9. syyskuuta 2013

Ylä- ja alamäkeä

Tuntuu nimittäin siltä, että tämä gradun kirjoittaminen on yhtä ylä- ja alamäkeä. Välillä tulee niin hyvä fiilis, että just näin, tästä tulee vielä jotain, ja täähän on tooosi mielenkiintoista. Sitä seuraa kuitenkin usein sellanen ahdistus, että ei helvetti kun tästä ei tule yhtäään mitään. Tämä on kai ihan normaalia. Vastaavia tuntemuksia taisin kokea reilut pari vuotta sitten kandin disseä kirjoittaessa. 

Alunperinhän tarkoitus oli saada koko roska valmiiksi heinäkuussa. No, kuten todettu, se ei kuitenkaan toteutunut, joten seuraava tavoite oli saada se valmiiksi elokuun loppuun mennessä. Mutta eihän sekään loppujen lopuksi ihan niin mennyt. Tällä hetkellä työn palautukseen on aikaa tasan viikko. Kyllä tämä tästä pikkuhiljaa valmistuu. Vielä on tehtävää jäljellä, mutta onneksi ollaan kuitenkin jo loppumetreillä.

Kirjoittelin hieman gradusta viime huhtikuussa aiheen kanssa taistellessa, eikä aihe loppujen lopuksi kovasti siitä alkuperäisestä mihinkään muuttunut. Graduohjaajani oli alusta alkaen mun puolella ja tuki aihetta muita proffia vastaan oikein ritarillisesti! Onneksi kohdalleni sattui yksi instituutin arvostetuimmista proffista, siihen ei siis muilla ole paljon sanomista. Hehe. 

Lopputulos on siis se, että olen vertaillut Yhdysvaltojen ja muun maailman väliintuloa Afganistanissa ja Irakissa 2000-luvun alussa. Ensin näitä kansainvälisen väliintulon syitä ja tilanteeseen johtaneita tapahtumia sekä sen lisäksi tuloksia. Mitä on käynyt naisten asemalle Afganistanissa ja Irakissa noin kymmenen vuoden kansainvälisen yhteisön paikallaolon johdosta? Tiesin jo etukäteen, että tilastoja ja todellisia faktoja voi olla vaikea löytää. Päätin nimittäin tutkia naisten aseman kohentumista lähinnä vertaillen tiettyjä lukuja 2000-luvun alusta ja tältä vuosikymmeneltä. 

Totuus on, että naisten lukutaidottumuus, politiikkaan osallistuminen, äitiyskuolleisuus sun muut tilastot ovat aika harvinaisia, niitä on umpimähkäisiltä vuosilta, ne ovat pääosin arvioita ja joskus myös ristiriitaisia. Mutta ei tässä mitään. Kaikki ymmärtävät, että vuosikymmeniä soditussa maassa ei kummoisesti tilastoja ole ja ne mitä on, ovat vain suuntaa-antavia. Kyllä tämä lapsi vielä ulos tulee!

Viikko vielä!

P.S. Kannattaa muuten tsekata mainio 1001 Kabul -blogi, jos kiinnostaa miltä näyttää Afganistan suomalaisen näkökulmasta.

20 kommenttia:

 1. Tsemppiä vihonviimeiseen rutistukseen! :) (Ja kiitos, että oot keksinyt randomille noin hyvän suomenkielisen vastineen!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos :) olen alkanut käyttää sitä ihan urakalla!

   Poista
 2. Minkä tyyppisiä vaatimuksia teillä on gradulle? Esim. pituuden suhteen? Mikä on sun aineisto? Mitä teoriaa ja metodia käytät?

  t: Kyselyikäinen IR-alan gradua itsekin joskus vääntänyt ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän gradut on superlyhyitä, vain 8000-10 000 sanaa ja siihen luetaan mukaan refereces, bibliography, kai jopa abstract yms. Olen käyttänyt enimmäkseen netistä löytyviä akateemisia artikkeleita ja sitten lähinnä eri YK järjestöjen tilastoja/tiedotteita yms. Olen viitannut pikkasen framing theoryiin, siinä miten Afghanistaniin mentiin naisten puolesta, mutta muuten on teoriat vähissä :)

   Poista
  2. Kuulostaa mukavan käytännönläheiseltä, meillä minusta teoriat oli vähän liiankin suuressa painotuksessa. Mitä filosofisempaa tekstiä, sen parempi arvosana. :P

   Poista
  3. Joo, en voi sietää tuollaisia filosofisia ja teoreettisia juttuja. Suoraan asiaan :)

   Poista
 3. You can do it Patu! ;)

  Petra

  VastaaPoista
 4. Tsemppiä loppurutistukseen! Mullahan tuli pari päivää ennen palautusta ihan hirveä epätoivo mutta tulihan siitä ihan mukiinmenevä loppuenlopuksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niinhän se menee. Tällä hetkellä en jaksa enää stressata, tulee mitä tulee..

   Poista
 5. Tosi aihe kuulostaa ainakin tosi kiehtovalta! :) Onnea loppurutistukseen! Hyvä siitä tulee ja sitten tuleekin varmasti taas pitkä tauko kirjoittamiseen! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tämän jälkeen ei varmastikaan tulee enää kirjoitettua yhtään mitään. Paitsi ehkä blogia ja postikortteja :)

   Poista
 6. Paljon tsemppiä loppurutistukseen!:) Ainakin toi aihe kuulostaa tosi mielenkiintoselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, on se onneksi vielä kuukausien jälkeenkin mielenkiintoinen :)

   Poista
 7. Mitä lyhyempi aika sitä parempi. Sieltä se tulee, sana sanalta! Jos tuut käymään, niin tarjoon sulle supersuklaisen gradukakun! :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä se taitaa olla :) Kakkuilut taitaa jäädä johonkin toiseen kuukauteen.. saa nähdä mille mantereelle!

   Poista
 8. KOVASTI TSEMPPIÄÄÄÄÄ! :) Kyllä niillä on aina jotenkin ihmeen kaupalla tapana ennen deadlinea valmistua! ;)

  VastaaPoista
 9. Kyllä se siitä, tsemppiä. Kun sen on pakko tulla niin kyllä se sieltä tulee :) Btw, löysin itsekin tuon Kabul blogin vähän aika sitten, mielenkiintoinen tosiaankin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, pakon uhalla!
   Ja joo, sitä on mielenkiintoista lukea kun se on niin eri maailmasta kirjoitettu :)

   Poista