13. syyskuuta 2009

huomioita

*Argentiinassa ei maanantaisin pääse parturiin/kampaajalle, koska se on alan ainoa vapaapäivä. Viikonloppusin, varsinkin sunnuntaisin, ihmisillä on aikaa käydä leikkauttamassa hiukset, joten parturit on kaikki auki.

*Viime päivinä olen töitä varten juossut ympäri kaupunkia kyselemässä kampaamo- ja ompelutuotteiden hintoja. Nyt ainakin osaan espanjaksi kaiken kampaamo- ja ompelusanaston, jota en kaikkea edes suomeksi osaa.

*Nuorten vaatekaupat on auki myöhään iltasin, varsinkin perjantaisin ja lauantaisin, koska viikonloppuna tytöt on viime tingassa klo 21 pulassa, ilman vaatteita, joissa lähteä ulos.

*Tällä viikolla olen loistavasti onnistunut välttämään kokkailun. Agus (kämppis) on laittanut lounasta meille molemmille, parina iltana oon mennyt jonkun kaverin luo syömään ja ollaan kans tilattu ruokaa töihin. Tiistaina kävelin illalla klo 22 kaverin kämpille jätskikakku laukussa ja törmäsin kuntosaliin, joka oli täysin avoinna kadulle. Kaiken aerobic-ahkeruuden nähdessä tajusin, että ehkä mun pitäis edes raahautua juoksemaan Parque Sarmientoon, jonka Agus vartavasten näytti mulle ekana päivänä. Tai voisin etsiä jostain vaikka tangokoulun.

*Olen ihmetellyt kun en keskustassa kävellessä törmää muihin ulkomaalaisiin, joita täältä kaupungista kuulemma löytyy. Eiliseen asti olin tavannut vaan yhden suomalaisen tytön. Iltapäivällä keskustassa kävellessä kuulin yhtäkkiä kieliä ja vastaan käveli kaksi skandinaavi-tyttöä. En ehtinyt kuulla mistä päin pohjoista ne oli, mutta todiste siitä, että muitakin löytyy.

*Täällä Córdoban kaupungissa on ainakin 3 McDonaldsia. En vielä ole käynyt yhdessäkään, mutta Mäkki on vielä aika harvinainen Argentiinassa. Niitä löytyy vain suurista kaupungeista, ei todellakaan tien varsilta keskellä ei mitään. Täällä Mäkki on rikkaiden luksusta. Kävellä kadulla Mäkin muki kädessä on enemmänkin coolia kun jotain hävettävää. Yksi ateria maksaa parhaimmillaan. 30 pesoa (5-6 €), joka on suuri summa argentiinalaisille. Naapurikuppilasta voit helposti saada hampurilaisen kunnon pihvillä, salaatilla, kananmunalla (täällä lähes aina hampurilaisten välissä), kastikkeella + ranskalaiset ja limun 10 pesolla. Siis kolmannes mäkin hinnasta ja enemmän syötävää! Uskomatonta.

*En vielä ole löytänyt täältä kunnon kahvia ja mun "vähintään-3-kuppia-päivässä" -tottumus on kärsinyt pahasti.

*Torstaina aamulla olin heräilemässä, mutta vielä sängyssä kun kadulta kuulu mummon kiljuntaa. Agus sano, että joltain mummolta vissiin pöllittiin laukku. Kiva.
Tänään kans kuulin, että täällä meijän barriossa (meijän hoodeilla) pelkästään varastetaan 15 autoa PÄIVÄSSÄ.

*Kuulin, että mun espanjan testi ekana päivänä oli mennyt loppujen lopulta tosi hyvin. Sain täydet pisteet ja huomasin, että yhdessä kysymyksessä ei yksikään neljästä vaihtoehdosta ollut oikea. Sitä ei ollut kukaan muu huomannut, ei edes testin pitäjä, joka on tottakai natiivi.

*Viime viikolla löysin itseni keskivkona kaupungin lainsäädäntöelimestä (=legislatura). Päädyin sinne mutkien kautta parin muun techon kanssa kuuntelemaan kun ihmiset esitteli uudet toimet, jotka otetaan käyttöön alkoholin väärinkäyttöä vastaan täällä Córdoban provinssissa. Esitys alkoi huomautuksella, että kun on tärkeä asia kyseessä, niin ei kiirehditä vaikka maajoukkue pelaa tunnin päästä tärkeän matsin Paraguayta vastaan Etelä-Afrikan MM-karsintoja. Ei kiirehditä siis. Silti esitys oli maratonvauhtia power pointin kanssa ja loppui 10min ennen klo 20, jolloin matsi alkoi.

Oli mielenkiintosia pointteja ja suurin osa lakeja, jotka on jo laadittu, mutta joita ei kunnioiteta. Ongelma on, että täällä esim kuka vaan saa myydä alkoholia, eikä valtiolla ole minkäänlaista kontrollia myynnistä. Malliesimerkkinä oli Ruotsi, jossa valtio kontrolloi alkoholinmyyntiä ja vain yhdestä kaupasta voi ostaa viiniä yms muita vahvoja alkoholijuomia. Suomalaiselle arkipäivää, vaan ei täällä. Provinssin terveysministeri huomautti kans, miten on holtitonta, että kun muualla maailmassa baarit sulkeutuu (klo 3 aamuyöstä) niin Argentiinassa vasta avataan. (Tästä kirjotan enemmän huomenna) Pointteja, jotka nostettiin esille, oli mm. että 1,5 litran vesipullo maksaa kaupassa 3 pesoa ja 1,5 litran Quilmes -kaljapullo saman verran. Suuri ongelma on nuorien holtiton alkoholi + autolla ajaminen, jonka ansiosta maassa kuolee 3000 ihmistä vuodessa. Córdoban provinssissa eri kaupungeissa baarit sulkee eri aikoihin, joka tietty edistää kännissä ajamista kun toisessa paikassa paikat sulkee klo 3, niin ajetaan toiseen kaupunkiin.

*Keskiviikkona siis hävittiin Paraguaylle 1-0. Ensimmäistä kertaa tyyliin 30 vuoteen Argentiina on vaarassa (tällä hetkellä todella todennäköistä) pudota koko MM-kisoista. Siitä huolimatta, että niillä on valmentajana historian parhain pelaaja, Maradona ja pelaajana tämän hetken paras pelaaja, Messi. Näin mulle äsken väitettiin.

*Täällä bussikuskit voi parhaimmillaan tienata 6000 pesoa kuussa, mutta opettajat tienaa parhaimmillaan 2000. Mielenkiintoista.

2 kommenttia:

  1. haha, vähän hyviä juttuja :) Mulle sopis hyvin et noi vaatekaupat olis auki iltamyöhään, koska mulla ei ole KOSKAAN mitään päälepantavaa :)
    Ja mä muistan et jos joskus tulen duuniin Argentiinaan niin pyrin mielummin bussikuskiks kun opettajaks ;)

    VastaaPoista