7. toukokuuta 2011

ja lisää vaaleja

Torstaina koko päivä meni vaalityöskentelyssä yhdellä koululla tässä lähellä, alle 5min matkan päässä. Meidän piti olla paikalla järjestämässä äänestyspaikkaa jo klo 6:15 aamulla ja työskennellä iltaan asti, kunnes äänestyspaikka meni klo 22:00 kiinni. Kyseessä oli Skotlannin parlamenttivaalit. Onneksi tajusin kaverin vinkistä hakea vaaleihin töihin.. se taisi tapahtua jo viime vuoden puolella. Helmikuussa, käytyäni siellä valmennuksessa, olin ihan paniikissa ja epäilin selviäisinkö tehtävästä. He saivat sen kuulostamaan niin monimutkaiselta kaikkien eri lippusten ja lappusten ja numeroiden ja numerolistojen takia. Epäselvyyttä lisäsi tietenkin se, etten koskaan aiemmin ollut nähnyt miten vaalit toimivat Skotlannissa. Äänestyslappuihin laitetaan ruksi oman valinnan kohdalle ja tällä kertaa äänestyslappusia oli kolme, kaikki erivärisiä. Ihmisten piti palauttaa kaikki kolme lappua eri laatikoihin, joissa oli tietenkin värikoodit. Voi niitä muutamaa värisokeaa.. Asiaa ei tietenkään helpottanut se, että kaikki äänestäjät eivät olleet oikeutettuja äänestämään kaikilla kolmella lappusella.

Meillä oli siellä koululla neljä eri "äänestysasemaa" (ja 3 hlöä per asema) yhdessä pienessä aulassa, joten riski äänestyslippujen joutumisesta vääriin äänestyslaatikoihin (väärälle "asemalle") oli tilanpuutteesta johtuen aika suuri. Täällä ei saa ihmisiltä kysyä henkkareita, joten oli välillä aikamoista yrittää saada heidän nimestä ja osoitteesta selvää. Ihmiset ovat rekisterissä nimenomaan osoitteen ja talonnumeron perusteella, ei suinkaan aakkosjärjestyksessä -kuten Suomessa. Jokaisen ihmisen äänestäjänumero merkitään äänestyslipukkeen numeron viereen listaan. Näin ollen periaatteessa kaikkien äänestäjien äänestäminen voitaisiin jäljittää. Meidän koululla kävi äänestämässä yksi mun viime vuoden politiikan proffa ja muutamia tuttuja opiskelijoita. Juuri mun "asemalla" oli listassa mun Lähi-Idän politiikan proffan nimi, mutta hän ei koskaan tullut äänestämään.. aika noloa! Meidän asemalla oli laitettu myös kaikki ensimmäisen vuoden asuntoloiden opiskelijat, jotka tuotiin kampukselta (5min matka) bussilasteittain äänestämään. Siinä vaiheessa pikkasen hyymy hyyty, kun jono rupesi kasvamaan. Kaiken kaikkiaan meidän vajaan 700 nimen listalta ehkä noin 240 kävi äänestämässä.

Kuvittelin etukäteen, että yli 16h päivä tulee olemaan aivan liian pitkä ja matelemaan etanan vauhtia. Loppujen lopuksi koko aamu ja päivä klo 19 asti meni suht sutjakkaasti ja vasta illalla seitsemältä rupesi väsymys painamaan päälle. Viimeiset kolme tuntia eivät meinanneet sujua ollenkaan. Onneksi mulla oli eväitä; varsinkin suklaata mukana. Välillä N kävi tuomassa tuoreen pesto-kana-patongin ja yksi työkaveri tarjos nescafeitaan. Hyvin siis päivästä selvittiin ja tekisin sen mielelläni uudestaan. Ihmiset olivat todella mukavia, työkaverit nimenomaan. Eikä se 170 punnan palkka yhtään haittaa, jahka se joskus tilille kilahtaa.

Hesarin mukaan Scottish National Party on kerännyt suurimman osan äänistä. Tuleekohan Skotlannista joskus itsenäinen?

4 kommenttia:

 1. Interesting!! Ja vähän mä nauroin tolle, ettei sun proffa käynyt äänestämässä. Hupsis.

  Mut hei, selitä tyhmälle - kuinka todennäköistä olisi, että skotlanti voisi itsenäistyä?

  VastaaPoista
 2. Mun tietämys on täysin surkea brittipolitiikan (ja skottipolitiikan) suhteen. En näe kovin todennäköisenä, että Skotlanti oikeasti itsenäistyis, mutta jos kansanäänestyksen tulos olisi kyllä, niin en tiedä mitä siitä seuraisi. Mulla ei kyllä ole hajuakaan. Laura vois osata vastata tähän paremmin.. ;) sillä kun on henk.koht. tietopankki.

  VastaaPoista
 3. Lauran vastausta odotellessa... ;)

  VastaaPoista
 4. Lauran henk.koht tietopankki sanoo ettei se ole kovin todennakoista :) Kansanaanetys varmaan pidetaan vasta taman vaalikauden lopussa jotta SNP:lla on tarpeeksi aikaa kampanjoida asian puolesta, mutta asiaan liittyy niin paljon ongelmia etta talla hetkel nayttaa epatodennakoiselta et Skotlanti itsenaistyisi..:D

  VastaaPoista