25. heinäkuuta 2013

Sarjavinkki: Ulkosuomalaisen tarina

Sattumalta huomasin, että YLE näyttää vuonna 2002 tehtyjä klippejä maailmalla asuvista ulkosuomalaisista. Vasta yhden katsoin, mutta varmasti katson kaikki loputkin. Vajaan puolen tunnin pätkissä tutustutaan suomalaisiin siirtolaisiin. Nelosjaksossa oli vuorossa Australian suomalaiset siirtolaiset Melbournessa.


Yhden Australian jaksossa haastatellun mukaan seikkailunhalu oli ehdottomasti suurin syy lähteä ulkomaille. Niin kai se monelle ulkosuomalaiselle vielä tänäkin päivänä on. Nykypäivänä lähtö on kyllä paljon helpompaa, sillä tulevasta voi ottaa selvää etukäteen. 50-luvulla oli varmasti vähän eri meininki lähteä toiselle puolelle maailmaa elämään, kun ei tiennyt mitä odottaa.

Yksi Australiassa asuvista ulkosuomalaisista kuvaa videolla hyviä puolia uudessa asuinmaassaan muun muassa näin: "Kalja on parempaa, elämä on helpompaa, ei tarvitse surra säätä". Videolla esiintyy myös yksi tutkija, jossa hän kertoo vuonna 1973 Australian suomalaisista tehdyn tutkimuksen johtopäätöksistä. Muuttuuko suomalainen Australiassa? "muutoksen havaitsee ensin ulkoisesti, hyvin pian omaksutaan polvihousut, oluen juonti -ellei ole aikaisemmin omaksuttu Suomessa- ja hevoskilpailuissa vedonlyönti". Voin kertoa, että tämä on aika huvittavaa katsottavaa. Sopii mainiosti muun työn (kuten gradun kirjoittelun) välttelyyn.


Jaksoja pääsee katsomaan täältä. Vanhimmat on katsottavissa vielä kolmisen viikkoa.

Kuvat ovat kuvakaappauksia kyseisestä jaksosta.

2 kommenttia:

  1. Katoin just ton Australia-jakson, vähän ehkä ulkosuomalaisuus erilaista nykyään :D Tosin harva nykypäivänä enää lähteekään jäädäkseen yhteen paikkaan ikuisesti...ainakaan tarkoituksella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta! Sitä tulee helpommin vaihdettua asuinkaupunkia ja -maata nykyään.

      Poista