17. syyskuuta 2009

Ilmastonmuutos Argentiinassa.

Sää Córdobassa tällä viikolla:
Maanantaina oli ehkä +20 astetta, täydellinen aurinkoinen sää kun oltiin koko iltapäivä ulkona rakentamassa taloa keskellä Plaza del Osoa.

Tiistaina menin Plazalle päivystämään aamulla kello yhdeksäksi. Kuten joka ikinen aamu viimeiset kaks viikkoa, myös tiistaina, koin sängystä nousemisen vaikeaksi sillä makuuhuone on kuin jääkaappi. Kylmyyteen tottuneena laitoin taas kaksi t-paitaa Techon t-paidan alle sekä hupparin päälle. Plazalle päästyä aurinko paistoi täydeltä taivaalta ja 4h ajan keskustassa seistessä onnistuin polttamaan nenänkin. Asteita oli varmaan +30 ja iltakin ihanan lämmin.

Keskiviikkona olin taas klo 9 Karhuaukiolla päivystämässä ja vahtimassa taloja, jotta yöllä päivystäneet pääsivät kotiin, töihin ja luennoille. Oli kylmä, korkeintaan +15 astetta ja karmea tuuli. Oli niin kylmä, että oli pakko lähteä välillä kotiin laittamaan lisä paitoja päälle. Lopputulos oli 3 t-paitaa, villapaita ja huppari, huivi + legginsit ja verkkarit. Tervetuloa kerrospukeutumisen luvattuun maahan!

Torstaina sitten heräsin aamuyöstä kaatosateeseen. Kun taas klo 9 saavuin Karhuaukiolle, vettä tuli tiputellen. Yöllä oli kuulemma tullut rakeita.
Ensimmäistä kertaa ikinä Argentiinassa näin ihmisiä (vain muutamia) kaduilla sateenvarjot kädessä. Ensimmäistä kertaa ikinä Argentiinassa kastuin vesisateessa.
Ja ensimmäistä kertaa ikinä Argentiinassa koin, että vettä sataa täälläkin enemmän kuin korkeintaan tunnin päivässä. Luulin, että vain Skotlannissa tai Suomessa voi sataa vettä koko päivän. Asteita on +12, kivitalo ilman eristyksiä ja oven raosta vetää.. kuka ikinä kuvitteli tai vielä kuvittelee, että olen trooppisessa etelän lämmössä, voi haudata koko ajatuksen.

Lopputulos on, että viimeisten neljän päivän aikana olen kokenut kaikki Argentiinan neljä vuodenaikaa. Kevät, kesä, talvi ja lopulta syksy. Täällä kevät alkaa virallisesti vasta ensi maanantaina 21.9. kun on Día de la primavera (kevään päivä) ja samalla myös Día del estudiante (opiskelijan päivä).
Täällä on jokaiselle oma päivänsä, sillä normaalien äitien- ja isänpäivän lisäksi löytyy mm. Día del abogado (asianajajan päivä) ja Día del maestro (opettajan päivä). Lahjatavaraliikkeet on tietenkin hollilla ja kasvattavat myyntejään näillä kikoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti