12. tammikuuta 2011

matkakertomus: Buenos Aires

Päätin vihdoin tehdä kunnon matkakertomuksen Buenos Airesista koska huomasin puutteita blogissa. Matkakertomuksesta on helppo myöhemmin tarkistaa merkittävät paikat, opasteet ja muut tiedot.


Olen aina ollut Buenos Airesissa vain muutaman päivän kerrallaan, joten en tunne kaupunkia läpikotasin. En myöskään ole koskaan vielä päässyt microcentroa kauemmas, tutustumaan syvemmälle lähiöihin.

Sellaisia perus "mustsee"-turistijuttuja ovat esim. nämä:

Plaza de Mayolla järjestetään lähes päivittäin mielenosoituksia ja sieltä ne merkittävimmät sellaiset ainakin löytää sillä presidentin linna Casa Rosada on siinä vieressä.
Esimerkiksi "likaisen sodan" 1970-luvun diktatuurin aikaan kadonneiden argentiinalaisten äidit ja isoäidit "madres de plaza de mayo" ovat yhä paikalla joka torstai-iltapäivä tasan klo 15:30. Olen kirjoittanut pikkasen näistä "isoäideistä" aiemminkin. Satuttiin tammikuussa veljeni kanssa paikalle juuri oikeaan aikaan kun vanhukset marssivat ympyrää ja muistuttivat kadonneista läheisistään.


Casa Rosadaan pääsee sisälle tutustumaan, ainakin viikonloppuisin, sillä olin siellä kahtena eri sunnuntaina käymässä.Plaza de Mayon laidalta löytyy myös Bairesin pääkatedraali (Catedral Metropolitana de Bs As), jossa makaa Argentiinan vapaustaistelija, sankari José de San Martín.

Avenida de Mayo vie suoraan Casa Rosadalta maailman leveimmän avenuen, Avenida 9 de julion (josta Bairesin maamerkki, Obelisco, löytyy) yli kongressitalolle, el Congreso. Näin presidentti ja kongressi voivat "vahtia toisiaan" kun rakennukset ovat "vastakkain" saman kadun eri päissä. 

Avenida 9 de juliolla on 9 kaistaa molempiin suuntiin, eli yhteensä 18 kaistaa.

El Congreso

tangoa Floridalla
Kuuluisa kauppa- ja kävelykatu Florida vie melkein Plaza de Mayolta Plaza San Martínille, joka on vihreä puisto Retiro kaupunginosan laidalla. Floridalla kannattaa ihmeessä poiketa kuuluisaan kauppakeskukseen Galerías Pacíficoon, joka on ehdottomasti näkemisen arvoinen pelkästään hienojen kattomaalaustensa takia. Iltaisin kauppojen sulkeuduttua Florida muuttuu "katukauppa-kaduksi" kun kymmenet myyjät levittävät kauppatavaransa peittojen päälle maahan. Kaikkea löytyy vaatteista käsitöihin, mate-kuppeihin ja muovileluihin.


Retiro ei ole niitä Bairesin hyvämaineisimpia lähiöitä, mutta sieltä löytyy kaupungin bussiasema, josta lähtee busseja ympäri maata ja myös pääjuna-asema.

Plaza San Martínilta löytyy tietenkin San Martínin patsas ja aukion laidalla on Malvinas-sodassa kuolleiden muistomerkki, jossa palaa ikuinen tuli.


Plazan laidalta pääsee myös helposti esim. bussilla nro 152 tunnettuun ja värikkääseen La Bocan kaupunginosaan.
Bocasta löytyy ne kuuluisat värikkäät talot ja mm. "feikki-Maradona", jonka kanssa voi ottaa kuvan. :)
Siellä on paljon turisteja, paljon ravintoloita, turistikauppoja ja tangopareja.
Alunperin työläiskortteli, jossa taloja on tehty mm. aaltopellistä ja ne on aikoinaan maalattu jämä-maaleilla -se selittää värien kirjon!
Muutaman korttelin päässä on myös yhden Argentiinan suurimman fudisklubin, Bocan (virallisesti Boca Juniors) stadiumi, La Bombonera. Maailman kaikkien aikojen paras (ainakin argentiinalaisten mielestä) futari Maradona pelasin ennen Bocassa ja on tietenkin arvovieras, jolle löytyy yksityisaitio ja jätti-istuin.


Opastettu kierros Bomboneralla ei ollut mitenkään kallis (ehkä 5 €) opiskelijakortilla. Kierrokseen kuului visiitit kentällä, katsomossa, pelaajien pukuhuoneessa ja jopa suihkutiloissa.

Tarina kertoo, että Bocan värit (sininen & keltainen) valittiin klubin presidentin päätettyä, että joukkueen väreiksi tulee ensimmäisen satamaan purjehtivan laivan lipun värit. Arvasit oikein, kyseessä oli Ruotsin laiva.
keskellä kuvaa oleva iso, keltainen penkki on tietenkin Maradonan oma

San Telmon lähiö on kuuluisa vähintäänkin sunnuntaisista markkinoistaan (vissiin klo 15-21 välillä). Defensa katu lähtee Plaza de Mayolta ja vie läpi San Telmon, josta löytyy kortteleittain myyntikojuja. Ekalla kerralla kuvittelin, että siellä hinnat olisivat kaupungin korkeimmat, mutta oikeastaan ne on paljon alhaisemmat kun esim. Floridalla tai Bocan korttelissa (samoille tavaroille). Defensa kadulta löytyy kaikkea matkamuistoista vaatteisiin, leluihin, käsitöihin, levyihin ja antiikkiin. Sieltä löytyy myös "Vessa" niminen kahvila ja Mafaldan patsas.
Cementerio de Recoleta on tunnettu hautausmaa, joka löytyy Recoletan lähiöstä. Sinne on ilmainen pääsy ja sieltä löytyy hienoja mausoleumeja, mm. kuuluisa Evitan hauta. 


Puerto Madero on yksi näkemisen arvoinen lähiö, jonne pääsee helposti esimerkiksi Casa Rosadalta kävelemällä sen taakse. Sinne on kiva mennä vaikka illallistamaan tai muuten vain käppäilemään. Siitä on tullut sellainen posh-alue, mutta viikonloppuisin se on täynnä paikallisia, jotka ovat päiväkävelyllä. Törmäsin siellä viime tammikuussa tutun näköiseen tyttöön, joka oli siskon ja äitinsä kanssa kävelyllä. Tuijotin häntä pitkään ennen kuin tajusin, missä olin hänet aikaisemmin nähnyt. Oli pakko avata suu ja sanoa jotain, joten pysäytin hänet ja samalla tajusin, että hän oli samaan aikaan lukiovaihdossa Argentiinassa vuonna 2005 ollut virolainen. Oltiin yhdessä mm. YFUn vaihtariretkellä, mutta ei mitenkään erityisesti kaveerattu samoissa porukoissa. Ei oltu nähty 5 vuoteen ja sitten sattumalta törmättiin Puerto Maderossa iltakävelyllä. Uskomatonta.


Viime tammikuussa käytiin veljen ja N:n kanssa illallisella Puerto Maderossa vikana iltana Argentiinassa. Hieno illallinen viineineen ja jälkiruokineen maksoi vissiin joku 50 € meiltä kolmelta yhteensä yhdessä hienossa ravintolassa. Hintataso ei siis ole mikään hirveen paha.

El Puente de la Mujer -Naisen silta.

Buenos Airesissa ollessa viime tammikuussa kävin kaverin kanssa tekemässä sellaisen opastetun kävelykierroksen Cultourin kautta. Se maksoi meille 55 pesoa (10 €), mutta nyt hintoja tarkastellessa sama kierros taitaa olla noussut 75 pesoon (ja hallitus väittää ettei inflaatiota ole! Haha!). Voin suositella "Buenos Aires Traces"-kiertuetta oikein lämpimästi. Ensin katsottiin n. puolen tunnin pituinen dokumentti, jossa oli vähän maan historiaa ja sitten 2 nuorta opiskelijaa (toinen englanniksi ja toinen espanjaksi) kävelytti meitä (ehkä 15 hengen porukkaa) ympäri keskustaa n. 4 tunnin ajan. Kierroksen jälkeen mentiin vielä porukalla lounaalle San Telmoon.

Kävin myös kokemassa oikean tango show-illallisen Complejo Tangossa. Hintaan kuului haku ja vienti hotellille, tangotunti, kolmen ruokalajin illallinen ja show. Maksettiin siitä varmaan 30-40 € per nenä (en muista tarkkaan), ne on hintavia ja järjestäjiä löytyy monenmoisia. Suositeltavaa ei kuitenkaan ole napata retkiä tai ohjelmia kadulta tarjoavilta ihmisiltä, joten mekin varattiin illallinen netin kautta. Se oli kyllä ehdottomasti sen arvoinen ja ruoka oli oikein herkullista.


Yövytty on El Firuletessa (en ole ihan satavarma oliko se tämä), Hostel/Hotel Circusissa, Telmotangossa, Hostel Onessa ja pisimpään Hostel Coloniassa. Circus oli ehdottomasti hienoin ja paras kaikista -paini ihan eri luokassa muiden kanssa. Meitä oli 3 ja haluttiin private room, joten se tuli suht edulliseksi vielä. Aivan uusi hostelli (oikeastaan hotelli), turbo airconditioning ja hieno jacuzzi-uima-allas takapihalla. Firuletessa ei ollut minkäänlaisia tuulettimia, joten nukkuminen +30 asteen helteessä oli toivotonta ja vierailu siellä jäi vain yhteen yöhön. Telmotangossa tuuletus oli myös aika olematon ja suihkussa käytäessä vesi vuoti meidän 3 hengen private-huoneessa makuuhuoneen puolelle ja lopulta jopa käytävälle saakka. Niillä oli hieno kattoterassi kyllä. Coloniassa oli ystävällisimmät hostit. Juanito (allaolevassa kuvassa) oli kunnon Suomi-fani (oli joskus omistanut suomalaisen poikaystävän) ja innoissaan tarjosi meille paikallista olutta hostellin jääkaapista. Super värikäs Colonia sijaitsi aitiopaikalla, ihan Florida-kadun kupeessa, vain pari korttelia Plaza de Mayolta ja hinta-laatusuhde oli mielestäni kohdallaan. Mutta Bairesissa on varmaan satoja hostelleja, joten kaikkea löytyy..

Toivottavasti tästä kertomuksesta on iloa jollekulle Bairesiin suuntaavalle tai vaan haaveilijalle, kuten mä.

P.S. Tänään, tasan 6 vuotta sitten astuin ensimmäisen kerran Argentiinan maalle. :)

2 kommenttia:

  1. Ooooh haluun niin takas tonne! Hitsit, sit kun joskus saan kuvat laitettua albumiin pitää tulla lukee tän sun juttu että muistan mikä on mikin paikka.=P
    Ja Complejo Tangon ruoka oli kyllä erinomaista.:)

    VastaaPoista