28. syyskuuta 2008

*** HoMeCoMinG ***

Perjantaista sunnuntaihin kesti tämä kauan odotettu Homecoming viikonloppu. Tänne Kingstoniin saapui yli 7000 ihmistä vierailemaan juuri täksi viikonlopuksi; satoja vanhoja täältä valmistuneita alumneja perheineen + tällä hetkellä täällä opiskelevien kavereita. Queen'sin Homecoming on kuulemma suurin ja kuuluisin kaikista Kanadan yliopistojen homecomingeista. Sen takia tänne tulee opiskelijoita ympäri Kanadaa ja jopa Jenkkien puolelta, juuri täksi viikonlopuksi. -Oli siis hurja viikonloppu!

Perjantaina kampuksen ja kampusta ympäröivät (opiskelija-gheton) kadut rupesivat täyttymään autoista ja ihmiset istuskelivat talojensa terasseilla/parvekkeilla/katoilla juhlimassa jo aamupäivästä lähtien. Vanhempia, jo vuosia sitten valmistuneita alumneja ilmestyi kaduille vanhoissa Queen'sin asuissaan tai nahkatakeissaan. Poliisipartioita rupesi kans näkymään joka puolella. Ilmassa tuntui, että jotain erikoista on tapahtumassa, olihan koko yliopisto odottanut tätä viikonloppua kuin kuuta nousevaa.

Illalla sitten päädyttiin kiertämään eri kotibileitä opiskelija-gheton alueella. Kadut, talot ja talojen pihat oli täynnä ihmisiä! Musiikki raikui talojen sisältä täysillä koko päivän. Ilma oli todella kostea ja vettä rupesi tihuttelemaan taivaalta. Poliisit oli varmaan tyytyväisiä, sillä sää vähän rauhoitti opiskelijoiden menoa viikonlopun aikana. Kahdet ekat bileet, joihin mentiin sisälle oli pikkasen laimeita, kun ei oikein tunnettu ihmisiä, joten sitten päädyin illaksi mun guatemalalaisen naapurin kaverin bileisiin, jossa oli suurimmaksi osaksi vain espanjankielisiä ihmisiä.. -olin innoissani tutustumassa lattareihin. Löysin sieltä jopa kolme argentiinalaista, joista yksi on mun Espanjan kirjallisuuden kurssilla. Andrésin veli ja kaveri oli Torontosta käymässä Homecoming viikonlopuksi. Siellä soi lattarimusiikki ja paljon argentiinalaista musiikkia, joten melkein tunsin olevani Argentiinassa kun kajareista pauhasi tutut rytmit. Tanssittiin tunteja niiden kämpässä, joka oli yhden kerrostalon viidennessä kerroksessa. Taisi lähes joka kerroksessa olla omat bileet, jotka jatkuivat myöhään aamuun asti.

Lauantaina hengailtiin ja syötiin aamupalaa meijän yhteiskeittiössä joidenkin kämppisten kanssa. Kello 13:00 oli sitten suuri Homecoming (amerikkalaisen jalkapallon) jalkapallo-ottelu, Queen's vastaan Western Mustangs. Laitettiin meidän Queen's haalarit ja Tam-hatut päälle ja lähdettiin hyvissä ajoin kävelemään West Campukselle, jossa Richardson stadion sijaitsee, jotta saataisiin hyvät paikat katsomosta. Suurin osa yleisöstä oli Queen'sin kannattajia ja lähes kaikki oli koulun sini-puna-keltaisissa väreissä.
Meidän puolella katsomoa oli lähinnä vain koulun opiskelijoita ja heidän kavereitaan. Toisella puolella näkyvä yleisö koostuu alumneista (jo valmistuneista vanhoista opiskelijoista). Hekin olivat hyvin pukeutuneet yliopiston väreihin, kuten kuvista/videoista näkyy.

Tässä video ottelun alusta, kun laulettiin Kanadan kansallislaulu, jota en valitettavasti ole vielä opetellut.. Huomaa "GO, GAELS, GO!" -huuto taustalla. Gaels on meijän yliopiston joukkueen nimi.Meidän yliopistolla on oma Queen's bändi, joka esiintyy erilaisissa tilaisuuksissa, joista tärkeimpiä on varmaan koulun pelit. Yliopiston skotti-juurten vuoksi bändi muistuttaa kovasti Skotlannista, koska kaikilla on kiltit päällä ja bändissä on useita säkkipillin soittajia.. luulin päässeeni vuodeksi säkkipillin vinkunasta eroon, mutta EI! :)

Tässä esiintyy Queen's Band (videolla näkyy myös yliopiston maskotti nalle):Tässä videota kakkosluokan huiskujen-heiluttajista, cheerleadereistä. Mekin oltais pystytty tohon heiluttamiseen ja pomppimiseen! :) Valitettavasti en saanut videota paremmasta, varsinaisesta chearleader joukkueesta.Lähes koko matsin ajan tihutti vettä, joten tunnelma stadionilla oli aika kostea. Se ei siltikään näyttänyt menoa haittaavan.


Peli koostuu neljästä 15min erästä ja kuten jääkiekossa, kello pysäytetään joka kerta, kun tulee pelikatko. Yksi matsi kestää siis ikuisuuden. Itse jaksoin katsoa vain ensimmäiset kaksi erää ja nekin kestivät yhteensä yli 1,5 tuntia. Puoliajalla (kuulemma perinteen mukaan) kaikki hullut insinööri-opiskelijat, jotka maalaavat itsensä liiloiksi -en tiedä mistä ihmeen syystä! -juoksivat keskelle pelikenttää ja rupesivat tapansa mukaan hakkaamaan omia insinööri-nahkatakkejaan maata vasten.

-Tilanne oli 23-1 meidän joukkueelle kun lähdettiin puoliajan jälkeen. Lopputulos taisi olla jotain 51-16 meille. Ensimmäistä kertaa ikinä tämä meidän Homecoming peli näytettiin Kanadan kansallisessa televisiossa. Ne, jotka eivät ehtineet hakea lippua itselleen katselivat kotona telkkarista tuota menoa.


Täällä yliopistolla eri aineiden laitosten opiskelijoilla on omat nahkatakit ja insinöörit värjäävät omat takkinsa liiloiksi ja mm. ekalla viikolla kulkevat öristen ympäri kampusta hakaten takkejaan maata vasten, muita "pelotellen". Mun insinööri-naapuri kertoi, että perinne tulee vissiin siitä, kun ennen vanhaan kovia nahkatakkeja "pehmennettiin" käyttöön sopiviksi juuri tällä tavalla maata vasten paiskoen..
Puoliajalla kaikki alumnit kulkivat kulkueessa stadionin ympärillä kantaen oman luokka-asteensa kylttiä. Taisi vanhimmat alumnit olla vuonna 1948 valmistuneita opiskelijoita. Hauskinta oli, että myös näillä vanhoilla oli omat Queen's aikaiset nahkatakit mukana ja he yltyivät nykyisten oppilaiden kanssa takomaan nahkatakkeja..

Tässä kuva insinööreistä, jotka ryntää keskelle pelikenttää:


Menoa on vaikea kuvitella.. joten tässä videota hulluista insinööreistä ryntäämässä keskelle pelikenttää:


(Lauran video)

Tässä insinöörit takomassa takkejaan (videon lopussa näkyy myös alumnit, jotka menevät leikkiin mukaan):Queen'sin yliopisto on Kanadassa tunnettu todella erityislaatuisesta yhteishengestään! Opiskelijat ovat aidosti ylpeitä saadessaan olla osa Queen'sin yhteisöä. Täällä on kunnon Queen's spirit, kuten videoilta varmasti näkyy... välillä sitä tuntee olevansa jossain pahimmassa nuorten jenkki-leffassa! :)


Matsista lähdettiin tämän hurjan puoliaika-shown jälkeen. Iski niin kova nälkä ja vaatteet oli sateenjäljiltä läpimärät. Käytiin kodinkautta ja suunnistettiin muutaman kaverin kanssa keskustaan "lounaalle" (kello oli jo yli neljä kun saatiin ruokaa) Lone Star-nimiseen meksikolais-teksasilaiseen ravintolaan. Ruuan jälkeen iski niin kova väsy, että hädin tuskin jaksettiin kotiin asti kävellä. Oli siis aika ottaa pienet päikkärit.

Unten jälkeen soviteltiin kaikki vuorotellen mun insinööri-naapurin nahkatakkia meijän keittiö-olkkarissa. Kokeiltiin jopa paiskia sitä maahan muutaman kerran. -Kunnon anger management-puuhaa! :) En vaan ymmärrä, miten he jaksavat paiskia niitä takkeja, sillä ne painaa ihan mielettömän paljon!

Illalla piti valmistautua koko viikonlopun tähti-hetkeen (fudismatsin jälkeen), joka oli bilekaduksi muutettu Aberdeen Street. Ironista kyllä, joka vuosi katubileet järjestetään juuri Aberdeen tiellä. Poliisit, joita on satoja, sulkevat kadun molemmista päistä ja päivystävät ympäriinsä. Poliisipartioita tulee tänne Kingstoniin jopa 300km päästä Torontosta asti apuvoimiksi meidän Homecoming viikonloppua varten.
Lähdettiin Aberdeenille joskus kello 22-23 ja siellä oli varmaan kaikki yliopiston opiskelijat.. -tuhansia ihmisiä! Voi niitä raukkoja, jotka asuu sillä tiellä -onneksi ne on kuitenkin vaan opiskelijoita. Tänään kuulin, että yhdestä talosta oli terassin kaiteet hajonneet, kun liian monta ihmistä oli samaan aikaan seissyt niiden päällä. Muutaman talon pihalla oli vapaaehtoisia jakamassa ilmaisia vesipulloja kaikille. Valotolppiin oli kiinnitetty isot kyltit, joiden mukaan alkoholin nauttiminen oli kielletty ja jos kieltoa ei noudata, saa 125 dollarin sakot. Kanadan laki kieltää julkisilla paikoilla alkoholin nauttimisen (kuten myös Suomen laki), mutta poliisit ovat lain noudattamisen suhteen täällä paljon tarkempia kun kotona Suomessa. Kaikki opiskelijat yrittivät siis seistä talojen pihalla, nurmikolla, koska heti jalkakäytävälle astuttua tuli sakko käteen! -Aika naurettavaa puuhaa..

Kuvan talo ei liity hajalle menneen terassin tapaukseen.

-Ihan hulluna väkeä! Siellä ei jaksanut kauaa olla, koska väkijoukossa ei päässyt edes kulkemaan eteenpäin.

Tänään sunnuntaina heräsin aikasin ja aloitin päivän menemällä aamulenkille puoli yhdeksän aikaan. Kadut olivat vielä tyhjät, joten juoksin Ontariojärven rantaan hetkeksi katselemaan kun aallot löivät kivikkoon. Päivällä käveltiin keskustaan kaverin kanssa hakemaan Starbucksista kahvit ja vähän supermarketista ruokaa illaksi. Sen jälkeen olenkin lukenut ahkerasti politiikan teoriaa; Aristoteleen ajatuksia ja vääntänyt espanjan käännöslauseita. Rankan viikonlopun jälkeen onkin hyvä palata taas opiskelujen pariin, ainakin vähäksi aikaa. Huomenna on nimittäin myös ensimmäinen arabian testi. Waadii=laakso, waahid=yksi, kitaab=kirja, datsäägs=kana, uht=sisko, bääb=ovi...

P.S. Onneksi olkoon, jos jaksoit lukea loppuun asti! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti