11. toukokuuta 2011

5 miljoonaa suomalaista ja kaikki Aberdeenissä? osa 2

Mielenkiintoista kyllä, yhä useampi on viime aikoina päätynyt blogiini hakusanalla "5 miljoonaa suomalaista ja kaikki Aberdeenissä". Johtunee tästä. Tänään tuli samanlainen fiilis. Vaikka tiedän/tunnen suht monta suomalaista opiskelijaa meidän yliopistossa, en siltikään tiedä varmaan puoliakaan heistä. Kaveriipiiriini kuuluu yhteensä ehkä viisi suomalaista, joita näen myös koulun ulkopuolella. Voin sanoa, että meitä on varmasti kymmeniä. Sen takia viikoittain kampuksella tulee vastaan uusia naamoja, jotka kantavat esim. Marimekkolaukkuja tai joiden englannin kielestä kuulee suomalaisen korostuksen.

Tänään tulin pitkästä aikaa kampukselle (vapaapäivänä) ajoissa työstämään esseitä. Aurinko lämmitti niin mukavasti, että päätin jäädä viheraukiolle muurin päälle lukemaan artikkeleita. Vähän ajan päästä parin metrin päähän tulee kaksi suomalaista tyttöä kahvittelemaan. Ipodin luurit korvilla yritin keskittyä musiikkiin ja artikkeliini "violent democracy", joka käsittelee "kotiväkivaltaa" (!?!? siis domestic violence) Espanjassa. Esseeni analysoi espanjalaista elokuvaa Te doy mis ojos vuodelta 2003. Suosittelen katsomaan! Löytyy mm. netistä osoitteesta cuevana.tv. Sieltä katsoin pari iltaa sitten vastikään tänä vuonna ulostulleen meksikolaisen (Amores Perros ja Babelin tekijältä) Biutifulin. Siinä elokuvassa ei ole kyllä mitään biutifulia.

Takaisin suomalaisiin Aberdeenissä. Tyttöjen puheesta päätellen he olivat mm. hispanic studies -opiskelijoita, kuten minäkin. Varmaan noin tunnin rupattelun jälkeen puhe kääntyi Buenos Airesiin ja Argentiinaan ja kolmannen vuoden pakolliseen vaihtoon. Siinä vaiheessa en voinut enää olla hiljaa vaan päätin yrittää olla epäsuomalainen -joka istuisi hiljaa vieressä sanomatta sanaakaan, mikä olin ollut jo lähes tunnin verran -ja avata suuni. Koin "viisaana" ja "kokeneena" nelosvuotelaisena (apua tätä mun suomen kieltä!) pystyväni olemaan avuksi. Niinpä pääsin irrottautumaan opiskeluista ja jakamaan neuvoja lattareista ja Argentiinasta. Oikein objektiivisia sellaisia, tottakai. Tyyliin, "ei kannata mennä Chileen, Argentiina on parempi"! ;)
Lopuksi kävi ilmi, että toinen tytöistä oli suuntaamassa kesäksi Disneylandiin töihin. Sain muistella viiden (apua!) vuoden takaisia juttuja Disneystä, vaikka varmasti asiat ovat sielläkin vuosien mittaan muuttuneet.. mikä olikaan se työntekijöiden asuntola. Bougoir, Boisier, ai niin, La Boiserie!

Tyttöjen lähdettyä ehdin hetkeksi taas uppoutua naisten kohtalokkaaseen asemaan espanjalaisessa yhteiskunnassa, kunnes kuulin suomalaisella korostuksella maustettua englantia aukion laidalta. Samalla ohi käveli yksi tuttu suomalainen naama, johon olen joskus lokakuussa törmännyt jossain yhteydessä. Yritin keskittyä lukemisiin uudestaan. Sitten ipodista loppui puhti ja puheensorina häiritsi opiskeluihin keskittymistä. Yhtäkkiä kuulin jostain lisää tuttua kieltä, joka luikerteli korvakäytäviini. Lisää suomea. Kaksi ennennäkemätöntä suomalaista tyttöä aukion toisella laidalla. Ei taas.

Kyllä meitä täällä riittää. Koskaan ei voi tietää missä suomalaisiin törmää ja kuka tahansa vieressä istuva ei-suomalaisen-näköinen (ei sillä ettenkö itse olisi super suomalaisen näköinen) saattaakin yhtäkkiä ruveta mongertamaan suomea.

Kun vihdoin pääsin takaisin opiskelujen pariin, hyökkäsivät tummat pilvet taivaalle ja tuuli rupesi viilentämään liikaa. Juuri kun aloin suunnitella lähtöä, rupesi vettä roimimaan kissojen ja koirien voimin. Oli pakko siirtyä sisätiloihin. Sade oli ohi ennen kuin se ehti alkaakaan, mutta lopputuloksena oli märkä maa. Näin täällä Skotlannissa sää muuttuu sekunnin sadasosassa.

Nyt, oikeasti esseen tekoon!

P.S. Jostain syystä moni on päätynyt blogiini hakusanalla "how to write i love you in japanese". I have no idea!

5 kommenttia:

 1. mistä ton saa selville, että millä hakusanoilla omaan blogiin on päädytty? ois ihan mielenkiintosta kattoo :)

  törmättiin ite täällä pikkukylässä viime viikolla suomalaiseen tyttöön, ei voinu silmiä uskoa hahah :D täällä meitä ei niin paljoo oo näkyny !

  VastaaPoista
 2. se on google analyticsin avulla, sinne kun laittaa blogitiedot, niin voi seurailla tilastoja! :)

  VastaaPoista
 3. Kommentit näköjään hävisivät bloggerin temppuilun myötä. Emmalle vaan viestinä, että google analyticsin avulla saat selville mm. mistä päin maailmaa blogiasi luetaan ja millä hakusanoilla sinne päädytään. :)

  VastaaPoista
 4. Miten päädyit juuri Aberdeeniin?

  Minä menin yliopistoon Ranskaan enkä vielä 3 vuoden opiskelujen jälkeen oo kertaakaan törmännyt suomalaisiin koululla!
  Kun suomalainen puhuu ranskaa niin sen aksentit kyllä tunnistaa tosi helposti :D

  Ärsyttääkö sua kun on niin paljon suomalaisia siellä?
  mua ehkä hippasen verran ärsyttäis ku tää ulkomaille lähtö oli kuitenki "mun juttu" enkä lähtenyt tänne suomalaisia tapaamaan

  VastaaPoista
 5. Heippa, halusin ensin lähteä opiskelemaan Argentiinaan, sitten mietin Espanjaa ja lopuksi päädyin Britanniaan. Kun sain tietää, että Skotlannissa lukukausimaksut ovat ilmaset, päätin hakea tänne. Skotlannissa yliopistoja ei ole liian montaa (jossa vois opiskella mua kiinnostavia aineita) ja kun viiteen sai hakea kerralla, niin vaihtoehtoja ei paljon ollut.
  Aberdeenin yliopiston nettisivut vaikutti hyviltä ja ohjelma kiinnostavalta. Oikeesti päätin varmaan tulla tänne sen takia, että tiesin voivani lähteä Argentiinaan vaihtoon. Joku joskus sanoi, että Aberdeenissä on sen takia niin paljon suomalaisia (ja ulkomaalaisia) koska se on aakkosissa brittiyliopisoista vissiin ensimmäisenä! :)

  Aluksi mua ärsytti ihan hirveästi tavata paljon suomalaisia. Sitten totuin siihen ja tajusin, ettei kaikkien kanssa tarvitse olla kaveri ja jos tapaa hyviä tyyppejä, joiden kanssa haluaa olla kaveri, niin on ihan sama mistä maasta ne on kotoisin. Tuntuu, että suomalaisten määrä Aberdeenissä on "räjähtänyt käsiin" viime vuosina, joten nykyään joka paikassa kuulee suomea, mikä on vähän hämäävää kun yleensä ulkomailla on tottunut edustamaan "eksoottista" ja "epätavallista" kansalaisuutta. :)

  VastaaPoista