24. syyskuuta 2013

Juhlaviikonloppu

Barcelonassa on vietetty tänä viikonloppuna La Mercè -juhlaa, jota on juhlittu vuosittain sitten keskiaikojen. Kyseessä on kaupungin oman pyhimyksen juhla ja näin ollen Barcelonan vuoden tärkein juhlapäivä. Juhlinnat yleensä kestävät vähintään neljä päivää, tänä vuonna jopa viisi. Jo torstaina kaupungilla kuhisi kun lavoja rakennettiin puistoihin ja aukioille, perjantaita varten. Ympäri kaupunkia on viikonlopun aikana järjestetty suurin piirtein 600 eri tapahtumaa, kaikki ilmaisia. Mikä talouskriisi? ;) Tänään, 24. syyskuuta on varsinainen La Mercè ja sen takia paikallinen pyhä.

Viime vuonna käytiin katsomassa valo-musiikki-showta Sagrada Familialla sekä ihmistorneja ja jättiläisiä keskustassa. Tänä vuonna kierrettiin vähän vähemmän juhlinnassa mukana. Suoraan sanottuna massatapahtumat ei ole meidän kummankaan mieleen niitä kaikkein nautinnollisimpia. 

Sunnuntaina käytiin kuitenkin päiväkävelyllä ja törmättiin Via Laietanan "tulijuoksuun", katalaaniksi "correfocs". Saavuttiin paikalle ihan vahingossa ja vähän jälkimainingeissa, mutta periaatteessa tarkoitus on, että ihmiset pukeutuvat paholaisiksi ja juoksevat väkijoukossa ilotulitteden kanssa. Kuulostaa vähän päättömältä, mutta tää ei ole ainoa katalonialainen, päättömältä kuulostava perinne. Onneksi moni oli varustautunut suojalasein ja huivein, paikalla oli myös ambulansseja ja paloauto. Lapset leikkivät rakettien jämille ja jopa hyppivät jämäkasoissa.Täältä voi katsoa muutamia paremmin kyseistä Correfocs -perinnettä illustroivia kuvia. 

Lähdettiin pian väljemmille vesille ja mentiin katsomaan kaupungintalon valo-musiikki-showta, viime vuonna Sagrada Familian vastaava oli niin hieno, kuten myös helmikuun valonäytös Llum BCN. Tällä kertaa esitys oli kuitenkin pienoinen pettymys, mutta tulipa nähtyä.

Tarina alkoi satamasta lähtevästä risteilyaluksesta, joka törmäsi jäävuoreen ja ihmiset hyppäsivät meren syvyyksiin. Siitä päästiin merenalaiseen maailmaan ja jotenkin ihmeen kautta keittiöön ruokapöytään, pastaan ja vihanneksiin, sitten maatilalle seuraamaan kanojen munintaa ja lopulta popkorn-koneeseen ja takaisin risteilyalukseen. Tarina jäi vähän auki ja siinä missä edellisissä esityksissä on nimenomaan leikitty rakennuksen julkisivulla ja muodoilla, jäi se tällä kertaa vähän vähemmälle.Kaduilla riitti populaa metrolle käveltäessä.


Ramblalla jäin ihmettelemään näiden kauppojen tarinaa, ovat samannimisiä ja vieri vieressä. Toinen myy ns. laatukoruja ja toinen turistikrääsää. 


Tällä kertaa La Mercè riennot jäi vähän vähemmälle, mutta ihan hyvä niin. Viimeiset pari päivää olenkin kärsinyt pienimuotoisesta flunssasta, joten onni on pitkältä tuntuva viikonloppu (eilen oli normipäivä, mutta tänään pyhä).

11 kommenttia:

 1. Barcelonassa tuntuu olevan tosi paljon kaupunkijuhlia! :) se on kyllä varmasti loistava kaupunki tälläisten juttujen järjestämiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kai se Ana Botella oli oikeassa todetessaan ettei kukaan osaa nauttia elämästä kuten espanjalaiset (vaikka tässä katalonialaisista kyse onkin). Täällä riittää juhlaa, juhlan perään :)

   Poista
 2. Ilotulitteiden kanssa juokseminen kuulostaa aika pelottavalta. :-D Nyt yritän kuvitella tuota traditiota tänne suomalaiseen lakiviidakkoon. :-)

  Minusta tuo valoshow näyttää hienolta, mutta en ole ennen tuommoista nähnytkään. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa on sitten muut päättömät kisat, kuten muurahaiskekoon istuminen, mutta ehkä ne ei kuitenkaan kuulu meidän kulttuuriperinteisiin. :D
   Täällä tuo valoshow taitaa olla jo aika perinteinen kun youtubesta löytyy vastaavia kaupungintaloon heijastettuna useilta vuosilta. Ne on kyllä hienoja.

   Poista
 3. No on kyllä hieno valonäytös, täytyy googlailla lisää kuvia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. youtubesta löytyy kans mahtavia videoita, kun laittaa hakusanaksi "La Mercè"

   Poista
 4. Voi kiitos tästä! :D Mä oon miettinyt koko päivän (ja vähä ihmettelin noita lavoja kans viikonloppuna..), että mitä ihmettä täällä tapahtuu, kämppis ei osannut selittää ja kämppiksen kaverin tulkkauksesta en ymmärtänyt. Mä asun lähellä Plaza Espanyaa ja täällä oli äsken ihan mieletön ilotulitus, näkyi tosi kivasti täältä meidän parvekkeelta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsit.. et varmaan sitten törmännyt kovimpiin juhlaesityksiin. Plaza Espanyalla taisi sunnuntaina olla vaikka mitä nuorisobändejä, kun populaa riitti siellä päin niin vietävästi! Eilen illalla oli ne päätösjuhlat, jotka taitaa olla aika vaikuttavat.
   Barcelonetalla oli myös jotain ilotulitusesityksiä vkonlopun aikana.

   Poista
  2. Haha joo, mun yks kaveri tänään vähän valaisia mua, että mitä kaikkea sitä olisikaan tapahtunut :) Mä vaan ihmettelin, että miten täällä on iltaisin niin kamala meteli, mutta enhän mä tajunnut, että täällä ihan oikeasti tapahtuukin jotain. No, ensi kerralla sitten :D

   Poista
 5. Ihan kuin oisin vasta pari kuukautta sitten lukenut viime vuoden juhlasta! Varmaan sama kommenttikin on taas eli älyttömän upeaa valotaidetta! Vaikka spaghetti onkin melkein iljettävä noin talon seinässä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se aika rientää. Menin vielä katsomaan mitä olet viime vuonna kommentoinut. :)
   Mua ei myöskään kummosesti lämmittäneet spaghetit ja jauhelihapihvit :D

   Poista