6. toukokuuta 2013

havaintoja Barcelonasta

Barcelonan eloa on nyt vajaat seitsemän kuukautta takana ja kaikki sujuu edelleen yllättävän hyvin. Kesä on kohta täällä, mikä tarkoittaa sitä, että mun maisteriopinnot rupee olemaan lopussa. Mitä tulee Barcelonaan ja Espanjaan, olen tainnut päästä yli siitä alkuvaiheen ainaisesta vertailusta Argentiinan ja Buenos Airesiin. Yritin miettiä missä vaiheessa mun kulttuurishokki vois tällä hetkellä olla, mutta toistaiseksi en ole kummosia oireita havainnut.

Ajattelin listata muutamia umpimähkäisiä* havaintoja täältä.

Ensinnäkin silmiini pisti heti aluksi kierrätys, joka on yllättävän hyvin hoidettu Barcelonassa. Parin korttelin välein kaduilta löytyy erivärisiä roskalaatikoita. Meidänkin kadulta löytyy ihan muutaman askeleen päästä kierrätyspönikät, mikä tekee kierrätyksen todella helpoksi. Ei tarvitse nähdä suurta vaivaa, jos haluaa erotella lasit, pahvit, muovit, tölkit ja biojätteen normiroskasta. Eri asia on sitten, toimiiko tämä käytännössä. Hiljattain löysin metallisia maalitölkkejä biojäteasiasta.Olen saanut paikallisesta pankista aivan älyttömän hyvää palvelua. Tili avattiin muutamassa minuutissa, kotikonttorin vaihto meitä lähempänä olevaan tapahtui sekin hetkessä ja kunhan muistan kerralla nostaa vähintään 60 € automaatilla, ei ylimääräisiä kulujakaan tule. Meillä menee kaikki sähkö-, vesi-, kaasu- ja nettilaskut suoraveloituksena ja saadaan kuussa kolme prosenttia laskujen arvosta pankilta takas. Pelkkää plussaa siis. Kaikki hoituu kätevästi laittamalla viestiä sähköpostitse Jesús -nimiselle henkilökohtaiselle neuvojalleni. Ja Jésus vastaa viesteihin samantien ja hoitaa asiat käden käänteessä. Loistohemmo tuo Jesús!

Yksi juttu mikä on vuorotellen ihmetyttänyt ja ärsyttänyt on se, että sunnuntaisin näinkin suuri turistimetropoli on aika kuollut. Kaikki kaupat, lukuunottamatta pienet ulkomaalaisten pitämät kulmakaupat -"pakit", on kiinni. Jopa osa keskustan jäätelöbaareista on kiinni. Ei voi ymmärtää! Rantsusta löytyy yksi avoinna oleva kauppakeskus. Jotain pieniä lähiöiden ravintoloita tai kahviloitakin suljetaan, mikä on ihan käsittämätöntä. Ollaan kuitenkin Barcelonassa, joka elää turisteista ja ihmiset tulevat tänne viettämään pitkiä viikonloppuja. Lähinnä mua häiritsee just perusruokakauppojen kiinniolo. Sama juttu tietenkin kansallisina pyhinä.

Eniten mua ehkä kuitenkin häiritsee kioskien puute. Täällä ei vaan harrasteta kioskeja. Kaduilta löytyy sellaisia vanhanaikaisia Tabac-kauppoja, mitä on Pariisikin täynnä. Niissä myydään lähinnä vaan tupakkatuotteita, piippuja ja sellaista, sekä postimerkkejä. Kaduilta puuttuu aivan täysin sellaiset pikkukiskat, josta saa vesipullon tai suklaapatukan nopeaan hätään. Nyt pitää vetää pikkasen sanoja takaisin mitä tulee vertaamiseen, nimittäin Argentiinassa kiskat on niin mahtavia, että olen aina kuin pieni lapsi karkkikaupassa. Katsokaa nyt näitä kuvia. Hyvä puoli kai on se, että kaikkea pientä suklaata ja sellasta tulee syötyä täällä Espanjassa paljon vähemmän.


Välillä tuo katalaani myöskin vähän ärsyttää. Asiat olisi joskus niin paljon helpommin, jos täällä puhuttaisiin vaan espanjaa, eikä asioita tehtäisi niin monimutkaiseksi ylimääräisen kielen kanssa. Ei se nyt paljon haittaa ja kyllähän kaikki täällä espanjaakin osaa. Joskus vaan tuntuu, että on ihan turhaan vähän pihalla asioista, koska ne on vain katalaaniksi. Eikä esimerkiksi pysty yhtä hyvin salakuuntelemaan ihmisten keskusteluja kaduilla ja julkisilla kulkiessa..

Suunnittelin tämän tekstin kirjoittamista jo useita viikkoja ja jos olisin julkaissut tämän viikko sitten, olisi loppu ollut erilainen. Nimittäin olisin todennut lähes kaikkein pahimmaksi puutteeksi phish foodin olemattomuuden. Kaupoista löytyy kyllä Ben & Jerrysiä, muttei ikinä phish foodia. Kunnes sitten..


..Nico tuli perjantaina kotiin tämän kanssa. Loppu hyvin, kaikki hyvin!

*halusin välttää random -sanan käyttöä ja onneksi google kääntäjä tuli apuun! Umpimähkäää!

10 kommenttia:

 1. Mua arsyttaa taalla kanssa etta sunnuntaisin kaikki on kiinni. Ma olen niin tottunut etta ruokakaupat on auki sunnuntaisin etta en ma osaa edes suunnitella ruokaostoksia siten etta yhtena paivana kaikki kaupat on kiinnit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on se vähän hassua. Tuntuu välillä ihan liian haastavalta miettiä ruokia niin pitkälle, vaikkeihan se nyt oikeasti niin hankalaa olis :)

   Poista
 2. En tykkää kaupungeista, jotka on kuolleita sunnuntaisin! Ahdistus! MUTTA Dubaissa mulle tuli joskus sellainen fiilis, et eikö vaan vois sataa kaatamalla niin, et sais hyvällä omatunnolla pysyä sisällä ja että kaikki ostaritkin suljettaisiin.. :D Tiedä sitten. Ikinä en oo tyytyväinen. En oo ikinä syöny tota Phish foodia. Kauppaan siis ->

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah. Ei sinne ostareille onneks oo pakko mennä! :D Käypä ihmeessä tutustumassa phish foodiin. There's no turning back.. mun elämä jakautuu kahteen osaa, before & after tasting phish food ;)

   Poista
 3. Hienoa, että oot löytänyt 'randomille' suomenkielisen vastineen! :)

  VastaaPoista
 4. Aivan mahtavan kuuloista jäätelöä - pitää alkaa metsästää sitä heti kun pääsee .. no, johonkin mistä sitä saa.

  Olin juuri Barcelonassa ja mua ärsytti se, ettei niitä tapacceja löytynyt mistään. Lähetin sitten postikortit Suomesta, kun ei merkkejä saanut mistään. Muuta valittamista ei sitten olekaan. Upea kaupunki - olisi ihana asua siellä jossain vaiheessa elämää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niin on aivan mahtavan hyvää!

   Musta taas tuntuu, että niitä tabacceja tulee vastaan joka paikassa aina kun ettis jotain kiskaa, mistä sais vesipullon. Mutta ei kai niitä sillon tule kun postimerkkejä tarttis! Ja sitten ne yrittävät myydä kalliimpia Euroopan ulkopuolelle meneviä, vaikka Eurooppaan lähettää :)

   Poista
 5. Kiva postaus. Nami-jäätelö!

  VastaaPoista