24. lokakuuta 2013

Suunnitelmat joululomalle pulkassa

Muutama viikko sitten saatiin lyötyä jo kuukausia mielessä kypsyneet suunnitelmat lukkoon. Kumpikin oltiin haaveiltu ideaalitilanteesta, että päästäisiin viettämään ensin yhdessä joulua Suomeen ja sitten uutta vuotta Argentiinaan. Kun nyt tänä vuonna kummankin töiden puolesta on siihen mahdollisuus, niin onhan se pakko käyttää hyödyksi.

Otan pienen varaslähdön Suomeen tänä vuonna, sillä lennän jo joulukuun puolivälissä Helsinkiin. Nico tulee sitten viikkoa myöhemmin perässä, joten pääsemme viettämään joulua yhdessä. Toivottavasti valkoisessa (ja leudossa) pakkasmaisemassa. Välipäivinä on tarkoitus käydä Barcelonassa kääntymässä, vaihtamassa talvivaatteet helletamineisiin ja suunnata Argentiinaan juuri sopivasti päivää ennen vuoden vaihtumista. 


Argentiinassa joulu ei ole niin erityinen ja perinteiden täyteinen juhla kun meillä Suomessa. Oikeastaan joulun ja uuden vuoden vietto ei ymmärtääkseni eroa kovasti toisistaan. Ohjelmassa on yleensä illallinen perheen ja sukulaisten kanssa sekä maljan kohottamista kellon lyödessä 12, ehkä muutaman raketin kera. Nuorten keskuudessa tätä seuraa vielä biletysyö kavereiden kanssa. Näin siis sekä 24. että 31. joulukuuta. Tämä perustuu tietenkin vain omiin kokemuksiini, empiirinen tutkimukseni ei kovin montaa argentiinalaisperhettä ole saavuttanut. 

Kotona Suomessa taas joulupäivät kuluvat yleensä tutun kaavan mukaan. Jouluaatonaamun pikareissu Stockalle äidin ja tädin kanssa, Lumiukkoa telkkarista puolenpäivän aikaan, joulupuurolounas, joulusauna ja illaksi tädin luo sukulaisten kanssa syömään joulukinkkua ja muita herkkuja. Joulupäivä menee yleensä kotona yöpukumeiningeillä perheen kanssa syöden ja sään salliessa iltapäiväkävely keskuspuistossa kuuluu tietenkin suunnitelmiin. Tapanina sukuloidaan toisen tädin luona yhä jouluherkuista nauttien. Niin kauan kuin muistan jälkiruokana on toiminut taivaallinen vadelmajäädyke, jota saa vain kerran vuodessa ja josta unelmoidaan jo viikkoja ennen. Lapsuuden ja nuoruuden joulut ovat menneet aina samalla kaavalla ja perinteitä on vaalittu. Samoin Suomikoti muuttuu joulun alla punasävyiseksi, tyynyjä, peittoja ja kahvikuppeja myöten. Tonttuja löytyy joka paikasta, aitoa joulukuusta unohtamatta. Sanomattakin selvää, ettei joulu ole tuntunut joululta Australian, Argentiinan, Israelin tai Kuuban helteissä.


Nico koki ensimmäisen Suomijoulunsa viime vuonna ja oli ymmärtääkseni ihan tyytyväinen. Näistä syistä joulu Suomessa ja vuodenvaihde Argentiinassa on meille molemmille oikein loistavasti sopiva järjestely. Tunnustan, että joulu tuntuu vielä tällä hetkellä erittäin kaukaiselta Barcelonassa, jossa lämpötila keikkuu 20 asteen molemmin puolin ja aurinko paistaa. Onneksi joulukoristeita ja muuta hömpötystä ei vielä katu- tai kauppakuvassa näy. Odotan silti innolla Suomilomaa ja Argentiinalomaa, aikaa oman perheen ja Nicon perheen kanssa. Vaikkakin joudun varmasti etätöitä tekemään molemmilla "lomilla". 


Tätä kaikkea ennen on kuitenkin vielä selvittävä Guatemalan kuukaudesta, jonka haasteellisuus olosuhteiden ja töiden muodossa ehkä pikkasen hermostuttaa - as in nervous (vaiko jännittää?). Lähtöön on enää yhdeksän yötä.

Kuvituksena tunnelmia Suomikodista viime joululta. Pahoittelut näinkin aikaisesta tonttufiilistelystä.

18 kommenttia:

 1. Voi apua, kohtahan sä jo lähdetkin! Miten aika meneekin niin nopeasti? Voit vaan kuvitella kuinka täällä on jo viimeiset pari viikkoa ollut jouluhömpötys jo ihan kuumeisesti käynnissä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mäkin. Matkaan jo ens viikolla! Whaaaat? Oon ihan tyytyväinen, että täällä joulu ei ala lokakuussa :)

   Poista
 2. Suomen joululomastasi olen kade! Itse olen töissä kolme päivää jouluviikosta! Toki, välillä sen pitää mennä näin kun ulkomailla asuu ja voi vaan suunnitella tulevalle joululle pitkää joululomaa Suomessa :) Kaikkein parasta olisi jos Suomeen pääsisi aina jouluksi joka vosi ja sitten kerran kesässä. Hmm.. Mulla saattaa olla pieni jäkijoulu Suomessa, kun uudenvuoden sentään vapaaksi saan, mutta katsotaan, koti-ikävä ainakin on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, voi ei. Ymmärtääkseni Kataloniassa (voin olla väärässä) pyhiä on 24., 25. ja 26. päivä. Onneksi niin.
   Kesä- ja jouluvisiitit Suomessa olisi kyllä ihan parasta. Toivottavasti pääset edes vähän talvisuomea fiilistelemään!

   Poista
 3. Jaahas, täytyypä laittaa lumitilaus menemään yläkertaan. :-)

  Ei ole yhtään liian aikaista tonttufiilistellä! Mä laitoin jo viime viikolla jouluvalo-petterin ikkunaan, kun pitää ottaa viime vuoden kärsimykset takaisin. Olin viime joulunajan Intiassa, ja siitä oli kyllä joulu niin kaukana kuin olla ja voi! Ostin sielläkin jouluvalot joulutunnelmaa kohottamaan, mutta valot osoittautuivatkin sinisiksi teknovaloiksi. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu, toivottavasti tilaus menee perille!

   Siellä pimeydessä joulu- ja valojutut voi kyllä mun mielestä laittaa jo ajoissa esille. Täällä ne vaan tuntuu hullulta kun asteita on 25 ja palmuja joka paikassa..
   En tiedä kumpi on pahempi, ei jouluvaloja vai siniset teknovalot :D

   Poista
 4. Ihanaa paasette jouluksi Suomeen, tasta on monta joulua aikaa kun olen itse ollut ja kylla se niin on etta vain Suomessa joulu tuntuu kunnon joululta. Parhaamme yritetaan taallakin joka vuosi, riivitaan kuusta ja koristeita kasaan ja jouluruokia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan kyllä onnekkaita.. voisi olla aika ankeeta kahdestaan istua Barcelonan kämpässä. Onneksi ootte sentään perheen kesken. En tiedä olisko musta jouluruokien laittajaksi.

   Poista
 5. Heh, mä lennän HEL-EZE 31.12! Ei ihan samaan koneeseen ehitty :D

  Hyvää ja turvallista matkaa Guatemalaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Hahah, meilläkin oli alunperin tarkoitus lentää suoraan Helsingistä, mutta väliaika Barcelonassa olikin sitten paras vaihtoehto. Ehkä törmätään Bairesissa :)

   Poista
 6. Miustaki on tuntunut just tuolta, ettei joulu tunnu joululta, kun oon ollu Espanjassa. Tosin yksi joulu täällä satoi lunta ja maa sai lumipeitteen ja silloin tuntui hienolta. :)

  Oo, siun lähtöön on vaan noin vähän aikaa. Paljon tsemppiä tulevaan! :) Ja tosi kiva, että saatte viettää joulun Suomessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, eli valkoinen joulu Espanjassa olis myös mahdollinen. :)

   Kiitos, eiköhän ne tsemppaukset tule tarpeeseen!

   Poista
 7. Ohh. Niin kade. Mäkin haluun jouluksi Suomeen. Se on ihan oikeasti mulle vaikeinta tän työn suhteen. Se siis, että aina täytyy olla joulut poissa. Onneksi Andreas sentään tulee, toivottavasti. Se ei oo mitään lentoja vielä varaillut.
  En voi tajuta, että sä oot jo lähössä. Justhan me Kreikassa istuttiin kahvilla ja juteltiin tästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, monta joulua perään ulkomailla on varmasti haastavaa. Toivottavasti Andreas pääsee sinne sun seuraksi!
   Niinpä.. aika juokseen ihan hirmuvauhtia!

   Poista
 8. Munkaan empiirinen tutkimus ei koko maata ja joka perhetta Argentiinassa kata, mutta talla perusteella voin vahtistaa sun joulukuvauksen. Tunnen yhden taysargentiinalaisen perheen, joka vietti yhden tiptapjoulun Suomessa ja se oli heidan mielestaan paras ikina! :) Teidan perheen joulut kuulostaa mukavan jarjestelmallisilta ja perinteisilta. Saas nahda, millanen joulu mulle on tana vuonna luvassa. Guatemala-kampa harvenee sulla, jannittavaa odottelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, onhan meillä sitten jo muutama provinssi ja perhe katettu :P Oliskin mielenkiintoista joskus saada argsuvieraita nimenomaan kokemaan Suomen joulu. Olis siinä ihmettelemistä! Eiköhän sullekin tuu kiva joulu kun saat olla ihanien ihmisten kanssa siellä, minne sitten ikinä päädyttekään.

   Poista
 9. Kuulostaa ihanalta suunnitelmalta! Pitää nähdä Suomessa! Me tullaan 19.12 Helsinkiin ja siitä sit jouluksi Tampereelle.

  Hyvää Guatemala-valmistautumista! Jännää. Laitan kuulumisia piakkoin. Terkkuja Johannesburgin lentokentältä, kohta jatketaan Kapkaupunkiin lomalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, hyvä että ollaan samoihin aikoihin sit maisemassa Helsingissä. Ihanaa Etelä-Afrikan lomaa teille!

   Poista