17. elokuuta 2012

opiskelu Skotlannissa

Sain jokin aika sitten sähköpostilla kyselyn Skotlannista ja nimenomaan Aberdeenissä opiskelusta. Julkaisen kysymykset vastauksineen blogissa siltä varalta, että niistä saattaisi olla hyötyä jollekin Britanniassa yliopisto-opiskeluja suunnittelevalle.

Miksi itse valitsit juuri Aberdeenin?
Päätymiseni Aberdeeniin oli aika monen summan lopputulos. Kirjoitin asiasta blogissa joskus lyhyesti tässä. Mietin aluksi, että hakisin "Britteihin" opiskelemaan, enkä ollut täysin tietoinen esimerkiksi Englannin ja Skotlannin erosta vielä reilut viisi vuotta sitten. Jostain luin, en muista mistä, että Skotlannissa ei tarvitse maksaa lukukausimaksuja ja sinne päätin yliopistoon hakea.

Olin heti alusta alkaen päättänyt, että haluan opiskella kansainvälisiä suhteita ja mieluiten myös espanjaa/lattariamerikan kulttuuria. Tuota komboa ei voinut opiskella monessa skotlantilaisessa yliopistossa ja Aberdeenin yliopiston esittelykirjasessa nämä aineet oli esitelty kiinnostavan kuuloisesti. UCASin kauttahan voi hakea yhteensä viiteen brittiläiseen yliopistoon samalla kertaa, joten hain Aberdeeniin, St. Andrewsiin ja Edinburghiin. Pääaineiksi valitsin suurin piirtein samanlaiset aineet. Loppujen lopuksi pääsin sisään vain Aberdeeniin, joten päätös oli helppo tehdä. En hakenut Suomessa minnekään opiskelemaan, joten päätin lähteä kokeilemaan elämää Skotlantiin. Olin suunnitellut etukäteen, että ainakin jouluun asti olen Skotlannissa ja jos en siihen mennessä opi tykkäämään paikasta, tulen takaisin kotiin Suomeen ja keksin muuta.

Millaisen ensivaikutelman kaupunki antoi?
En saanut Aberdeenistä ensisilmäyksellä hyvää vaikutelmaa. Ensimmäisenä päivänä saavuin kaupunkiin vasta illalla yksin lentokoneella. Vettä tuli ja kaupunki oli todella harmaa. Yliopisto on kuitenkin todella hieno ja aluksi tuntui ihan kuin olisi elokuvassa, kun käveli yliopiston kampuksella. Aberdeen on yleensäkin todella harmaa, suurin osa taloista on tehty harmaasta graniitista, mutta kuulemma kaupunki on Brittein saarten aurinkoisin. Kyllä siellä silti sataa. Olen kuitenkin tyytyväinen, että opiskelin Aberdeenissä, enkä todellakaan ole katunut päätöstäni hetkeäkään.

Miten kuvailisit Aberdeenia kaupunkina? Mitkä ovat mielestäsi sen hyvät/huonot puolet? 
Vähän tuossa yllä tuli paikkaa kuvailtua. Hyvänä puolena pidän loppujen lopuksi sitä, että Aberdeen on pieni paikka. Ekana vuonna välillä tuntui siltä, että tuli elettyä jonkinlaisessa "kuplassa". Suurin osa ajasta tuli vietettyä kampuksella ja joskus vkonloppuiltoja keskustassa, jolloin se oli täynnä niitä samoja opiskelijoita, joita näki joka päivä yliopistolla. Pienessä opiskelijakaupungissa kyllä riittää suht paljon tekemistä, mutta aluksi tuntui hullulta, että oma elämä pyöri vaan opiskelijaporukassa, koska ei kukaan ollut paikkakuntalainen, jolla olisi ollut perhettä lähellä. Omaan kaveripiiriini kuului suht paljon ulkomaalaisia, joten sitä tuntui, että elää jossain "toisessa todellisuudessa" kaukana kotoa. Hyvällä tavalla kuitenkin. 

Olen vähän sitä mieltä, että jos menee opiskelemaan jonnekin suureen kaupunkiin (kuten Edinburgh tai Glasgow) niin ihmiset ja opiskelijat "hukkuu" muuhun kaupunkiin ja yliopistolla saattaa olla vähemmän "yhteishenkeä" tai sellaista opiskelijameininkiä. Voi olla, että olen väärässä. Suurkaupungissa riittää kuitenkin niin paljon enemmän tekemistä, että opiskeluillekin on enemmän häiriötekijöitä. 

Aberdeenin todella hyvä puoli on se, että kaikki ovat lähellä. Pienessä kaupungissa voit tehdä suunnitelmia lyhyelläkin aikavälillä (tätä ikävöin Helsingissä) ja sopia kaverin kanssa lounastreffit 30 minuuttia ennen tapaamista, koska joka paikkaan pääsee nopeasti. Keskustasta voi hyvin kävellä kotiin, eikä ole riippuvainen esimerkiksi joukkoliikenteestä. Kaupungin yksi huono puoli on se, että se ei ole suorien lentoyhteksien päässä Suomesta. Sinne onneksi kuitenkin on suht hyviä lentoyhteyksiä, koska siellä on paljon liikemiehiä ja öljybisnestä. Aberdeeniin voi lentää mm. Kööpenhaminen, Pariisin, Amsterdamin tai Lontoon kautta. Nämä liikemiehet ja öljybisnes korottavat sitten kaupungin hintoja, mikä tekee asumisesta (vuokrat yms.) suht kallista. Yksi hyvä puoli taas on esimerkiksi ruuan ja vaatteiden alhaiset hinnat. Tämä varmasti pätee myös muihin skotti- ja brittikaupunkeihin, eikä vaan Aberdeeniin. Parilla punnalla voi saada hyvän lounaan ja kaupasta ruokaa. Myös alkoholi on todella halpaa baareissa Suomen hintoihin verrattuna. Useista paikoista saa opiskelija-alennuksia, jopa vaatekaupoista.

Millainen paikka Aberdeenin yliopisto on ollut opiskella? (Esim. millainen ilmapiiri, ympäristö, opetus, ihmiset yms.) Millaisia kokemuksia majoituksesta?
Aberdeenin yliopisto on kansainvälinen, mikä oli mulle tosi tärkeä asia. Heti alusta alkaen oli tosi helppo saada kavereita muista ulkomaalaisista, ei skotlantilaisista opiskelijoista ja heihin tutustui helposti mm. eri societyien kautta. Olin alusta asti mukana Politics & International Relations societyssä ja heti ekoissa bileissä tutustuin mun muutamaan yliopistoajan parhaaseen kaveriin. Lisäksi International students societyn kautta tapasi todella paljon muita ulkomaalaisia. Muiden societyien kautta tutustuu tietty myös paikallisiin, mutta mun oli vaikeampi tutustua heihin. Omilla kursseillani oli todella paljon muita ulkomaalaisia. Kv-suhteiden ja espanjankin opiskelijoista puolet oli ulkomaalaisia ympäri maailmaa tulleita. 

Etukäteen jännitin omaa englannin kielen taitoa ja miten pärjään "akateemisen englannin" kanssa, koska ei ole sama asia puhua niitä näitä kaverin kanssa englanniksi kuin kirjoittaa 2000 sanan essee englanniksi. Sen jälkeen kun olin kuullut parin muun ulkomaalaisen, mm. puolalaisen ja ranskalaisen puhuvan tunnilla, tajusin, että ei suomalaisilla ole mitään hätää. Pidin Aberdeenissä siitä, että esim. yhdellä kurssilla oli luennot 2 kertaa vkossa tunnin kerrallaan ja sen lisäksi tunnin tutoriaali, jossa pienellä porukalla keskusteltiin asioista. En ole ikinä opiskellut Suomessa, mutta suhtaudun negatiivisesti ajatukseen "kirjatenteistä" ja siihen, että pitäisi pelkästään itsenäisesti opiskella kursseja läpi. Aberdeenissä on suht vaikea olla pääsemättä tenteistä läpi (riippuu tietenkin mitä opiskelee) eikä siellä ole niin paljon "akateemista vapautta" kuin Suomessa. Suomalaisessa yliopistossa voi tenttiä kurssin ilmeisesti silloin kun mieli tekee ja ilmoittautua tenttiin minä vuodenaikana vain. Aberdeenissä tentit on tammikuussa ja touko-kesäkuussa ja ne voi kerran uusia, jos kurssista ei pääse läpi. Aberdeenissä on siis vaikeampi "venyttää opintoja" (ellei vaihda pääainetta ekan vuoden jälkeen) kuten Suomessa helposti yliopisto-opiskelijoille käy.

Mielestäni yliopistolla oli aina hyvä ilmapiiri. Yliopisto on nätti paikka ja myös sokkeloinen. Kaikki proffat on olleet suht lähestyttäviä, eikä mulla ikinä ollut mitään suuria ongelmia yhdenkään kanssa. Itse pidin opetuksesta mm. tuossa yllä mainitsemassani tutoriaali-asiassa.. mutta tämä riippuu niin proffasta ja tiedekunnasta ja aineesta, että mun on todella vaikea antaa mielipidettä. Omalle kohdalleni sattui pari erikoista tyyppiä, mm. yksi korealainen kansainvälisten suhteiden proffa, jonka englannin kielen puheesta ei saanut mitään selvää. Vikana vuonna yksi espanjan kielen proffa oli vähän vaikea tapaus, koska hän peruutteli tunteja ja kärsi paniikkikohtauksista. Silti mulla oli myös lukuisia todella mahtavia tyyppejä opettajina.

Asuin ekana vuonna yliopiston ekan vuoden opiskelijoiden asuntolassa, joka "meni", mutta oli kuin vankila. Meillä oli kolmessa kerroksessa asuville 36 hengelle yhteensä 2 suihkua. Meidän kerroksessa oli mm. vain "amme" eikä siis ollenkaan suihkupäätä, vaan hana alhaalla. Suihkuun joutui välillä jonottamaan (onneksi yllättävän harvoin), mutta eniten riesaa aiheuttivat turhat palohälytykset, jolloin koko, n. 500 opiskelijan asuinrakennus tyhjennettiin esimerkiksi kello 3 keskellä yötä, keskellä vkoa. Asuin "catered residencessä", mikä tarkoittaa sitä, että meillä oli aamupala ja illallinen, jotka kuului hintaan. En välttämättä tekisi sitä toiste, vaan menisin eri asuntolaan, jossa voisin kokata itse. 

Myöhemmin asuin yksityisesti vuokratuissa kämpissä. Niitä ei ole maailman helpoin saada, eikä ne ole kovin halpoja, mutta yleensä ekan vuoden jälkeen ihmiset muuttavat yksityisiin vuokrakämppiin kavereiden/tuttujen kanssa asumaan.

Mitä ovat mielestäsi suurimmat "ongelmat" tai uudet asiat, joita suomalainen voi Skotlantiin muuttaessaan kohdata ja joihin olisi hyvä varautua etukäteen?
Skotlanti ja Brittien saaret on mun mielestä yllättävän alikehittyneitä länsimaita, Suomeen verrattuna! Olin todella yllättynyt alussa, että oikeasti kaikkialla on kuuma- ja kylmävesihanat erikseen. Se tuottaa arkeen ylimääräisiä ongelmia ;) Yleensäkin putket yms. on huomattavasti huonommin tehty kuin Suomessa. Nämä kuulostaa erikoisilta pikkujutuilta, mutta rupeaa ennemmin tai myöhemmin varmasti jokaista suomalaista pännimään. Esimerkiksi yliopiston naistenvessojen putket ovat ilmeisesti niin huonossa kunnossa, että puolet niistä on aina tukossa (tai sitten ihmiset ei vaan osaa vetää vessaa). Kämpissä on talvella todella kylmä. Britit eivät osaa lämmittää tai eristää talojaan ja yrittävät kaikin keinoin säästää lämmityskustannuksissa. Tämän takia taloissa saattaa sisällä olla todella kylmä ja ihmisillä on monta kerrosta vaatteita päällä. Sateista johtuen kämpät on todella kosteita ja useissa taloissa on homevaurioita. Homeongelmat yleensä kuitataan vain parilla maalikerroksella. Tällaisiin juttuihin täytyy esimerkiksi astmaatikon osata varautua. Brittien kanssa asuvan suomalaisen kaverini kämpässä oli esimerkiksi aina olohuoneen ikkunat huurussa ja nenä jäätyi telkkaria katsoessa, koska sisällä oli niin kylmää ja kosteata. Usein taloon sisään astuessa homeen haistoi jo ovella. Toisen kaverini vaatteet (etenkin ulkovaatteet) haisi aina tunkkaselle homeelle, koska hän asui vanhassa omakotitalossa, joka taisi myös olla aika homeessa.

Yleisesti useat asiat on aika byrokraattisia ja erikoisiin ja uusiin ehdotuksiin suhtaudutaan joskus kriittisesti. Kaikki asiat hoidetaan "perinteitä" noudattaen. Myös yliopistolla oman kokemukseni mukaan suhtauduttiin todella varovasti innovatiivisiin ideoihin ja tutkinnonmuokkaus-ehdotuksiin.

Lisää kysymyksiä Skotlannissa opiskelusta tai mistä vain saa laittaa kommenttiboksiin tai sivupalkissa näkyvään sähköpostiin.

8 kommenttia:

 1. Hyva postaus! Mun tekis nyt mieli lahte kaymaan Aberdeenissa!

  Mun taytyy myontaa, etta mua ei haittaa kaksi hanaa ollenkaan. En ees huomaa sita enka nae siina mitaan ongelmaa. Sen lisaksi toi lammitysjuttu koskee lahinna opiskelija-asuntoja. Ku oon kayny "oikeiden" ihmisten kotona, niin ne on lammittaneet kotinsa (makkaria ja vessaa lukuunottamatta). Esim mun avopuolison vanhempien luona voi talvellakin olla ihan hyvin t-paita paalla sisalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jos eksyt Aberdeeniin asti, niin käy ihmeessä samalla Stonehavenissa :)
   Mä kyllä muistan olleeni yhden skotlantilaisen yliopistokaverin perheen luona ekana vuonna, jolloin koko kämppä oli ihan jäässä. Katottiin leffaa useiden huppareiden ja peittojen kanssa. Toisen skottikaverin luona nukuttiin kans usean peiton alla ja kuumavesipulloja halaten. Ainoat oikeasti lämpimät kämpät, joissa Skotlannissa kävin, oli täysin ulkomaalaisten asuttamia! :)

   Poista
 2. Heh, tervetuloa Helsingin keskustan vanhoihin kerrostaloihin, kylmä- ja lämminvesihanat on erikseen ja putket tosi huonossa kunnossa ja aina tukossa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, hyvä kuulla! :D Suomessa ei sentään enää rakenneta tuollaisia kämppiä..

   Poista
 3. Mun uudessa kämpässä on sekä vessassa että keittiössä vaan yks normaali hana! :) Talo on sata vuotta vanha, mutta siellä asunnossa on rempattu varmaan aika äskettäin, niin on vaihettu hanat/putket. Ikkunat on silti yksinkertaset, yhyy... Uskon että ihan uusissa taloissa Britanniassakin on kuitenkin pääasiassa "suomalaistyyliset" hanat nykyään :)

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla, että kehitys on parempaan päin! :) Meillä oli viime vuoden kämpän vessa rempattu ihan täysin ennen kuin muutettiin siihen, ja vaikka kylppäri oli muuten tosi moderni, oli siellä silti hanat erikseen. Keittiössä oli yksi hana, mutta kun käden pisti veden alle tunsi selvästi, että kummasta reunasta tulee lämmintä ja kummassa kylmää vettä.

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen postaus! Mä tykkäsin myös Argentiinassa opiskelussa siitä, että ei ollut mitään kirjatenttejä vaan paljon luento-opetusta joissa opiskelijoiden piti osallistua aktiviisesti keskusteluun. Joka luennolle piti lukea jo etukäteen n. 30-50 sivua tekstiä ja tenteistä oli helppo päästä läpi, kun asiat oli jo luettu kunnolla ja keskusteltu luennolla. Suomessa ärsyttää jättisuuret kirjatentit, joissa joudut ilman mitään opetusta pänttäämään tuhatkin sivua tekstiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että täälläkin on sosiaalisempaa opetusta. Mua varmaan masentais yksin kotona lukea johonkin kirjatenttiin, enkä ehkä sais ikinä aikaseksi tenttiä kaikkia aineita. :)

   Poista