5. lokakuuta 2013

Gaudín Barcelona: Casa Batlló

Barcelonasta löytyy Modernismin Reitti, joka pitää sisällään jopa 116 kohdetta ympäri kaupunkia. Varmasti mainio paketti taiteen ja arkkitehtuurin ystäville. Tänä kesänä Barcelonan kaupunki ja tämä "Modernismin Reitti" laittoivat omien sanojensa mukaan hynttyyt yhteen kriisiä vastaan ja päättivät tarjota kaikille "kaupunkilaisille" -50% alennusta yhteensä 17 kaupungin tärkeimmästä nähtävyydestä. Meille oli ensin vähän epäselvää kuinka homma toimii ja kuka kuuluu tähän etuoikeutettuun "kansalaisten" (ciudadanos) alennusryhmään. Alennukset olivat voimassa syyskuun puoliväliin asti ja viimeisenä mahdollisena perjantai-iltana käytettiin hyväksi kierros Gaudín Casa Batllóssa. Tosiasiassa kuka tahansa olisi voinut tilata itselleen täältä sähköpostiin alennuskupongit ja käyttää ne hyväkseen, meiltä ei lippujen oston yhteydessä kysytty mitään. No, kiva että kerron tästä nyt, lokakuussa. Ajattelin informoida asiasta vastasuuden varalle, mikäli kaupunki innostuisi ensi vuonna jatkamaan samaa rataa.


Casa Batlló on yksi Gaudín maisteriteoksista, siis mestariteoksista ja löytyy luksusliikkeiden valloittamalta Passeig de Gràcialta aivan kaupungin sydämestä. Alunperin talo rakennettiin 1800-luvun lopussa, mutta vasta 1900-luvun alussa Rikas Herra Batlló pyysi Parc Güellin suunnittelijan, Antoni Gaudín tuunaamaan rakennuksen perheen (jättimäiseksi) asuintaloksi. Herra Batllón antamien ohjeiden mukaan Gaudi suunnitteli jotain ennennäkemätöntä ja massasta erottuvaa.

Eteisestä löytyi mielenkiintoisia taideaarteita


Kuten kuvista huomaa, portaikossa, seinissä, kulmissa ja katoissa on kaikessa vältetty suoraa ja kulmikasta. Kaikki on tavalla tai toisella pyöristettyä.


Tässä takapihan terassia

Tällaisia vastaavia Gaudín suunnittelemia tuoleja olisi saanut muutamalla tontulla ostaa mukaan


Tässä olisi kyllä kieltämättä aika makea portaikko, vähän kuin piparkakkutalossa olisi


Näkymiä kattoterassilta


"Luutalo" iltavalaistuksessa


Normaalisti Casa Batllón pääsymaksu on 20e, mutta päästiin nyt sitten kaksi yhden hinnalla. Onneksi audioguide kuului myös hintaan, muuten  kierroksesta olisi saanut huomattavasti vähemmän irti. Loppujen lopuksi Gaudín talot (Casa Batlló & Pedrera) ovat aika samanlaisia, sisällä ei mielestäni erityisen paljon nähtävää ole. Näiden kahden välillä suosittelisin ehkä ennemmin laittamaan rahat tähän Batllón näkemiseen. Silti 20e tuntuu aikamoiselta summalta tästä kierroksesta. Olen edelleen sitä mieltä, että jos budjetti on pieni ja jotain Gaudín arkkitehtuuria haluaa Barcelonassa kokea, niin Sagrada Familia menee ehdottomasti näiden kahden Passeig de Gràcialta löytyvän talon edelle. Parhain on tietty (vielä) ilmainen Parc Güell, joka sekin kyllä harmiksemme tulee piakkoin maksulliseksi.

11 kommenttia:

 1. Casa Batillo on kyllä aika ihanan erikoinen;siellä tuli käytyä Barcelonan matkalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se juu tosi erilainen, siellä kannattaakin käydä jos yhtään kiinnostaa :)

   Poista
 2. Upea! Tuollaisia Gaudin suunnittelemia tuoleja pitää kyllä hankkia heti kun on se muutama tonni ylimääräistä + sopiva nurkkaus, mihin ne sijoittaisi. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehehe, joo, mikä ettei! Varmasti sais uniikkikappaleita.

   Poista
 3. Mahtavan näköinen paikka! :) Tuo on kyllä ehdoton vierailukohde, kun joskus satun pääsemään Barcelonaan asti reissuilemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa! Täällä voi helposti valita mini- tai suurbudjetti lomailun väliltä :)

   Poista
 4. Ihanan näköistä! :) Barcelona on kyllä ihan mieletön kapunki juurikin tuon takia, että Gaudin kättenjälki näkyy siellä katukuvassa. Huikaisevan upeaa arkkitehtuuria. :) Voi ei, harmi juttu, että Parc Güell tulee maksulliseksi. Toivottavasti eivät lätkäise mitään 20€:n hintaista pääsylippua. Casa Milakin maksoi joskus vuosia sitten 7€ ja kun vuos sitten kävin Barcelonassa, niin pääsylippu olis ollut muistaakseni 16€. Aikamoinen hinnankorotus... Mietin tuota Parc Güellia, että auttaakohan pääsymaksu vähentämään varkauksia. Nythän se on levotonta aluetta turisteille. Joka tapauksessa Barcelona on ihana ja kaunis kaupunki! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, täällä on kyllä paljon ihailtavaa. Onko se oikeasti vuosi sitten ollut noin halpa? hurjaa, jos hinta nousee noin kovaa vauhtia!

   Saa nähdä miten Parc Gëllille käy. Ilmeisesti pääsymaksua aletaan perimään jo ensi kuussa. Meille tuli kirje kotiin kun asutaan tässä ihan lähellä, että voidaan hankkia omat kortit, joilla päästään sisään ihan maksutta. FB:stä katsoin, että ainakin mun lempparibändiä on näköjään poliisit ahdistelleet ja kehottivat siirtymään soittelemaan musiikkiaan muualle. Ehkä siis varkaudet/katukauppiaat laitetaan myös kuriin. Se jää nähtäväksi.

   Poista
  2. Näe ja koe Espanja (suomenkielinen painos 2005) mukaan tosiaan Casa Milan pääsylippu aikuisilta oli tuo 7€. Eli tuosta hinnasta on jo vuosia. Viime vuonna hinta oli 16€, mutta en tiedä minkä hintainen se on nyt. Onhan se ymmärrettävää, että hinnat muuttuvat vuosien saatossa, mutta silti aika mojova hinnan nousu, reilu 1€ per vuosi. :(

   Kiva kuulla, että lähialueen asukkaiden ei tarvitse maksaa Parc Güeliin menosta jatkossakaan! :)

   Poista
  3. Apua! Normaalihinta on nyt 20,35 euroa, ainakin Casa Milán verkkosivujen mukaan. Lapsilta ja opiskelijoilta "vain" 16,30e. On hurjaa hinnan nousua!

   Joo, onneksi vain "monumenttialue" laitetaan maksulliseksi ja puistoon pääsee muutoin ulkoilemaan. Hinnaksi taitaa tulla 8e ja ennakkoon ostettuna 7. On se aikamoinen summa ja hyppy ilmaisesta maksulliseksi. Ehkä 2e vielä ymmärtäis ja "mielellään" maksais.

   Poista
  4. Huh, mikä hinnannousu! ¡Qué barbaridad! Ois näköjään sittenkin pitäny mennä viime vuonna, mut se tuntu niin kalliilta, etten raaskinu. Mut nykyseen verrattuna... Huhhuh. Uskomatonta. :O Olen äimistynyt.

   Ja tuo Parc Güelin pääsylippu tuntuu kans kohtuuttomalta summalta, kun ennen se oli ilmainen. Saakohan Gaudín perilliset tuosta edes mitään..? Olisi ainakin reilua. :) Oon samaa mieltä tuosta, että ehkä esim. 2€ vois viel maksaa mielellään.

   Näköjään tulevaisuudessa täytyy olla tarkkana, mitä paikkoja aikoo mennä katsomaan Barcelonassa. ;/

   Poista