23. huhtikuuta 2013

Ruusuja & Kirjoja!

Barcelonassa on tänään juhlittu Katalonian suojeluspyhimyksen St. Jordin, eli Pyhän Yrjön päivää. Olin kuullut tästä ohimennen etukäteen, mutten todellakaan osannut odottaa näin suuria karvenaalimaisia menoja keskustassa. Pahoittelen, että tästä syystä kuvatkin ovat kännykällä otettuja. Joidenkin mukaan St. Jordin päivä on Barcelonan romanttisin päivä ja verrattavissa helmikuun 14. St. Valentinen päivään. Huhtikuun 23. tunnetaan myös nimillä El Día de los Amantes (Rakastavaisten päivä), El Día de la Rosa (Ruusun päivä) ja El Día del Libro (Kirjan päivä). Perinteisesti tapana on, että mies antaa naiselle ruusun ja nainen lahjoittaa miehelle kirjan. Lahjoja vaihdetaan kollegojen, ystävien ja perheen kesken.


Sattuneesta syystä ruusujen ja kirjojen myyntipisteitä olikin sitten noussut ympäri kaupunkia kun sieniä sateella. Jopa meidän metropysäkin ulkopuolella oli muutama pieni koju jo ennen kello yhdeksää aamulla. Keskustan kävelykadutkin rupesivat täyttymään ihmisistä heti aamusta. La Rambla oli iltapäivällä autoilta kokonaan suljettu. Kirjoja ja ruusuja möivät niin kukka- ja kirjakaupat kuin erilaiset yhdistyksetkin. Leipomoilla oli punakeltaisia sydämen muotoisia keksejä myynnissä. Ruusujakin sai vaikka minkälaisia, aidoista punaisista valkoisiin paperisiin tai sinisiin puisiin. Ja kaikkea siltä väliltä. Oli ruusukoruja ja ruusumakeisia.Legendan mukaan Pyhä Yrjö taisteli lohikäärmettä vastaan pelastaaksen prinsessan, minkä jälkeen hän lahjoitti prinsessalle ruusun ruusupensaasta, joka nousi paikalle, johon lohikäärmeen veri oli valunut. Pyhä Yrjö kuoli 23. huhtikuuta vuonna 303 ja sen ansiosta juuri tänään on juhlapäivä. Ruusut on siis yhdistetty tähän päivään ilmeisesti ainakin keskiajalta lähtien, mutta kirjat tulivat kuvioon vähän myöhemmin. Joskus 1900-luvun alussa keksittiin juhlia kirjan päivää, muistaen Miguel Cervantesia ja Willian Shakespearea, jotka sattumoisin molemmat kuolivat nimenomaan huhtikuun 23. päivä. Tapana on, että kirjailijat vierailevat kirjakojuissa ja -kaupoissa allekirjoittamassa omia tuotoksiaan. Tästä syystä kirjakauppojen ulkopuolella oli kymmenien metrien jonoja. Ja väkeä kuin pipoa.


Jostain syystä myös poliittiset puolueet olivat mukana Ramblalla omien kojujensa kanssa juhlistamassa kirjan ja ruusun päivää. Keltapaitaisen miehen paidassa luki selkeästi, että "Catalonia is not Spain". Muutenkin olin yllättynyt tästä ruusu&kirja -päivän suuresta politisoinnista. Päivässä on selkeästi kyse jostain muustakin kuin pelkästään kirjoista ja ruusuista. En tiedä onko ruusupaketit nimittäin aina olleet kaikki punakeltaisia. Nyt oli.Wikipedian mukaan Pyhän Yrjön päivänä Kataloniassa myydään neljä miljoonaa ruusua ja 800 000 kirjaa. Puolet Katalonian vuoden kirjamyynnistä tehdään näinä päivinä. Aika kreisiä. Muttei yhtään yllätä, sillä kirjakaupat ja kadut olivat niin täynnä ihmisiä, ettei mitään rajaa. Lisäksi kaikki naiset ja jotkut miehetkin kävelivät vastaan vähintään yksi ruusu kainalossa.


Kaikki rakennukset oli puettu vielä punakeltaisimmiksi, jos vaan mahdollista.Yksi kirja, yksi ruusu, yksi hymy!
(tuohon sopisi paremmin "kaksi hymyä", jos kerran lahjoja vaihdetaan)


Ja vaihdettiin meilläkin illalla kotona lahjoja suut makeina alfajoreista. Nam!

10 kommenttia:

 1. Tuota samaista päivää vietettiin näköjään Suomessakin, mutta huomattavasti hillitymmin. Suomalainen kirjakauppa tarjosi yli 10€ kirjan ostajalle Jari Tervon uusimman kirjan kaupan päälle ja that's it. Ei siinä, ihan kiva ele, mutta ruusuja en kyllä nähnyt missään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, no jotain sielläkin :) Täällä monissa kirjakaupoissa tais olla -10 % alennukset.

   Poista
 2. Ruusun ja kirjan päivä on minullekin tuttu, mutta ei kyllä tosiaan ihan noin suurieleisenä juhlana!

  Mua on muuten jotenkin aina ärsyttänyt se, että miksi se kirja lahjoitetaan juuri miehelle? Ihan kuin naiset olisivat lukutaidottomia? :D Mä en esimerkiksi erityisesti kukkasista kotonani välitä, ottaisin mieluummin sen kirjan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys! Onneksi nykyään roolit ovat hälventyneet. Koulukaverini kertoi pienestä pitäen saaneensa aina isältään ruusun ja äidiltään kirjan :)

   Poista
 3. Miusta tuo Sant Jordi on ihana perinne Kataloniassa, olin itsekin yllättynyt ensimmäisen kerran, miten suuri juhla se oli! Tosin mietin samaa, kuin edellinen kirjoittaja, että miksi alunperin idea on antaa naiselle vain esteettisen kaunis, luontoa lähellä oleva kukka, ja miehelle sitten oppineisuutta ja lukutaitoa edustava kirja? :D Onneksi kuitenkin nykyisin myös naiset saa kirjoja luettavaksi ;) Voi olla paikallisten kirjakauppojen tärkein päivä tuo Sant Jordi...ja kukkakauppojenkin varmaan!

  Nuo kukkapaketit ja muut on kyllä punakeltaisia olleet muinakin vuosina: se kaiketi liittyy siihen, että päivä on erityisesti KATALAANIEN juhla, ja edustaa HEIDÄN pyhimystä Sant Jordia, joka esiintyy tärkeimpänä legendana ja myyttinä kansantarinoissa, taiteessa ja muussa. Vähän niin kun meilläkin pistettäs pippalot Kalevalalle pystyyn ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, kiitos tarkennuksesta! Silti vähän ihmettelin, että mitä poliittiset puolueet tekee Ramblalla hihhuloimassa itsenäisyyden puolesta :) Rambla de Catalunyalla oli joku mielenosoituskin erään rakennuksen edessä -ehkä jonkun poliitikon/pankkiirin kotona?!

   Poista
 4. Multa on nakojaan mennyt ohi tuollainen hauskuus. Taidan pitaa aivan oman kirjan ja herkun paivan! Ruusuja saa onneksi lahjoittaa mulle ihan milloin vaan, kalenteriin katsomatta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi koska vaan voi olla kirjan ja ruusun päivä :)

   Poista
 5. Mun mielestä tää päivä on suurempi rakastavaisten päivä täällä kuin Valentines day. Meillä on 14.2 hääpäivä ja juuri viimeksi sitä Barcelonassa juhliessa huomattiin, ettei siellä niin paljon näkynyt pareja romanttisilla illallisilla.

  Linkkasin mun blogista tänne kun kirjoitin lyhyesti samasta aiheesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin varmaan onkin. En enää muista mitä kaikkea kaupungilla näkyi helmikuussa.
   Kiva, että linkkasit :)

   Poista