12. syyskuuta 2013

Lipsahduksia, jotka tulevat jäädäkseen?

Joku joka seuraa urheilu-uutisia on saattanut huomata, että viime viikolla päätettiin vuoden 2020 kesäolympialaisten järjestäjästä Buenos Airesissa. Madrid oli yksi ehdokkaista, joten Espanjan pääkaupungin pormestari Ana Botella matkasi joukkoineen Argentiinaan edustamaan kaupunkiaan. Madrid ei äänestystä voittanut, vaan Tokiosta tulee kisaisäntä, mutta Pullon (botella tarkoittaa espanjaksi pulloa) matka ja erityisesti hänen Buenos Airesissa pitämänsä puhe taitaa jäädä historiaan. 

Puheen voi kuunnella ja katsoa tästä:
sen on tarkoitus olla englanniksi ;)


Botella paasaa Madridin ja Espanjan kauneudesta, ruuasta, arkkitehtuurista ja siitä, kuinka kukaan maailmassa ei osaa pitää hauskaa ja nauttia elämästä kuten espanjalaiset osaavat. Raukkaparasta saa kyllä tuon puheen perusteella hieman vähä-älyisen kuvan. Botella yrittää vakuuttaa kuulijat, toteamalla "Madrid is fun!". Eniten huomiota herättää kuitenkin hänen kuvailunsa siitä, kuinka vierailija voi nauttia rentouttavan kupin kahvia Madridin Plaza Mayorilla - "a relaxing cup of café con leche in Plaza Mayor". (videolla kohdassa 1:40) Tämä lause ainakin jäänee historiaan. Botella on saanut puheensa jälkeen älyttömät määrät peetä niskaan typerän puheen, epäonnistuneen kampanjan kuin myös naurettavan englannin kielen taitonsa vuoksi. Tästä rentouttavasta kupillisesta maitokahvia tuli twitterin kärkiaineistoa koko viikonlopun ajaksi. 


Toissapäivänä kun menin gradun kirjoittelun välissä yliopiston läheiseen kahvilaan, kuulin minua edeltävän jenkkimiehen pyytävän myyjältä rentouttavaa maitokahvia. Nuori kahvilamyyjä ei ole ehkä seurannut uutisia tai kävi vähän hitaalla, nimittäin hän ei tainnut pysyä perässä. Minua huvitti sitäkin enemmän. 

Tänään sitten selvisi, että kyseessä olikin jonkun Jenkki-kommunikaatio-gurun keksimä älynväläys.  Ei siis mikään vahingossa sattunut lipsahdus! Terrence Burns on vastuussa tästä rentoutta maitokahvi-lausahduksesta, joka kuulemma voisi upota hyvin ulkomaalaisiin ja viedä heidät Madridin tunnelmaan. Täältä voi vielä lopuksi kuunnella mahtavan teknoversiobiisin tästä loistavasta lausahduksesta ja Pullon puheesta.

Sattuuhan näitä jossun toisellekin. Harva enää muistaa meidän presidentti Tarja Halosen puhetta, jossa hän kuvaili NATOa eunikki-järjestöksi. Uniikin sijaan. 

Kuvat twitteristä #botella.

16 kommenttia:

 1. Hihih, joo tosta vähän huomas että sille oli varmaan yritetty kirjottaa mahdollisimman yksinkertainen puhe jotta se voi opetella sen ulkoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin varmasti onkin. Uutisten mukaan hänelle tarjottiin tulkkausta, mutta hän halusi puhua englantia. Sinänsä ihan rohkea veto :D

   Poista
 2. Hahahahahahhahahahahah toi relaxing cafe con leche on niin hyvä juttu mut en aikasemmin tienny tätä historiaa sen taustalla! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, no nyt tiedät mistä tämä kaikki sai alkunsa :D

   Poista
 3. Mä jossain näin ton "keep calm and have a relaxing café con leche" netissä, mutta en silloin tiennyt yhtään tätä taustaa :D Musta toi lost in translation on kans aika mahtava :D Mut joo.. mäkin uskon, että sille on yritetty kirjoittaa mahdollisimman yksinkertainen puhe, että se pystyis sen opettelee ulkoo :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jotain helmijuttuja siitä oli vedetty.. katotaan miten pitkälle tämä lausahdus levii :)

   Poista
 4. There's no such thing as bad publicity ;) Jos en Madridissa vieraillessani nae Plaza Mayoria taynna liitutaulustandeja, joissa lukee "relaxing cafe con leche", olen pettynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, eihän kai olekaan. Mutta ilmeisesti jopa tämän naisen poliittinen ura on nyt vaakalaudalla, ehkei tuon café -letkautuksen takia vaan jonkun muun :) twitterissä näkyi ainakin yksi kahvilan edustan liitutaulu, jossa kyseinen kahvi oli mainittu. Kuva ei kertonut missä päin kahvila sijaitsi :)

   Poista
 5. Rohkea veto rouva Pullolta, mutta olis ehkä kannattanut jättää tekemättä, ei oikein toiminut. Sen sijaan prinssi Felipen ja Pau Gasolin Madridin puolustuspuheet olivat loistavia! Kumpikin puhuu erinomaista englantia ja prinssiltä sujuu ranskakin kuin vanhalta tekijältä. Olin ihan myyty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä se antaa itsestään niin typerän kuvan kun vain olla ja voi.. mutta vähän googlettaessa tuli kyllä vastaan muitakin ihme letkautuksia häneltä. Ilmeisesti tämä typerä kampanja ja kohu on laittanut jopa hänen poliittisen uransa vaakalaudalle?!?
   Täytyykin etsiä nuo muut puheet, jotka mainitsit, mun ei tullut muita videoita katsottua vielä.

   Poista
 6. Mä en oo kattonut tota puhetta, mutta cafe con leche-jutun kyllä kuulin ja näin heti... mun mielestä tosin se että puhuu huonoa englantia ei oo mikään paha juttu ja kaiken lisäksi cafe con leche on itsessään melkeinpä käsite, jonka espanjaa taitamaton vähänkin kultturelli (tai jotain) ihminenkin ymmärtää... ja se joka nyt ei tajua sanaa cafe on jo aika idiootti, eli mun mielestä espanjalaiset vaan osoittaa itse olevansa vähän naurettavia tän haloon takia... mut joo, ehkä ois parempi olla hiljaa kun en jaksanut kuunnella koko puhetta....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahha, kommentoitiin sitten samalla sekunnilla toisillemme ;)
   Tosiasia on, että kyseinen nainen puhuu parempaa englantia kuin moni espanjalainen. Tai ainakin esittää puhuvansa, jos on puheen ulkoa opetellut. Eri juttu on miten dillejä juttuja ja dillemäisesti se asiansa esittää puheessaan. Oon vähän yllättynyt miten suuri haloo siitä on noussut juuri sen takia, että munkin maisterissa on espanjalaisia tekemässä MAISTERITUTKINTOA ENGLANNIKSI ja osa heistä ei pysty edes muodostamaan yhtä kokonaista oikein kirjoitettua lausetta englanniksi. Ja toi relaxed café con leche pitää vaan katsoa tuosta videolta. Speechless. Olishan se oikeesti ollut tosi typerää kuitata "relaxing milk coffee", häh?

   Poista
  2. Haha, joo huomasin kans :P
   ja joo, espanjalaisten enkku on kyllä aika paha juttu... mut siinäpähän jatkavat leffojen ja muiden dubbaamista :/.. ja joo, ei siihen kyllä milk coffee kävis, niinku ei pariisiinkaan lähetä maitokahvia, vaan cafe au lait'tä juomaan... mut tiiän et koko juttu ärsyttää mua vaan sen takia että espanjalaiset on niin pirun sensacionalistas kaikessa!!

   Poista
  3. Niinpä.. sensacionalista taitaa kuulua vähintäänkin jokaiseen espanjankieliseen kulttuuriin.

   Poista