Nyt osaan vähän varautua jo siihen menoon siellä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahha, voi ei.. mikä mua odottaakaan Espanjassa! :) Mä luulen, että Buenos Airesiin kannattaa tosiaan tulla lomalle, vaikka pidemmäksi aikaa, koska asuminen on stressaavampaa ;) kuten varmasti joka paikassa.

   Poista
 9. Jep, ei se aina ole ruusuilla tanssimista tämä ulkosuomalaisen elämä :D Noita järkyttävän rumia ilmaistointiboxeja on kuule täällä pohjosessakin! En ymmärrä niitä itekään, etenkin vanhoissa asunnoissa noita on ja ne on aivan ällöttävän näkösiä..Ja niitä siis tehdään edelleen, just poikaystävän sukulaiset ostivat asuntoonsa moisen boxin joka asennettiin ikkunaan killumaan..Ei voi ymmärtää, eikö muka muuten voi ilmastointa asentaa?? Ite olen mieluummin ilman ilmastointia, kuin asun kämpässä jossa boxi peittää ikkunan kokonaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä ole ei! En ollenkaan muista noita ilmastointiboxeja Kanadasta, mutta muistan kyllä että siellä myös harrastettiin vaatekaupoissa joskus hintojen mysteereilyjä ja hintoja pääsi arvailemaan vähintäänkin sen kassalla lisättävän veron vuoksi. :)

   Poista