25. syyskuuta 2009

argentiinalaista politiikka osa 2

Tätä kirjoittaessa istun omassa olohuoneessa taas parvekkeen oven vieressä, jotta alakerran kahvilan wifi-signaali riittää ylös asti ja pääsen nettiin. Kuullessaan mun rikollisista toimista netin suhteen paikalliset kaverit totesivat, että "sähän olet jo argentiinalainen".
Vanha sanonta menee jotenkin niin, että tilaisuus tekee varkaan. Täällä se menee niin, että argentiinalainen luo tilanteen, joka tekee hänestä varkaan -kuulemma.

Jos joku ei vielä tiennyt, niin Argentiinassa on kohta 2 vuotta ollut naispresidentti, joka on edellisen pressan vaimo. Cristinalla ei ole mennyt hirveen hyvin ja presidentti ei oo kovinkaan suosittu paikallisten kesken. Viimeisten parin vuoden aikana "presidenttiparin" omaisuus on kasvanut 150%, mikä ei ole yhtään yllättävää tuntien maan korruptio-historiaa.

Eilen satuin lukemaan Le Monde Diplomatique -lehden paikallisen version syyskuun numeroa. Siinä oli yhden paikallisen toimittaja-kansanedustajan kirjoittama artikkeli miten viime marraskuussa pressa käytti veto-oikeuttaan ja vetosi lain, jonka tarkoitus oli suojella jäätikköjä.

Juttu on siis niin, että mm. yksi kanadalainen kaivosyritys (Barrick Gold) toimii San Juanin provinssissa, Andien juurella ja ryöstää kultaa argentiinan mailla taivasalla. Kyseessä on projekti, johon yritys investoi 3000 miljoonaa dollaria ja on arvioitu, että 25 vuoden sisällä yritys vetää 160 000 miljoonan dollarin voitot toiminnallaan -voitto on arvoltaan sama kuin Argentiinan velka. Yrityksen toiminnasta on suoraa haittaa jäätiköille, luonnolle ja eläimille, sekä alueen asukkaille. Alueen jäätiköt ovat myös yksi maan tärkeimmistä makean veden lähteistä.
Mutta, San Juanin provinssin kuvernööri José Luis Gioja nääs sanoi presidentille, että jos et vetoa tätä lakia, niin yksikään hänen kansanedustajista tai senaattoreistaan ei äänestä toimeenpanoelimen projektien puolesta. Ei epäilystäkään, ettei pronvissin kuvernööri saisi lahjuksia tältä kanadalaiselta kaivosyritykseltä.

Tämä tarina ei ole mikään uutinen argentiinalaisille ja kaikki tietää, että täällä korruptoitunut johto on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Kuulin myös pari viikkoa sitten, että esim. Benetton (italialainen vaatemerkki) omistaa 900 000 hektaaria maata Etelä-Argentiinassa. Patagoniassa riittää maata, jolla tuottaa puuvillaa. Alue on osa Mapuche-inkkareiden entistä valtakuntaa, josta heidät on häädetty pois.

Toinen lakiuudistus, josta täällä on viime aikoina noussut suuri mekkala, liittyy ikivanhaan, diktatuuri-ajoilta olevaan medialakiin. Presidentti Cristina haluaa uudistaa medialain, jotta suuret monopolit, kuten Clarín -joka omistaa sanomalehtiä sekä televisio- ja radiokanavia ei jyräisi pienempiä yrityksiä alleen. Loistava idea, kuulostaa hyvältä. Mutta, Clarín on yksi pahimmasta hallitusta kritisoivista medioista. Haluaako presidentti siis oikeasti parantaa pienten media-alan yritysten levikkiä maassa vai ajaa omaa etuaan? -Tätä miettii miljoonat argentiinalaiset, joista osa vastustaa lakiuudistusta vaan sen takia, että vihaa presidenttiä eikä edes välttämättä tiedä mistä uudessa laissa on oikeasti kyse. Jännitystä lisää se, että Cristinalla on kiire saada tämä uusi laki läpi senaatissa ennen kuin kolmasosa edustajista vaihtuu vuoden lopulla ja Cristinan puolueella on vähemmistö.

Tästä voi lukea Buenos Airesissa asuvan jenkki toimittajan jutun medialakiin liittyen (englanniksi).

Vielä ainakin toistaiseksi täällä ilmestyy sellanen Barcelona-niminen sarkastinen, kaikkea mahdollista kritisoiva lehti. Näytteenä tässä yksi maaliskuun numeron otsikoista: "Benedicto XVI condena en África el uso de preservativos: 'Si no se puede impedir el nacimiento de negros, al menos se puede contribuir a que enfermen y mueran rápido.'" Vapaa käännös suomeksi: Benedict XVI tuomitsee kondomien käytön Afrikassa: Jos ei voi estää mustien syntymistä, niin ainakin voi edistää niiden sairastumista ja nopeaa kuolemista.
Aika rankkaa ja suoraa tekstiä voi siis lukea tosta lehdestä.

Tällä hetkellä kuuluu taas pommien jytinää ja meidän kadulla kuuluu normaalia enemmän autojen tööttejä. Kuulostaa ihan siltä, että taas on käynnissä joku mielenosoitus parin korttelin päässä.
Buenos Airesia on kutsuttu Etelä-Amerikan Pariisiksi. Argentiinaa voi verrata Ranskaan myös mielenosoitusten ja lakkojen saralla, täällä myös ne on arkipäivää.

2 kommenttia:

  1. Mun piti kommentoida tätä jo aikasemmin, mutta enpäs sit tehnytkään..Mut tosi mielenkiintonen juttu!!

    VastaaPoista
  2. nämä jutut on tosi tosi mielenkiintoisia, kerro toki enemmän argentiinasta maana !! kiinnostaa tosi paljon, ja tällaista jaksaa lukea paljon paremmin kuin jotain kuivaa tekstiä historiankirjasta :)

    VastaaPoista