10. syyskuuta 2014

BCN - HKI, muutto käytännössä

Kun päätös Suomeen muuttamisesta oli tehty, ruvettiin heti miettimään mitä kaikkea otetaan Barcelonasta mukaan ja mikä saa jäädä. Mehän oltiin ne kaksi vuotta asuttu kalustetuissa kämpissä, joten onneksi mitään huonekaluhankintoja ei ollut tullut tehtyä, pientä IKEAn seitsemän euron pöytää sekä alkukesällä hankittua parvekekalustoa lukuunottamatta. Mitään kovin radikaaleja päätöksiä ei siis tarvinnut tehdä tai laittaa huonekaluja myyntiin. Imuri jätettiin kaverille, kalusteet ja astiat jäi kämppään sekä jotain vaatteita ja jalkineita lahjoitettiin niitä tarvitseville.

Jotain hyvää Espanjan talouskriisissäkin on ollut, nimittäin asuntojen vuokrasoppareiden sääntöjä on höllennetty, pakko vähintään vuoden asumiseen ennen sopimuksen irtisanomista on jo menneisyyttä. Me päästiin vuokrakämpästä eroon ilmoittamalla pari viikkoa ennen kuun loppua, että kuun lopussa lähdetään sitten muille maille. Asia sujui juurikin niin helposti ja ongelmitta kuin miltä se vuokrasopimusta allekirjottaessa helmikuussa kuulosti. Kahden kuukauden takuuvuokra oli tilillä vain muutama päivä myöhemmin. Ei jäyniä tai pientä printtiä!

Yllättävänkin usein Facebookista löytyy suuri apu, nimittäin Katalonian suomalaiset -ryhmästä on ollut paljonkin hyötyä. Kun kyselin vinkkejä ja suosituksia muuttofirmoista, sain heti apua kokeneelta muuttajalta yksityisviestillä. Parilta muuttofirmalta kyseltiin tarjouksia, ei oikein osattu etukäteen arvioida kuinka paljon tavaraa olisi, mutta muutaman kuution muutto olisi maksanut halvimman saamamme tarjouksen mukaan vajaat 2000 euroa. Sen sijaan Facebookin kautta saamani vinkin ansiosta saatiin lopulta tavarat Suomeen huomattavasti halvemmalla.


Pitkän pohdinnan ja erinäisten nettisivujen selailun jälkeen päädyttiin tilaamaan muuttolaatikot täältä. Minimitilausmäärä taisi olla viisi laatikkoa ja ne tuli kotiinkuljetettuina alle kahdessa vuorokaudessa. Laatikoiden koko 76x55x57 tuntui ajatuksena paljon pienemmältä kun mitä se luonnossa kasattuna sitten oli. Ei oltu tajuttu etukäteen kuinka painavia niistä voisi tulla ja kuinka hankala olisi punnita noin suuret laatikot täynnä tavaraa. Loppujen lopuksi saatiin kokonaiset kolme laatikkoa täyteen - yksi pakattiin kahteen kertaan, koska oltiin suljettu se "pienempänä", mutta tavaraa riittikin kokonaiseen sekä yksi lahjoitettiin naapureille (joku sen mukaansa postilokeroilta nappas). Laatikoiden paino arvioitiin niin, että toista laatikkoa pakattaessa punnittiin sinne laitettavat tavarat sellaisella matkalaukun punnitsijalla, jossa on koukku. Kaikki vaatteet, kirjat yms. muut roinat laitoin ensin kangaskassiin, punnitsin sen ja merkkasin painon excel-taulukkoon. Tunsin kieltämättä itseni hieman typeräksi, mutta saatiin kuin saatiinkin tyhjä laatikko ja roinat punnittua. Täysien laatikoiden painoja vertaillessa todettiin niiden painavan suurin piirtein saman verran. Arvioitiin varmuuden vuoksi pikkasen yläkanttiin (hintaraja meni 45 kg kohdalla) ja lopputuloksena meillä oli kolme noin 50 kiloista muuttolaatikkoa.

Facebookista saamieni vinkkien jälkeen päädyttiin lähettämään muuttokuorma Sendiroo-nimisen sivuston kautta, koska se vaikutti ylivoimaisesti edullisimmalta vaihtoehdolta. Kolme 50 kiloista laatikkoa sekä televisio maksoi yhteensä 170 euroa (arvioitiin painoksi 170 kg, eli euro per kilo) Barcelonasta Helsinkiin, ovelta ovelle. Maksettiin kuljetuksesta lopulta 200 euroa, koska ostettiin lisävakuutus, joka kattoi 1500 euroon asti. Oltiin molemmat sitä mieltä, että saatiin oikein edullinen diili. Ja kuinkas meidän kävi? Tavarat haettiin Barcelonan kämpiltä keskiviikkona iltapäivällä ja jo seuraavan viikon tiistaina sain soiton, että laatikot tuotaisiin Helsingin kotiin samana iltapäivänä. Laatikot näyttivät ulkoapäin hieman kärsineiltä, mutta sisältö näytti olevan kunnossa. Jopa televisio ja pleikka saapuivat ehjinä Suomeen.

Kaikki meni noin suurin piirtein putkeen, mitä nyt kuljetusfirmalta vaadittiin kaksi vierailua, koska laatikoiden haku ei ensimmäisellä yrityksellä keskiviikkoaamuna onnistunut. Juuri kun olin saanut painavat laatikot puskettua käytävälle kauhealla vaivalla (Nico ei ollut kotona, koska joku espanjalainen ilmestyi kerrankin ajoissa ennen sovittua hakuaikaa!) hissistä ilmestynyt mies pelästyi näkemäänsä ja totesi, ettei autoon mahdu. Jaahas. Eihän me oltukaan etukäteen ilmoitettu laatikoiden kokoja ja painoja teille.. onneksi toisella kerralla, iltapäivällä paikalle saapunut tyyppi oli ystävällisempi ja liikkui isommalla autolla, johon meidänkin muuttokuorma saatiin ahdettua. Kaikki meni laatikoiden osalta hyvin, mutta meillä jäikin siinä hässäkässä toinen avain oven sisäpuolelle lukkopesään, jonka vuoksi ei päästykään enää sisään. Siis viimeisenä kokonaisena päivänä Barcelonassa jäätiin ensimmäistä kertaa lukkojen taa, vaikka avainkin oli mukana. Eikä tietenkään ollut edes kännyköitä, vain muutama euro taskussa. Onneksi nurkan takaa löytyi avoinna oleva suutari, joka ystävällisesti soitti lukkosepälle, joka sai oven auki kahdessa sekunnissa tunkemalla jonkun erikoisen muoviläpyskän oven pielestä. Kaksi sekuntia myöhemmin ja 80 euroa köyhempänä päästiin sisään ja nukkumaan viimeinen yö Barcelonan kodissa. Lähtö ei siis sujunut täysin "kivuttomasti".

Summa summarum, voin suositella kyseistä kuljetusfirmaa ilomielin ja varmasti käyttäisin heidän palveluitaan toistekin - ehkä jopa pienempiäkin paketteja lähetettäessä. Alhainen hinta perustuu ymmärtääkseni siihen, että he ostavat suurilta kuljetusfirmoilta (kuten UPS) ylijääneen tilan, mikä mahdollistaa edullisen hinnan. 

13 kommenttia:

 1. Oho hei kiitos tästä vinkistä! Mä olen miettinyt, mitä teen Luxemburgissa olevalle tavaralle, jos en palaa sinne enää pysyvästi - ovat tällä hetkellä kellarikomerossa - ja tätä kautta Suomeen vieminen kuulostaakin varsin näppärältä vaihtoehdolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ku jaa, tuo onkin näköjään pelkästään espanjalainen eikä euroopanlaajuinen firma. No, ehkä niillä on jotain kilpailijoita... joka tapauksessa pitää tutkia. Suomalaisen muuttofirman kautta viimeksi muutto kustansi toista tonnia, eikä sitä summaa huvita omista rahoista maksaa.

   Poista
  2. Voi vitsit, en tajunnut tarkistaa tota maa-juttua! Mutta nyt löysin saksalaisen ja ranskalaisen version .de ja .fr, kokeilin LUX-FIN eikä nekään toimi. Eli pitää varmaan olla joku noista kolmesta maasta toisessa päässä. Harmi! Kannattaa tosiaan tsekata muita vaihtoehtoja.. kuvittelin ensin että pitää muutama tonni maksaa ja siinä tapauksessa oliskin jo kannattanut jättää kaikki Barcelonaan ja ostaa Suomessa uudet.

   Poista
  3. Kokeile sellaista kuin https://www.sendmybag.com/ - lähettävät nimen laukkujen lisäksi myös laatikoita. Itse en ole vielä käyttänyt vaikka kesällä oli tarkoitus, mutta pärjättiin lopulta matkalaukuilla. Kuulostaa kuitenkin hyvältä ja järkevänhintaiselta palvelulta sekin.

   Poista
  4. Kiitti vinkistä, Jenni! Pitää ehdottomasti tutustua.

   Poista
 2. No on kyllä edullista! Me lähetettiin DSL:llä jotain (en enää edes muista mitä) Kanarialta Suomeen. Hintaakaan en kyllä enää muista... Meidän telkkaa ne ei suostunu ottamaan kuljetettavaksi tai siis vihjailivat melko suoraan, että sitä tuskin yhtenä palasena saadaan perille. Vietiinkin suurin osa kamoista matkalaukuissa, joita oli sitten se 10 kpl...

  Kiva, että teillä sujui kaikki suht helposti ja halvalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me vähän epäiltiin tota telkkaria, mutta lähetettiin yks jo viime vuonna kaverille Saksaan (tosin eri puljun kautta) ja sekin meni kunnossa perille. Ei nytkään onneks ollut ongelmaa, meillä oli vielä telkkarin oma laatikko ja pehmusteetkin tallessa :)

   Poista
 3. Hieno uus banneri! Ja aivan mahtavaa, etta teilla meni noin napparasti tavaroiden muutto, vaikka paikan vaihtaminen tahtookin olla aina aikamoista sahlaysta. Meilla jai kerran kans avain sisaan ja kun nain, miten lukkoseppa sai oven auki, niin sen jalkeen koko lukko on tuntunut vahan turhalta ja laitan aina yksin ollessa sisapuolelta "liukuturvalukon" kiinni ;D

  Ois kiva kuulla taalla kokemuksia tai vinkkeja tavaroiden liikuttelusta eri maiden valilla edullisin tavoin, vaikka kestaiskin kauan. Epailen tosin, ettei taalla sais mitaan ovelle, kun tulli on niin tiukka. Mutta jos edes taalta Argentiinasta kasin sais lahetettya jotain kenties tulevaisuudessa. Ehka edullisin tapa onkin lentokoneen ylimaaraiset paketit, kun maitse roinaa ei saa minnekaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä meillä loppujen lopuksi aika kivuttomasti kaikki sujui. Mä haluan uskoa, että oven avaus kävi niin kätevästi, koska sitä ei siis varsinaisesti oltu laitettu "kiinni" (normaalisti avaimella väännettiin kaksi kierrosta ovi lukkoon). Nyt se oli vain läimästy kiinni, mutta koska ulkopuolella ei ole kahvaa, millä sen saisi auki, niin ei päästy sisään.. ja ihmeellistä kyllä, avain sisäpuolella lukkopesässä (kun ovi ei ole lukossa) estää ulkoa avaimella sisään tulemisen. Sen takia yksin kotona ollessa pidinkin yleensä avainta lukossa parilla kierroksella :P Ihme logiikkaa..

   Poista
 4. Hyvä kun tuli tavarat ehjänä perille, sehän se on tärkeintä :). Me olemme kerran muuttaneet koko omaisuutemme huonekaluineen päivineen maasta toiseen, Ranskasta Espanjaan (ja kerran Barcelonan sisällä) eikä kyllä ihan heti huvita samaan ryhtyä uudestaan. Jos muutto joskus eteen tulee niin myyn surutta koko omaisuuden pois :)
  Ja meillä on jäänyt kahdesti avaimet oven sisäpuolelle, paniikki! Yritimme myös avata muoviläpyskällä, mutta ei onnistunut, ja lopulta kummallakin kerralla armas mieheni on kiivennyt avaamaan oven parvekkeita pitkin. Onneksi oli molemmilla kerroilla ikkuna auki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, en edes halua kuvitella mitä on muuttaa huonekalujen yms. kanssa maasta toiseen. Tähän asti olen aina hoitanut maasta muutot 1-2 matkalaukulla, mutta nyt lähetettiin ensimmäistä kertaa ihan pahvilaatikoitakin :)

   Onneksi päästiin sentään muoviläpyskällä sisään, olis tullut pikkasen kallis lasku, jos olis koko ovi pitänyt hajottaa säpäleiksi.

   Poista
 5. Kuulostaapa kätevältä! Mahtavatkohan tarjota Atlantinkin yli palvelua..Joskus olen huvikseni miettinyt miten onnistuisi täältä muutto takaisin Eurooppaan, tai edes toiselle puolen Kanadaa, ja olen tullut siihen tulokseen, että stressiä siitä syntyy joka tapauksessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys, ehkä jos tilaa suoraan Espanjaan :P

   Poista