7. syyskuuta 2014

Kruunuvuori: Helsingin hylätyt huvilat

Loistavaa tässä Suomeen muutossa on tietenkin myös se, että nyt on aikaa tehdä kaikkia niitä asioita, joita ei ikinä lomalla käydessä ehdi tehdä. Kuten esimerkiksi käydä seikkailemassa Kruunuvuoressa tutkimassa niitä surullisen kuuluisia hylättyjä huviloita. Sinnekin on ollut aikomus mennä jo vaikka kuinka pitkään, mutta nyt viimeinkin viime viikonloppuna pääsimme Kruunuvuoreen asti.

IMG_5961
IMG_5966
IMG_5973
IMG_6004
IMG_5992
IMG_6008
IMG_6022

Koko paikka oli oikeastaan paljon hienompi kun osasin etukäteen kuvitella. Olen toki nähnyt Kruunuvuoresta kuvia jo useassakin blogissa, mutta en ollut niiden kuvien perusteella käsittänyt, kuinka metsässä nämä huvilat oikeastaan ovat. Toki vuosikymmenten kuluessa asuinalue on metsittynyt yhä enemmän, mutta silti tämä oli hieno yllätys. Olin nimittäin kuvitellut, että paikan päällä on muutama hassu huvila rivissä. Loppujen lopuksi ne ei löytynytkään niin "helposti", vaan niitä piti pikkasen metsän siimeksessä etsiä. Olin lukenut etukäteen, että kaikki huvilat sijoittuvat noin suurin piirtein Kruunuvuorenlammen ympärille, joten sen mukaan (ja pikkasen puhelimen karttaa tutkien) alueella suunnistimme. 

IMG_5976
IMG_5974
IMG_6044
IMG_6064

Enpä ollut myöskään tajunnut etukäteen kuinka kivat näkymät Kruunuvuoresta on Helsingin keskustaan päin. Auringossa rantakalliolla istuskellessa tuli ihan lämmin ja oikein kesäiset oltavat. Harmi, ettei tietenkään oltu tajuttu ottaa niitä evästarpeita mukaan matkaan. Ehkä sitten ens kerralla. 

Kaikkein parhaiten säilyneen yllä näkyvän Villa Hällebon seinät ja ikkunat oli laitettu umpeen. Etuoven viereisestä ikkunasta oli kyllä vanerit vedetty sivuun ja selvästikin avattu reitti sisään. Me ei siltikään uskallettu astua ikkunasta vanhaan huvilaan vaan pällisteltiin maisemaa mieluummin ulkoapäin. 

IMG_6066
IMG_6070
IMG_6096
IMG_6086
IMG_6107
IMG_6098
IMG_6110
IMG_6116

Kuvittelin etukäteen, että paikalla olisi paljon enemmän populaa aurinkoisena sunnuntai-iltapäivänä, mutta onneksemme näin ei kuitenkaan ollut. Muutama hassu seikkailija osui vastaan metsäpolulla, mutta muuten saatiin ihan rauhassa kävellä keskellä metsää autiotaloja tutkimassa. Tuntui hassulta törmätä täysin mykkänä, joten muutamaa kanssaseikkailijaa ihan moikattiinkin. Vastaukseksi saatiin kuitenkin perisuomalainen möllötys ja tuijotus monttu auki. Muuten kaikki meni niin hyvin maisemia ihaillen, että olisi kiva suunnata Kruunuvuoren metsikköön vielä uudemmankin kerran. Eväiden kanssa.

Kruunuvuori on esiintynyt mm. Kukkapilli ja Keltaisessa Keittiössä -blogeissa, joten niistä voi lukea lisää alueen historiasta, jos huviloiden tarina kiinnostaa.

18 kommenttia:

 1. En ole kuullutkaan koko paikasta! Ainakin rikottuja ikkunoita tuolla näkyy, mutta oliko muuten paljon lasinsiruja ympäristössä? Mietin uskaltaisiko tuonne lähteä koirien kanssa paikkoja tutkimaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, sittenhän olikin hyvä juttu kirjoittaa tästä vielä tähänkin blogiin :) Mä olin äkkiseltään sitä mieltä etten muistanut nähneeni lasinsiruja, mutta Nico muisteli että kyllä niitä oli rakennusten lähellä. Toisaalta huvilat on sen verran ripoteltuja sinne tänne, että kalliot ja metsäpolut on kyllä siistejä ja lasinsiruja löytyy korkeintaan ihan huviloiden vierestä. Uskaltaisin varmaan itse lähteä koirien kanssa, kunhan ei päästä niitä ihan huviloiden viereen ja varoo mihin astuu.

   Poista
 2. En ollut minäkään moisesta kuullut. Tossahan olisi "rauhallisessa ympäristössä" kivoja "ilmastoituja" kesäpaikkoja, jotka "kaipaa pientä laittoa" ... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mietittiinkin että mitäs me vuokrakämppää etsimään kun tuolta löytyis noita helposti vallotettavia ;) eikä tarttis edes susirajan ulkopuolelle lähteä!

   Poista
 3. Minulla oli tarkoitus mennä tuonne kuljeskelemaan nyt kesällä,mutta sitten oli kaikkea muuta enkä ehtinytkään,Mutta sitten ensi vuonna...Sääli kyllä että nuo huvilat ovat noin surkeassa kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän ne ole tuolla paikallaan vielä ensinkin vuonna, vaikka kaupungin on pitänyt laittaa ne matalaksi jo aikoja sitten. Alue on kyllä muutenkin kiva, että kannattaa sinne mennä kuljeskelemaan jos suinkin vaan ehtii!

   Poista
 4. Ihanaa että nyt pääsitte vihdoinkin käymään tuolla! Näyttää kyllä aika kivalta ja aika hauskaa että tuollainen paikka löytyy Helsingistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vihdoinkin :) On kyllä huisi paikka ja niin lähellä keskustaa..

   Poista
 5. Aika harmillista nahda jotain noin viehattavaa ja hyvalla paikalla olevaa rapistuneena. Ja muistakaas nyt tastedes olla varovaisia tervehdysten kanssa. Tai alkaa ainakaan hymyilko liikaa sita tehdessanne. Epailyttaa vahemmastakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin on. Vuosikymmenet ne on siellä saaneet luhistua! Bussikuskien kanssa on kans vähän arpapeliä, kun ehkä joka toinen osaa moikata takaisin :P

   Poista
 6. Haha, tuo moikkaaminen kuulostaa tutulta :). Parempi olla ihan hissuksiin... Olisi kyllä kiva päästä käymään Kruunuvuoressa, paljon ihmiset siitä puhuvat.

  VastaaPoista
 7. Kiva, että kerkesitte käymään Kruunuvuoressa! On se vaan aika mykistävä paikka, eikä ole näköjään paljon viime kesästä muuttunut. Olin jotenkin kuvitellut, että huvilat aiottiin purkaa pian, mutta eihän tuolla ole vielä mitään tapahtunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, onneksi kerettiin! Purkamisesta on puhuttu jo niin pitkään, että se ei taida olla ihan ykkösenä prioriteettilistalla :)

   Poista
 8. Kruunuvuori on aika ainutlaatuinen paikka! Siellä on jotenkin ihan oma tunnelmansa, voi suorastaan aistia paikan historiaa :) Kuulin koko paikasta ekaa kertaa vasta viime vuonna, vaikka olen jo vuosikausia asustellut ihan pyörämatkan päässä, joten silloin vasta kävin tuolla ekan kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, hyvin se on siis säilynyt salaisuutena alueen asukkaillekin kun muillekin helsinkiläisille :)

   Poista
 9. Kävin sivistämässä itseäni, kun en ole tuollaisesta paikasta tai hylätyostä huviloista ennen lukenutkaan :) Sain päivän parhaat naurut sun hiernosti kuvailemasta ilmaisusta "perisuomalainen möllötys ja tuijotus monttu auki" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, no niin se kyllä meni. Saivat meidät tuntemaan ittemme tyhmiksi kun tervehdittiin :D

   Poista