6. syyskuuta 2009

argentiinalaista politiikkaa

Nyt pikkuhiljaa rupee Córdoban keskusta tuntumaan tutulta. Tän pitäis olla paljon isompi kaupunki kun Helsinki, mutta kun keskustassa liikkuu, niin ei ihan tunnu siltä. Passportin toimisto, jossa oon käynyt joka päivä kieli- ja kulttuuritunnilla, sijaitsee noin 5 korttelia länteen ja 8 korttelia pohjoiseen mun kämpiltä –kävellen ehkä 25min. Argentiinassa kaikki etäisyydet kaupungeissa mitataan kortteleissa. Ekan päivän jälkeen oon kuitenkin suunnistanut aina vähän eri reittiä ja näin paremmin tutustunut kaupunkiin.

Kieli- ja kulttuuritunneilla ollaan Guillen (ope) kanssa juotu mateta ja puhuttu argentiinalaisesta musiikista, tavoista ja maan historiasta verrattuna Suomen vastaaviin (olen ainoa oppilas). Torstaina puhuttiin historiasta ja kuulin uskomattomia korruptiotarinoita Argentiinasta. Presidentti Menem 90-luvulla on hyvä esimerkki. Presidenttikautenaan hän mm. rakennutti omalle kotipihalleen kotikaupunkiinsa kiitoradan –ei tietenkään omalla rahalla, jotta tällä 2000 asukkaan kylällä olis paremmat yhteydet muuhun maahan. Todellisuudessa siis presidentti halusi vaan päästä nopeammin lomille Casa Rosadasta (vrt jenkkien White House). 90-luvulla Ecuadorin ja Kolumbian sodan aikaan Argentiinan hallinto lähetettiin paikan päälle sovittelemaan tilannetta, koska maa oli tunnetusti molempien osapuolten kaveri. Lopputulos oli, että Argentiina meni ja möi aseita Ecuadorille. Mutta aseet olikin tarkoituksella rikkinäisiä ja ne oli valmistettu Córdoban tehtaalla. Epäilysten herättyä tehdas räjähti hupsista vaan ja todisteet hävisivät. Ei niin, että Menem olisi määrännyt tehtaan tuhottavaksi yöllä, vaan tietenkin keskellä päivää, jolloin työntekijöitä kuoli.

Ja mitä pressalle kävi? Menem istui vuoden vankilassa ja on nyt senaattorina päättämässä maan asioista. Kaiken lisäksi presidenttikautenaan Menem armahti kaikki 70-luvun diktatuurin (jolloin maassa ”katosi” n. 30 000 ihmistä) aikana tapahtuneista rikoksista tuomitut sotilasjuntan johtajat.

2 kommenttia:

  1. Haha, nauroin vähän tolle et oot ainoa oppilas :) Mutta mikäs siinä - paremminhan siinä sitten oppii! :)

    Näin perjantai-iltana dokumentin argentiinalaisesta perheestä, jotka oli menettäneet kaikki rahat vuoden 2001 kriisissä. En nähnyt dokkaria ihan alusta, mutta ymmärtääkseni perheen isällä oli ollut oma catering-firma kunnes sitten kaikki rahat meni.. Tämä perhe ei kestänyt enään ja päätti myydä kaiken (mikä niillä nyt oli jäljellä) ja lähteä kanariansaareille (niillä oli siellä sukulaisia ja isovanhemmat oli euroopasta kotoisin), joten sen takia oli myös se mahdollisuus. Oli miten oli - dokkari oli kiinnostava!

    VastaaPoista
  2. Joo, se oli mulle jo niin itsestäänselvyys, että olen siellä tunneilla yksin, niin en ole aiemmin tajunnut edes mainita.

    Täällä kaikki, jotka ei ehtinyt vetää rahojaan pois pankista ennen kun valtio käytti niiden säästöt, menetti kaiken 2001 vuoden kriisissä. Joku joskus sano mulle, että sinä vuonna 50% argentiinalaisista vajos köyhyyteen. Ennen kriisiä nää oli rikas kansa kun 1 peso oli 1 jenkkidollari.

    VastaaPoista