27. kesäkuuta 2013

Turkkilais-liettualaiset häät Istanbulissa

Häät järjestettiin hotellin terassilla Bosborin salmen rannalla Aasian puolella Üsküdarissa. Onneksi majailtiin ihan lyhyen kävelymatkan päässä hotellilta. Illalla kuuden aikaan oli vielä lähemmäs 30 astetta lämmintä, tungin sukkahousut laukkuun viileää iltaa varten. Olin kai saanut pienimuotoisen auringonpistoksen aamulla keskustassa kierrellessä sillä ennen häihin lähtöä olin ihan jäässä vaikka koko kroppaa kuumotti. Ibuprofeenin voimilla siis jatkettiin..

Hääpaikka oli aivan mahtavan hieno.Nämä häät eivät ehkä olleet ihan perinteiset turkkilaiset tai liettualaiset häät. Hääpari oli tosiasiassa avioitunut jo viime vuoden syyskuussa sulhasen muuttuvien työkuvioiden takia. Edessä oli muutto Bruneihin, eikä morsianta olisi saanut maahan ilman vaimo-nimikettä. Itse vihkimistä jouduttiin siis aikaistamaan, mutta hääjuhla oli alkuperäisten suunnitelmien mukaan vasta nyt kesäkuussa. Näissä häissä ei varsinaista ohjelmaa ollut. Vieraat kokoontuivat hotellille kello 18 alkaen ja hääpari pääsi paikalle yläkerran huoneestaan vasta kun viimeiset turkkilaiset vieraat olivat saapuneet, joskus klo 20 jälkeen (morsian oli vähän kypsä tästä odottelusta). Hääpari saapui näyttävästi punaista mattoa pitkin kävellen, toivotti kaikki tervetulleiksi, otti vähän kuvia kaikkien vieraiden kanssa ja suuntasi tanssilattialle valssaamaan. Siitä alkoi tanssiminen, vaikka pääruoka oli vielä tarjoilematta. 


Ihan umpimähkäinen juttu.. meidän kanssa samassa pöydässä istui muun muassa turkkilais-japanilainen pariskunta. Kertoivat olevansa himmelien faneja ja näyttivät samalla kuvaa kodissaan roikkuvasta olkihimmelistä. Kuulemma suomalaiset olkihimmelit ovat japanilaisten keskuudessa suosittuja. Minulta kyseltiin mikä on himmelin merkitys. Ööööhh, no Suomessa niitä tehdään jouluna koristeeksi. Kuulemma japanilaiset haluavat uskoa niiden vievän vauvan huoneesta pahat henget pois. No, kyllä, voihan sitä niinkin ajatella.


Tarjoilijat olivat aika huvittavia. He eivät puhuneet sanaakaan englantia ja ignoorasivat kaikki, jotka eivät osanneet turkkia. Juomia saatiin odotella noin 20 minuuttia aina kerrallaan ja he toivat ihan mitä tahansa tai unohtivat tilaukset täysin. Lasit rikkoituivat lattiaan ja lasin sirut jäivät sinne vieraiden jalkoihin. Oli uskomattoman viihdyttävää seurata niiden touhuja, sillä ne oli täysin pihalla olevia miehiä ja niitä oli varmaan lähes yks per kymmenen hengen pöytä.


Olo oli kuin tuhannen ja yhden yön tarinoissa. Istanbul loisti iltavalaistuksessa ja kuu taivaalla. 


Mulle taisi nousta kuumetta illan aikana, joten elin pitkälti ibuproffan voimin ja palelin turkasesti. Mentiin suht aikasin nukkumaan, sillä bileet loppui jo puoleen yöhön mennessä, mutta heräilin yöllä koko ajan kuumuuteen ja kylmyyteen sekä lopulta 4:39 minareetista raikuvaan rukouskutsuun. Jostain oli tarttunut vatsapöpökin mukaan. Seuraavan päivän kotimatkalle lähdettiin siis särkylääkkeiden voimin ja passintarkastusjonostakin piti lähteä kesken kaiken juoksemaan vessaan. Sanotaanko, että Istanbulin matka ei siis todellakaan mennyt ihan kuin Strömsössä.

12 kommenttia:

 1. Kauniit haat, pari ja te! Harmi, etta olit kipeana. Uima-allas nayttaa mahtavalta, mutta samalla mua vahan jannittaa ajatus kavella koroilla sen lahella. Oon nahnyt liian monta haauppelusvideota :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei ollut kyllä ihan paras tuuri mukana matkalla.. mun olis tehnyt niin mieli pulahtaa sinne, mutta sulhanen kertoi jo edellisiltana, että se on kielletty :)

   Poista
 2. Harmi kuulla, että oot ollut noin kipeänä. Juhlapaikka, hääpari ja te kyllä näytätte kerrassaan upeilta! :)

  VastaaPoista
 3. Woah mikä paikka! Ja vautsi mikä kuva hääparista ja teistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä aika makea paikka. Kreikasta löytyy varmasti jotain vastaavaa.. merinäköalaa ja sellasta? :)

   Poista
 4. Pariskunnalla ei selvästi ollut pikkurahan puutetta:). Tuolla hotellilla miehet käy välillä oluella. Onhan sieltä hienot näköalat:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, no ei. Öljybisneksessä Norjassa tekee varmaan ihan hyvät pikkurahat.. Hienot oli näkymät, mutta muuten vähän laimeahkot hääjuhlat.

   Poista
 5. Aika lyhyehköt juhlat, jos vasta klo 20 jälkeen hääpari on tullut mukaan juhliin? Itse olisin hääparina nauttinut juhlista ja antanut myöhässä olleiden kärsiä :D Ja todennäköisesti tämän takia myös ruokailu viivästyi? Kai sitä nyt voi jotain käytöstapoja odottaa häävierailtakin.. mutta upean näköinen paikka, erityisesti tuo uima-allas luo kiva tunnelmaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, todellakin. Ja viettivät sen jälkeen koko illan tanssilattialla, eivät edes syöneet mitään. Ruoka meni aika hassusti, koska alkupala oli jo katettu kun saavuttiin paikalle, odotti siinä auringossa. Syötiin vissiin pääruokaa kun hääpari oli jo tanssilattialla.. meni vähän erikoisesti kaikki, vaikka hieno hääpaikka olikin. :)

   Poista
 6. Vau mitkä häät! Tosi upean näköistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi hienosti laitettu kaikki ja mahtavat maisemat. Mun mielestä hääparin pöytä/tuoli oli kans hieno, muttei siinä hetkeäkään istuneet :)

   Poista