22. syyskuuta 2009

kampanja jatkuu...

Koko viikko on mennyt päivystäessä Techon taloilla keskustassa. Maanantaina siis rakennettiin Córdoban kauppakeskusta vastapäätä plazalle kaksi Techon mallitaloa, samanlaisia joita Techo rakentaa slummeissa köyhille perheille.Rakentamaan oli kutsuttu mukaan paikallisia kuuluisuuksia ja pari taiteilijaa, muusikkoa ja telkkarin uutistenlukijaa, jotka oli kameroiden kanssa seuraamassa ja auttamassa meitä. Olin kuulemma välähtänyt telkkarissa illalla minäkin, mutta en itse nähnyt sitä.Tiistaina paikalle oli kutsuttu lisää paikallisia taiteilijoita, jotka maalasivat toisen talon. Mukana oli kans La Luciernagan -katupoikia ja ohi kulkenut luokkaretkeläisporukka pääsi kans näyttämään taiteilinlahjojaan.


Talon etuosan maalas Jorge Cuello, joka on arvostettu paikallinen taiteilija. Huipputyyppi. Poltteli tupakkaa, joi mateta eikä antanut sateen häiritä. Jorgella ei näyttänyt olevan mitään kiirettä vaan hengaili meijän kanssa klo 1 asti aamuyöhön.

Perjantaina alkoi nelipäivänen rahankeruu ympäri keskustaa. Koko perjantain ja lauantaina + vielä sunnuntai iltapäivänä ja maanantaina (día de la primavera =alkaa kevät), joka on vapaapäivä, me techolaiset marssitaan keskustassa keräämässä rahoja. Kukaan ei voi edes kuvitella mitä on näiden rahankeruu.

Lauantaina oltiin mm. keskustan vilkkaimmassa risteyksessä ihan kauppakeskuksen ja meidän talojen edessä suurin joukoin keräämässä rahaa lippaisiin. Meillä oli 2 isoa Techon lippua, flayereita, megafoneja ja joka kerta kun autoilijoille tuli punanen valo osa porukasta hyökkäsi suojatielle autoilijoiden eteen hyppimään ja huutamaan kun muut keräsi rahaa autoilijoilta ja ohikulkijoilta.


Iltapäivällä oltiin pienemmällä porukalla, meitä oli ehkä 10, toisen tien varressa häiriköimässä koko naapurustoa ja autoilijoita. Rahaalahjottaneet autoilijat sai lippusaattueen risteykseen asti ja aplodeja meiltä. Jotkut bussikuskit päästi meijät jopa ohiajaviin busseihin pari pysäkinväliä keräämään rahaa. Yllättävän hyvin ihmiset antaa rahaa autoista, paljon paremmin kun ohikulkijat -mistä olin todella yllättynyt.


Joku kysyikin multa myöhemmin, että onko suomalaiset yhtä caraduroja -onko ihmisillä pokkaa tällä tavalla riehua keskustassa keräämässä rahaa hyväntekeväisyyteen? Ei varmasti.

Heitettiin megafoniin sellasta läppää ja häiriköitiin ihmisiä kunnes ne anto rahaa.. oli ihan älyttömän hauskaa. Nää siis huusi megafoniin mm. että "entäs tämä nuori pariskunta tässä, joka kävelee vastaan ja menee naimisiin joulukuussa, kuinka paljon te aiotte antaa Techon keräykseen".
Näillä on vielä sellanen rahankeruu "jaka" [haka] tanssi ja laulu, jota kaikki veti liikennevaloissa.

Sanat menee jotenkin näin:
Somos un Techo para Mi País
La pobreza no debe existir
Por eso te vengo a decir
La Techo está en colecta
Si no es por las buenas te saco del pecho
Sumate, Jugate,
y juntos cambiamos esta realidad


Lähes joka toinen ihminen, jolta kerjäsin rahaa kysyi tietenkin, että mistä oon kotosin. Yksi nainen innostui ja kysyi vielä, että tunnenko Kimi Räikkösen ja rupes kännykästä selaamaan kuvia. Sieltä löyty kuva Kimistä, jonka nimeksi oli laitettu "mi amor" (=rakkaani). Huolestuttavaa.
Täällä kans ihmisille näyttää olevan suuri ongelma se, että talot on rakennettu puusta. Sain kuulla kommentteja kuten: "Kuinka monta taloa on jo palanut?", "Te siis tapatte puita näitä taloja varten?", "Mä en kyllä usko noihin taloihin" "Ei noista taloista ole mihinkään." Suomi on täynnä puutaloja, mutta täällä ne on harvinaisia ja jotain aivan omituista.

Perjantaina olin klo 9 aamusta lähtien keräämässä rahaa ja viiden aikaan tulin kotiin äkkiä suihkuun ja vaihtamaan vaatteet, jotta ehdin klo 19 La Metrolle, joka on Agusin toinen yliopisto. Agusilla ja sen kahdella opiskelukaverilla oli gradun esittely, jota menin kuuntelemaan. Täällä voi siis tehdä gradun kaverin tai jopa kahden kaverin kanssa. Oli ihan mielenkiintonen tilaisuus, lopuks yleisö heitettiin ulos ja proffat kyseli tytöiltä lisää ja anto arvosanan.
Tässä kuvassa on keskelle Agus (mun kämppis) ja oikealla niiden gradun ohjaajaproffa.

Koko viikon ajan on meidän pitänyt vahtia taloja päivin ja öin. Joka päivä oon ollut klo 9 aamulla päästämässä yövahdit kotiin, kouluun ja töihin, mutta lauantaina oli sitten mun vuoro jäädä yöksi nukkumaan keskustaan. Meitä oli 2 molemmissa taloissa ja liikenteestä ja hälinästä huolimatta nukuin erittäin hyvin sen jälkeen kun kolmelta viimeiset juttukaverit oli lähteny ja päästiin nukkumaan.

Perjantain ja lauantain aikana saatiin yhteensä melkein 20 000 pesoa (4000 erkkiä) kerättyä. Ihmiset antoi keskimäärin 2 peson setelin per nenä, toiset enemmän ja toiset vähemmän -joten oikein hyvä lopputulos. Ylitettiin jo viime keräyksen tulos.

2 kommenttia:

  1. herranjumala. 4000 euroa! Se on kyllä ihan mieletön summa!

    VastaaPoista
  2. Joo, täällä siis tolla 20 000 pesolla sais jo uuden auton ostettua! :)

    VastaaPoista