7. marraskuuta 2008

holocaust education week

Queen'sissa on tällä viikolla vietetty Holocaust Education viikkoa.

Maanantaina olin illalla kuuntelemassa luentoa, jonka piti Majuri Brent Beardsley. Hän oli Romeo Dallairen avustaja YK:n UNAMIR (United Nations Assistance Mission for Rwanda) missiossa Rwandassa 1994 ja auttoi Dallairea kirjoittamaan kirjan Shake Hands with the Devil: the failure of humanity in Rwanda. Kirja on mullakin kirjahyllyssä, koska ostin sen kesällä, mutta vielä en ole ehtinyt sitä avata. Toivottavasti pian!
Brent on tällä hetkellä tutkijana Royal Military Collegessa, joka on Kanadan puolustusvoimien yliopistoa vastaava koulu täällä Kingstonissa. Hän kertoi Rwandan kansanmurhan historiaa ja painotti, miten tärkeää on kansainvälisen yhteisön puuttuminen maiden sisäisiin asioihin kansanmurhan tapahtuessa. Hän kehotti meitä lukemaan YK:n peruskirjan alun, ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen ja Genocide Conventionin. Kuulemma niiden lukeminen on "the best 15min in your lives".

Keskivkona sama teema jatkui, kun holokaustista selvinnyt Judy Cohen oli puhumassa omista kokemuksistaan juutalaisena Unkarissa. Tämä 80-vuotias nainen piti uskomattoman luennon kuvien kera, toisesta maailmansodasta ja keskitysleireistä, joilla hän itse oli. Ihmisillä oli hurjasti kysymyksiä ja hän oli niin innoissaan, että olisi voinut jatkaa keskustelua monta, monta tuntia.

Molempien puheiden tärkein viesti oli se, että heidän sukupolvi on epäonnistunut täydellisesti tässä "Never Again" -ajatuksessa jättää kansanmurhat historiaan ja sen takia meidän sukupolven pitäisi siis "live up to the idea of our grandparents", joilla oli upeat ajatukset toisen maailman sodan jälkeen sotien loppumisesta yms. YK:ta perustaessa. Molemmat painottivat tällä hetkellä meneillään olevan Darfurin kansanmurhan tiedostamista ja mitä voisimme tehdä sen lopettamiseksi.

Oli todella upeat ja maailmaa-avartavat luennot kummatkin. Niiden kuunteleminen pistää kyllä miettimään omaakin elämää ihan eri kantilta.

2 kommenttia:

  1. Pari päivää sitten tuli hyvä ohjelma Tsadista ja Darfurista sekä Sudanista, jossa muutama tuttukin on käynyt Yk- ja Muukalaislegioona hommissa. Öljyhän sielläkin on ahneutta aiheuttava asia. Ja kiinalaisetkin ovat siellä moottoriöljytietä rakentamassa.
    terv ii

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa kiinnostavalta... Muistan itsekin, kun käytiin lukiosta keskitysleireissä ja kun ne jotka olivat oikeasti kokeneet sen kertoi kaikesta. Pisti kyllä miettimään..

    Toivottavasti Canadassa kaikki hyvin!

    VastaaPoista