2. toukokuuta 2013

Vinkkejä Argentiinaan suuntaavalle

Sain hiljattain kyselyn Argentiinan vinkkipostauksesta puzzle pieces -blogin Nanalta. Tajusin, että harvemmin sellaisia tulee kirjoitettua, koska yleensä bloggailen vaan arkisista jutuista omaksi (ja toivottavasti vähän muidenkin) iloksi. Välillä olisi kai hyvä ajatella asioita kuitenkin hieman suuremmassa mittakaavassa ja nyt yritänkin listata jotain vinkkejä, mitä Argentiinaan suunnatessa kannattaisi pitää mielessä. Nana kyseli erityisesti lennoista, viisumista, valuuttajutuista ja kämpän hankinnasta.


Lennot

Olen lentänyt Euroopasta Argentiinaan vissiin viitisen kertaa ja lähes aina eri lentoyhtiöllä, halvimman hinnan mukaan. Buenos Airesiin saa onneksi "suht halpoja" lentoja -verrattuna moneen muuhun lattaripääkaupunkiin, koska useat eri lentoyhtiöt lentää sinne Euroopasta. Uusimpina KLM ja ilmeisesti tänä kesänä aloittava Turkish Airlines. British Airways on ollut hyvä, samoin Air France, Lufthansa tai brasilialainen TAM. Brassiyhtiöllä kannattaa pitää mielessä se, että matkaan tulee yleensä yksi vaihto lisää, eli Suomesta lentäessä Euroopan vaihdon lisäksi vielä joko Rio de Janeiro tai São Paulo. Air Francella lentäessä sain muutama vuosi sitten viedä normaalia enemmän kiloja, 2 x 23kg. 

Nykyään hankin lennot yleensä momondo.com -sivuston kautta. Jos ei ole täysin varma paluupäivämäärästä ja haluaa paluulennolle vaihtomahdollisuuden, kannattaa pitää se mielessä lentoja ostaessa ja ehkä tarvittaessa hankkia lennot suoraan lentoyhtiön nettisivuilta tai jonkun matkatoimiston kautta. Itselläni ei ole kokemusta Iberialla Lattareihin matkaamisesta, mutta jos halvimpia lentoja perää, kannattaa tarkistaa Madrid-Bs As ja Barcelona Bs-As reitit, koska voi tulla jopa halvemmaksi matkustaa erikseen Espanjaan ja täältä eteenpäin Buenos Airesiin. 


Viisumi

Jos suuntaa lomalle tai vaikka vapaaehtoistöihin Argentiinaan alle kolmeksi kuukaudeksi, suomalainen ei viisumia tarvitse. Jos meinaa viipyä yli kolme kuukautta, on viisumin jatkamiselle useita vaihtoehtoja.
* Voi mennä jonottamaan maahanmuuttovirastoon ennen kolmen kuukauden umpeutumista ja anoa viisumiin kolme kuukautta lisäaikaa. Tämä maksoi 2012 kesäkuussa 600 pesoa.
* Voi jäädä maahan laittomasti ja maksaa sakkoa lentokentällä/rajalla maasta lähtiessä. Tämä maksoi 2012 kesäkuussa 300 pesoa (joo, laittomuus on halvempaa).
* Voi käydä päiväreissulla Uruguayssa, Boliviassa tai Chilessä -riippuen missä päin maata on, ja saa passiin uuden kolmen kuukauden turistiviisumin Argentiinaan palatessa.

Jos kyseessä on vaihto-opiskelu, ymmärtääkseni vastaanottava yliopisto saattaa vaatia opiskeluviisumin, joka pitää ilmeisesti hankkia ennen Argentiinaan saapumista. En mene ihan takuuseen voiko sen hankkia vasta paikan päällä. 


Asunnon hankkiminen

Minulla ei ole kovin paljon kokemusta kämpän hankkimisesta Argentiinassa. Viime vuonna hankimme Buenos Airesin vuokrakämpän ByT Argentina -sivuston kautta ja olen kuullut tutuilta siitä pelkästään hyviä kokemuksia. Kyseessä on kuitenkin enemmän sellaiset väliaikaiset loma-asunnot. Buenos Airesissa (ja varmaan muuallakin Argentiinassa) voi kämppiä etsiä perinteisesti sanomalehtien sivuilta tai sitten esimerkiksi craigslistin tai compartodepto -sivujen kautta. Lisäksi vaihtoyliopisto (ainakin ilmoitustaulu, jos ei muuta) tai CouchSurfing voi osoittautua hyödyllisiksi tässä asiassa. En suosittele kämpästä maksamista ennen kun sen on nähnyt livenä.


Valuutta ja talous

Kuten olen tainnut jo muutamaan kertaan aiemminkin mainita, Argentiinan talous on ihan oma juttunsa ja sitä kannattaa ehkä seurata uutisista ennen maahan suuntaamista (Buenos Aires Herald englanniksi tai La Nación espanjaksi). Inflaatio on viimeisten vuosien aikana laukannut sellaista lähes 30 prosentin vuosivauhtia, minkä johdosta maa on nykyään hintatasoltaan aika kallis, jopa eurooppalaisille. Olen maininnut tästä aiemmin lyhyesti blogissa ainakin täällätäällätäällä ja täällä

Tämän lisäksi kannattaa ottaa huomioon dollariongelma. Vuoden 2011 lokakuusta lähtien Argentiinan hallitus on rajoittanut ulkomaisen valuutan ostamista, kiristäen sääntöjä vähän väliä. Tällä hetkellä minkä tahansa muun maan valuutan ostaminen laillisesti on lähes mahdotonta, ellet tienaa, maksa veroja ja ole lähdössä ulkomaille. Tämä on aika suuri ongelma, ottaen huomioon että argentiinalaiset on tähän asti maksanut kaikki suuret ostokset dollareissa; autot, kämpät yms. Näiden rajoitteiden ja ongelmien ansiosta on kehkeytynyt epävirallinen dollarikurssi (dólar blue), joka on tällä hetkellä lähes kaksi kertaa vahvempi kun virallinen 5,20 vs. 9,40 pesoa. Esimerkiksi täältä voi tsekata päivän kurssit. Suosittelisin siis ehdottomasti suurehkon dollarisumman mukaan ottamista, mikäli meinaa pidemmäksi aikaa suunnata Argentiinaan. Vaikka käteisen kanssa liikkumisessa on aina riskinsä, saattaa niistä dollareista olla aika paljon hyötyä paikan päällä. Viime vuonna vein meidän neljän kuukauden vuokrarahat dollareissa Suomesta.

Buenos Airesissa monet yrittivät vuokrata kämppiä ulkomaalaisille (ja paikallisillekin väliaikaisia kämppiä) dollareissa. Vuokra saattoi olla 400 jenkkidollaria ja jos halusi maksaa pesoissa, hinta laskettiinkin epävirallisen kurssin mukaan, jolloin vuokrasta tuli aika monta kertaa suurempi. Näin ainakin vielä elokuussa 2012. Tämän takia voi olla hyvä ottaa vuokrarahoja mukaan ulkomailta.

Toisaalta, asiat muuttuu nopeasti. Taas huhutaan mahdollisesta peson devalvaatiosta, joka saattaa kuulemma tapahtua minä hetkenä hyvänsä. Kuviot saattaa muuttua nopeasti, joten kannattaa ottaa asioista selvää ennen lähtöä esimerkiksi joltain Argentiinassa asuvalta.


Muuta hyödyllistä

Matkaan ei välttämättä kannata lähteä sillä ajatuksella, että "ostan sitten paikan päällä". Esimerkiksi vaatteet ja elektroniikka ovat aivan jumalattoman kalliita ja huonolaatuisia. H&M sun muut "helpot", eurooppalaiset kauppaketjut puuttuu Argentiinasta kokonaan. Zara löytyy Buenos Airesista vielä toistaiseksi, mutta hinnat ovat korkeat. Kaverin "kärsimyksen" johdosta osaan kertoa, että asettimellisia tamponeja ei maasta löydy, joten jos sellaisia ehdottomasti tarvitsee, kannattaa ne viedä mukanaan. E-pillereitä ja antibiotteja saa tarvittaessa apteekeista suht halvalla ja ilman reseptiä. Vanulappuja en löytänyt mistään viime vuonna. Tällä hetkellä lähes kaikki maahantuotu tavara on kiven alla.

Maan sisäiset lennot on ulkomaalaisille (non-resident) lähes tuplahintaisia paikallisten maksavaan hintaan verrattuna, ja kalliita! Kannattaa siis suosia pitkän matkan busseja maan sisällä matkustaessa. En osaa sanoa saavatko vaihto-opiskelijat paikallisen henkkarikortin ja sitä myötä myös halvemmat lentolippujen hinnat.

Jostain kumman syystä paikallisista puhelinoperaattoreista vain Personal toimii yhteistyössä suomalaisen operaattorin kanssa. Suomalaisesta puhelinliittymästä lähetetyt tekstiviestit eivät mene perille argentiinalaiseen numeroon, ellei kyseessä ole juuri Personalin liittymä. Se ei ole kaikkein yleisin, joten tämä kannattaa pitää mielessä ja ehkä hankkia paikallinen simkortti heti kättelyssä.


Nyt ei tulekaan enää muuta mieleen, mutta lisäkysymyksiä ja -kommentteja saa tehdä. Päivittelen tätä tarpeen mukaan.

17 kommenttia:

 1. Tää oli kyllä kiinnostava, vaikka ei olisikaan Argentiinaan ihan heti matkalla. Ihan älytön toi Argentiinan taloustilanne. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! :D Maan taloustilanteesta olis kyllä saanu kymmenen omaa tekstiä aikaseks, mutta ehkä tuosta saa jonkunlaisen kuvan!

   Poista
 2. Ihana ja mielenkiintoinen postaus! Ja taas löytyi muutama yhtäläisyys Perun kanssa: kaikki vähänkään kalliimpi aina dollareissa, ja vuokrahommassa sama juttu. "Vuokra on 250 dollaria. Tottakai voit maksaa soleilla! Lasken sinulle hinnan." Lanilla sisäiset lennot on perulaisille tosi halpoja, mutta ulkomaalaisten pitäisi maksaa aina joku lähes 200 euron lisämaksu per lento. Tämän tosin sai kierrettyä varsin helposti kun osti lennot netistä ja ilmoitti asuvasa Perussa. :D Kukaan ei koskaan tarkastanut mitään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En tiennytkään, että Perussakin luotetaan niin vähän paikalliseen valuuttaan. Tai onkohan siihen muut syyt?
   LANin lentoja ostaessa Argentiinassa aina kysytään id-numero ja se olis pitänyt keksiä, jos haluis paikallisten hinnalla ostaa lentolippuja. En sen takia uskaltanu kokeilla :)

   Poista
 3. Tosi mielenkiintoinen ja kvia postaus! Kauniita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tajusin vaan tähän kuvia etsiessäni, että viime vuonna taisi jäädä maisemakuvaus pikkasen vähälle, kun piti kaivaa vanhempia arkistoja :)

   Poista
 4. Loistava aamunavaus! En tiennytkaan, etta Personal toimis Suomen tekstareiden kans, hyva vinkki. En silti jaksa viela kolmatta linjaa avata, kun menee hermot jo naiden kahden Movistarin kanssa :D "Holaaaa? Holaholaholahola, no te escucho!" kuuluu naapurista ja kadulla taman tasta eli en ole yksin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin on joskus mulle saunalahti selvittänyt kun yritin niiltä kysellä asiakaspalvelusta kun ei viestiliikenne toiminut :) Siellä ei kyllä yksikään operaattori toimi edes tyydyttävästi, joten samapa kai tuo minkä simkortin hankkii ;)

   Poista
 5. Tiesin, ettei Argentiinan taloudella hyvin mene, mutta tämä juttu valotti kyllä asiaa huomattavasti konkreettisemmin. :/

  Kuvat sen sijaan olivat hienoja. Kolmonen olisi voinut olla Pariisista ja ykköskuva aiheutti melkein sydämentykytystä puluineen. Kammoan noita taivasten rottia lentopommeineen. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei mene. Juuri eilen varapresidentti (entinen talousministeri) selitti uutisissa, että turhaan kansalaiset hallitusta syyttävät inflaatiosta, ei se hallitus niitä hintoja nosta. Että sitä rataa.. ;)

   En kestä puluja missään nimessä ja jostain syystä ne aina tuntuvat lentävän juuria minua päin. Ne aiheuttaa sydämentykytystä täälläkin. Lentäviä rottia tosiaan.

   Poista
 6. Hei, kiitos paljon tästä postauksesta! Mitä liittymää suosittelisit Argentiinassa? Onko prepaid-liittymiä? Lisäkysymyksiä tulee varmasti monia, palaan niitten kanssa sitten tänne takaisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nana! Laitoin sinulle viime viikolla mailia blogissasi näkyvään osoitteeseen. En tiedä, tuliko se perille, mutta olen siis vaihtokaupunkisi suomalainen asukas, jolta saa myös kysellä vinkkejä :) Annikalla on osoitteeni, jos tulee tarvetta ja ensimmäinen yritys ei saavuttanut sinua.

   Poista
  2. Toivottavasti auttaa edes vähän.. Itselläni on kokemuksia Claro ja Movistar prepaid -liittymistä. Näistä kahdesta suosittelisin Claroa. En osaa sanoa, mitä kannattaa tehdä, jos haluaa netillisen liittymän, koska niitä vaihtoehtoja en tunne. Kannattaa varautua siihen, että kallista on ja pesot häviää taivaan tuuliin :)

   Poista
  3. Itsellä ollut aina Personal ja hyvin on toiminu. Viestit Suomeen menneet näppärästi perille. :)

   Poista
  4. Sari, tuleeko sulle siihen myos tekstiviestit Suomesta perille? Mulle kerrottiin puolitoista vuotta sitten, etta vain Soneran liittymista tulisi viestit perille, mutta ei onnistunut kaverin testatessa Suomesta kasin silloin. Onni on netti ja Skype nykyaan!

   Poista
  5. Mä olen pystynyt lähettämään Suomesta Argentiinaan tekstiviestejä Personalin numeroon, joten kyllä niiden pitäis kulkea molempiin suuntiin :)

   Poista