23. syyskuuta 2009

Un Techo Para Mi País -Argentina

Techo on siis NGO (kansalaisjärjestö), alunperin vuonna 1997 Chilessä syntynyt idea, joka toimii nyt 15 maassa ympäri Lattareita.
Un Techo Para Mi País tarkottaa suomeksi "katto maani päälle" ja kirjaimellisesti järjestön tarkotus on rakentaa kattoja köyhille perheille. Argentiinassa Techo toimii tällä hetkellä täällä Córdoban kaupungissa, Buenos Airesissa ja Río Cuartossa. Vuoden loppuun mennessä on vissiin tarkotus avata lisää toimistoja myös pohjoisessa Misionesin ja Saltan kapungeissa sekä etelässä Neuquénissa.
 
Täällä Córdobassa tällä hetkellä Techo työskentelee 8 villassa (ns. slummissa) eli köyhissä kaupunginosissa. Niissä on kaikissa rakennettu jo kymmeniä taloja, vivienda de emergencia = hätäasuntoja. Talot on just sen näköisiä kun kuvissa, jotka on otettu viime viikolla plazalta, jonne rakennettiin pari mallitaloa ihmisten nähtäväksi. 
Järjestön toiminta perustuu kolmeen etappiin/vaiheeseen.

Vaihe 1 -Construcción de la vivienda mínima
Rakentaa puisia väliaikaistaloja köyhissä kaupunginosissa. Vapaaehtoset haastattelee kymmeniä perheitä ja kyselyjen perusteella valitaan mitkä perheet eniten tarvitsee uuden katon päänsä päälle. Jos varat riittää esim. 10 talon rakennukseen, niin haastatellaan vähintään 100 perhettä.
Perheiden pitää maksaa 10% talon hinnasta (n. 500 pesoa eli 100 erkkiä), mikä on enemmänkin symbolinen maksu, jonka avulla saadaan perheet sitoutumaan projektiin. Perheiden pitää myös hommata 17 palkkia, joiden päälle talo rakennetaan. Heillä pitää olla maa-pläntti valmiina ja olla asunut väh. 4kk naapurustossa. Perheen pitää myös sitoutua rakentamiseen mukaan ja olla paikalla rakennusvaiheessa. Perheet maksaa talon ennen rakennusten alkamista resurssien mukaan, esim. 10 pesoa viikossa. Rakentaminen tapahtuu yleensä yhden viikonlopun aikana ja samalla kertaa rakennetaan monta taloa. Seuraava rakennusvkonloppu on parin viikon päästä lokakuussa, jolloin rakennetaan vissiin 20 taloa kahdessa eri kaupunginosassa.
Vaihe 2 -Habilitación Social (HS)
Talojen rakennus on enemmänkin vaan tekosyy päästä sisään barrioon. Sen jälkeen ruvetaan keräämään naapurustoa yhteen ja yritetään rakentaa yhteisöllisyyttä ihmisten välille, jotta naapurusto yhdessä rupeais toimimaan parantaakseen elämänlaatuaan.

Kakkosvaiheeseen kuuluu seitsemän eri aluetta, joilla Techon vapaaehtoset auttaa naapurustoa kunhan he ensin itse ovat miettineet mitä haluavat.
*mesa de trabajo, kerran viikossa (lauantaisin) olevat kokoukset joissa vapaaehtosia on mukana ja joiden tarkotuksena on, että naapurit yhdessä miettii mitä vois/pitäis tehdä, esim. hommata juokseva vesi, sähköt, jätteiden keräys etc.

*capacitación de oficios, ammattikoulutus. Jos naapuruston naiset esim päättää, että ne haluaa oppia kampaamo/parturi-juttuja tai kokkaamaan, niin perustetaan 3kk kurssi, jolle hankitaan opettaja ja tarvittavat välineet. Tällä hetkellä on käynnissä mm. kaks kampaamo-kurssia, kokkauskurssi, ompelukurssi ja ensi viikolla alkaa taas sähkökurssi. Oppilaat maksaa koko kurssista vain 12 pesoa (4 erkkiä) ja Techo hoitaa muut kulut lahjoituksilla + rahankeruulla yms. Joidenkin kurssien maikat on palkattuja, mutta parhaimmassa tapauksessa ne on kans vapaaehtosia, jotka käy kerran viikossa opettamassa pari tuntia.

*educación, koulutus. Tähän alueeseen kuuluu mm. apuopetus. Vapaaehtosia käy kerran viikossa eri barrioissa pitämässä lapsille ja nuorille tukiopetustunteja aineissa, jossa apua tarvitaan.

*arte & recreación, taide ja vapaa-ajan toiminta. Osa vapaaehtosista käy pitämässä lapsille mm. jalkapallokoulua.

*microcréditos, mikroluotto. Tää on vasta alkamassa uutena juttuna (Córdobassa), mutta tarkotus on auttaa ihmisiä pienillä lainoilla, jotta he voivat aloittaa oman liiketoiminnan.

*salud, terveys. Osa vapaaehtosista, esim. terveydenhoito- tai lääkisopiskelijat käy kertomassa terveistä elämäntavoista, ehkäsystä, hampaiden hoidosta yms. kaikista mahdollisesta terveyteen liittyvistä asioista, jotta ihmiset pitäis huolta itsestään ja lapsistaan.

*jurídico, oikeusapu. Lakiopiskelijat käy kertomassa ihmisille niiden oikeuksista, esim. mitä poliisi saa ja ei saa tehdä heille + oikeuksista maanomistukseen yms.
Argentiinassa on ihme lakeja mitä tulee maanomistukseen. Jos olet onnistunut asumaan jollain maapläntillä 20 vuotta voit julistaa sen omaksesi, eikä oikealla omistajalla tai valtiolla ole mitään oikeuksia siihen maaplänttiin enää sen jälkeen.

Vaihe 3 -Desarrollo comunitario
Tää kolmosvaihe on ns. lopullinen vaihe, jota ei vielä olla päästy Argentiinassa toteuttamaan. Chilessä järjestö toimii niin hyvin ja on toiminut jo niin kauan, että siellä näitä puisia väliaikaistaloja ei enää edes rakenneta. Tän kolmosvaiheen tarkotus on sitten, että naapuruston yhteistyö toimii jo hyvin -Techoa ei enää tarvita, ja kaikilla on katto päänsä päällä.

Kaikilla kahdeksalla slummilla on yksi vapaaehtonen, joka on vastuussa siitä naapurustosta ja Techon toimimisesta siellä. Jokaisella slummilla on kans vapaaehtonen, joka on vastuussa yhdestä näistä kakkosvaiheen alueesta. Joten lopputulos on, että jokaisella slummilla on ns. oma vapaaehtoisjoukko (n. 5-10 ihmistä), jotka käy siellä viikottain ja vastaa aluejohtajalle ja habilitación social (kakkosvaiheen) johtajalle, Lucholle, jonka kanssa mä oon pääsääntösesti tehnyt töitä.
Lauantai on tärkein työpäivä sillä silloin ihmiset ei oo koulussa eikä yleensä töissä. Sillon yleensä tapahtuu kaikki naapurusto-kokoukset ja tukiopetukset, fudiskoulut, ammattikoulutukset yms. jotta vapaaehtoset pääsee kans mukaan.

Mulla meni päiviä ennen kuin täysin tajusin tän järjestön toiminnan ja musta tuntuu, että se yritettiin selittää mulle turhan monimutkaisesti. Nyt kuitenkin olen jo suht expertti, vaikka vasta kolme viikkoa olen ollut täällä. Pystyin siis sujuvasti kertomaan ihmisille Techon toiminnasta rahaakerätessä. Täällä Córdobassa on ehkä 150 aktiivista vapaaehtoista ja toimistolla on 5 palkattua työntekijää. Olen todella yllättynyt miten hyvin Techo toimii ja miten omistautuneita (vapaaehtois)työlleen nää ihmiset on. Vapaaehtoset on suurin osa mun ikäsiä, n. 18-26v. nuoria, lähinnä yliopisto-opiskelijoita.

Seuraava lokakuun rakentaminen toteutetaan siis yliopisto-opiskelijoiden kanssa. Edellinen pari viikkoa sitten ollut rakentaminen oli lukiolaisten kanssa, ymmärtääkseni heidän pitää kerätä rahaa voidakseen osallistua rakennustalkoisiin. Rakennustalkoita toteutetaan myös eri yritysten ja varakkaiden perheiden kanssa, jotka haluaa tukea ja osallistua rakentamaan parempaa Argentiinaa.

Nyt kun on käynnissä tää kansallinen syyskuun kampanja, töitä on paljon enemmän ja vaikka mun rooli on lähinnä olla tän Luchon (kakkosvaiheen pomon) tuki, oon päässyt tekemään kaikkea muutakin ja näin myös tutustumaan kaikkiin muihin vapaaehtosiin. Mä tulen tutustumaan näihin kaikkiin barrioihin (tähän mennessä oon käynyt kahdessa), joissa Techo toimii ja vissiin tekemään sitten jonkin näköistä raporttia siitä, mikä naapurustojen tilanne on ja miten vapaaehtoset toimii niissä.

Tämän kaiken takia olen siis päässyt mm. tutustumaan kampaamotarvikkeisiin  ja -liikkeisiin. Ensi viikolla pääsen opettelemaan sähkösanastoa, sillä pitää tehdä budjetti sähkökurssille. Äsken kävin ostamassa lisää hiustenleikkuusaksia yhdestä kaupasta ja ne muisti, että olin käynyt siellä kyselemässä hintoja pari viikkoa aiemmin. Ne kerto kans nähneensä mut telkkarissa viime viikolla kun oltiin plazalla rakentamassa taloja. Hah. Pieni kuuluisuus Córdobassa, kuulemma.

2 kommenttia:

  1. Taitaa olla vähän takapajula se Aatiina?!g
    Ei silti niin on tääki, mut onhan meillä nuorisoasuntosäätiö joka tukee politrukkien asuttamista eduskuntatalolle.

    VastaaPoista