10. huhtikuuta 2013

opiskelukuulumisia

Tässä kaikkien vierailujen lomassa olen yrittänyt keskittyä koulutöidenkin tekemiseen. Aina välillä. Huomiseksi olen vääntänyt pientä esseetä Aasian konflikteista, niiden erityisistä ominaisuuksista sekä verrannut Aceh ja Bougainville -konflikteja Indonesiassa ja Papua Uusi Guineassa. Niin missä? Tämä siis kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden kurssille.


Lisäksi olen yrittänyt pähkäillä mitä tehdä lopputyön kanssa. Olin jo keksinyt ihan ookoolta tuntuvan aiheen, käsitellyt sitä oman disseohjaajani kanssa ja kirjoittanut 1000-sanaisen tutkimusehdotuksen. Viime viikolla käsiteltiin pienissä ryhmissä kaikkien ehdotuksia ja annettiin toisillemme enemmän ja vähemmän rakentavaa palautetta. Olin ajatellut tutkia naisten asemaa Afganistanissa ja Irakissa, liittää siihen YK:n Naiset, Rauha ja Turvallisuus 1325-päätöslauselman täytäntöönpanon kansainvälisissä operaatioissa näissä kahdessa maassa ja lopulta miettiä ovatko naiset nyt paremmassa vai huonommassa jamassa molemmissa maissa vuosia kestäneiden kansainvälisten väliintulojen jälkeen. Onpas vaikeaa yrittää esittää ajatus suomeksi. Toivottavasti joku ymmärtää mitä yritän ilmaista. Sain vähän kritiikkiä näistä tapaustutkimuksista (!?!), siis case study -valinnoista. Koska talibanien hallinnon aikana naisten tilanne Afganistanissa oli aika surkea, joten on kai ilmiselvää, että talibanien hallinnon kaaduttua naiset ovat nyt paremmassa jamassa. Niinpä. Nyt en sitten oikein tiedä miten edetä. Muuttaako aihetta kokonaan vai valita vain eri maa tai maat. Tarkoitus olisi kuitenkin keskittyä johonkin konflikti-, rauha- ja/tai turvallisuuskysymykseen, muttei välttämättä naisiin. 

Apuideoita ja ajatuksia otetaan mielellään vastaan!

koristelin kalenterin vanhoilla teepusseilla

Lukukauden ensimmäisen puoliskon aikana meillä oli pakollisena kurssina investigación social avanzada -kurssi, eli periaatteessa käsiteltiin tutkimusmenetelmiä. Koko kurssi oli aika sieltä ja syvältä, proffakin vähän hullu. Siitä on onneksi enää jäljellä yksi essee ja pieni kotitekoinen koe. Tarkoitus olisi kirjoittaa hypotettinen tutkimussuunnitelma oikein perin pohjin kaikenlaisia muuttujia käyttäen. Hjälp! Tähän voisi tietenkin käyttää jo olemassa olevaa lopputyön ideaa, jos se olisi jotakuinkin selvä. Pakko soveltaa, keksiä erilaisia muuttujia ja kausaalisia vaikutuksia, mitä lie onkaan.

Näiden lisäksi olen vääntänyt esseetä Human Security -kurssille aiheesta Responsibility to Protect (=suojeluvastuu), erityisesti sotilaallisen voiman käytöstä kansanmurhalta suojellessa. Tarkoitus olisi myös suunnitella ensi viikolla pidettävää esitelmää aiheesta "toimiiko demokraattisen hallinnon sisällyttäminen kehitysyhteistyöhön uudenlaisena ehdollisuutena?". Tämä "kehitysyhteistyö-ohjelmat ja -politiikka" -kurssille. Kerrankin olen saanut yllättävän hyvin koulutöitä tehtyä pikkasen "etuajassa", sillä huomenna meille tulee läpikulkumatkalla yksi vanha Argentiinan lukiovaihtariaikojen kaveri kylään pariksi päiväksi ja sunnuntaina saankin rakkaan Anna-ystävän tänne vierailemaan jopa viikoksi. 


Huomenna illalla meinaan mennä kuuntelemaan talousguru George Sorosta yliopiston nurkille. Hän saapuu Barcelonaan puhumaan Euroopan talouskriisistä. Luennon otsikko on "The Crisis and the Future of Open Societies in Europe". Saa nähdä mitä hepulla on kerrottavaa.

Vielä loppukevennyksenä kerrottakoon, että olin tiistaina ihan vain mielenkiinnosta kuuntelemassa Emerging Powers -kurssin luentoa Venäjän sisäpolitiikasta. Mitään kovin uutta en siellä oppinut, mutta luentoa värittääkseen proffa näytteli youtubesta muutamia videoita. Ensin ihmeteltiin entisen presidentti Boris Yeltsinin kännitoipertelua ja lopuksi vielä alla näkyvää presidentti Putinin naisarmeijan mainosta. Huh huh.Mitäs piditte? Olisko Suomessakin paikallaan tällainen pressanvaalikampanja? ;)

P.S. Jumalalle kiitos google-kääntäjästä!

20 kommenttia:

 1. Olen joskus muinaishistoriassa itsekin kv.suhteita opiskellut, ja silloin leikittelin tutkimusaiheella "Nobelin rauhanpalkinto luomassa kansainvälistä politiikkaa". Mutta aivot menivät solmuun, ennen kuin ehdin hahmottaa sopivaa metodia tai teoriaa - tai edes tarkempaa tutkimuskysymystä. Joten päädyin ihmettelemään yksilön merkitystä ja asemaa suvereeneista valtioista koostuvassa järjestelmässä. Tai jotain sinne päin. Itse asiassa en muista edes tarkkaa otsikkoa enää. :D Hah, eipä ole sitäkään tuotosta yhtään ikävä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista! Enpä ole itse tullut ikinä ajatelleeksi Nobelin rauhanpalkinnon roolia kv-politiikassa :)

   Poista
 2. Huih. Paljon sulateltavaa näin yön pieninä tunteina, joten en osaa sanoa muuta kuin upea ja uskomattoman crafty koristelu! Katsoin et jotain tuttua siinä on ja luulin sitä ostetuksi vihkoksi. Missä osoitteessa sun tuotosten nettikauppa on? :) Karseeta, mutta en vaan keksi, mikä crafty tmv. on suomeksi. Ainoa sana, joka tupsahtaa mieleen on "räpellys" mutta eikö se ole jotain rumaa?! :D Energiaa lopputyörutistukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha. Kiitos :) En keksi minäkään oikeaa käännöstä. Googlen mielestä se on ovela tai viekas. Räpellys kuulostaa ehkä pikkasen negatiiviseltä, söhellykseltä :)

   Poista
 3. Kiva lukea opiskeluaiheisia kirjoituksia, ne ovat aina mielenkiintoisia. Tuli mieleen, että jos olet aiheen kanssa jo tehnyt työtä ja aikaa uuden idean keksimisille ei ole paljoa, sekä voisit hyödyntää aihettasi myös muilla kursseilla, eikö aihetta voisi tutkia siitä näkökulmasta, että tottakai asiat ovat nyt paremmin, koska .... ja mitä tästä opimme ja miten tätä tietoa voisi hyödyntää muuallakin ja mitkä ovat ne oleelliset asiat naisen aseman parantamisessa. Lisäksi voisi olla, että kun asiaa tutkit, niin ehkä sieltä sitten löytyisi jotain, edes jotain pientä, mikä sittenkin oli paremmin talibanien aikaan? Ja eikös Irakista löydy esimerkkejä siitä, että ennen jotkut asiat olivatkin parmmin (näin muistan jostain artikkelista lukeneeni)? Sittenhän voi verrata miksi näiden maiden välillä on eroja. Jos ei ohjaajasi ole suunnitelmaasi tyrmännyt, et siinä voi ihan metsässä olla.

  Mites miesten asema ja siinä tapahtuneet muutokset? Sitä ei varmaan kukaan ole tutkinut...

  Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla ja kiitos paljon kommentista! Varmasti jos pientä hiointia tekisi, niin tuosta voisi saada vielä ihan kelpoisen aiheen. Ja ne miehet.. niinpä :)

   Kävin muuten katsomassa kuviasi. Oikein hienoja!

   Poista
 4. HERRANJUMALA!! kiitos tosta videosta :D Ei aina tuu ees mieleen miten hulluja (ihan liian lievä sana kyllä) ihmisiä tässä maailmassa on!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah. Olepa hyvä! Nauraa räkätin luennolla kun proffa pisti tuon videon pyörimään. Epätodellista!

   Poista
  2. Niin, ja kai sitä rahasta ihmiset tekevät melkein mitä tahansa..

   Poista
 5. Toi sun aihe kuulostaa ihan älyttömän mielenkiintoiselta, vaikka sitä kritisoitiinkin. Ilonan kanssa samoilla linjoilla eli jos ohjaajasi ei ole tyrmännyt ideaasi niin täytyyhän siinä jotain olla? :)

  Ja toi video veti ihan sanattomaksi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiitos, kiitos. Ehkä siitä pienellä hioinnilla (!?) saa vielä jotain :)

   Poista
  2. hionnalla! :)

   ..paitsi nyt kun katson tota sanaa ni jotenkin sekin vaikuttaa väärältä :D

   Poista
  3. Hionnalla on ihan oikein. On vaan oudon näköinen sana. :D

   Poista
 6. Aika uskomaton toi video! :D Ja teillä on ihan käsittämättömän pitkät yliopistopäivät!

  Lopputyön aiheen suhteen en valitettavasti osaa ehdottaa mitään, mutta on aina suuria vaikeuksia keksiä mitään tutkielmien aiheita. Mutta kunhan oot löytänyt aiheen taikka hionut tota aihetta lisää niin raportoi toki, mua kiinnostaisi kovasti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän lukkari ei itseasiassa ole ihan täysin vakkari joka viikko, mutta tunteja on kyllä ripoteltu aamu ysistä ilta kasiin-ysiin, jotta kurssit ei menis päällekkäin ja olis mahdollista osallistua kaikille mieleisille kursseille, mikä on kyllä tosi hyvä. Onneksi muulla on vaan keskiviikkosin kahdeksaan asti. Lisäksi meillä voi tehdä maisterin osa-aikasena opiskellen vaan iltaisin, ja senkin takia tunteja on iltaisinkin.

   Raportoin sitten aikanaan lisää lopputyöstä! :)

   Poista
 7. Haastoin siut miun blogissa :)
  krisbu.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen jo vähän vastaillutkin vastaaviin haasteisiin.. :)

   Poista