6. syyskuuta 2009

El Techo está en campaña

Perjantaina olin taas kieli- ja kulttuuritunnilla ja iltapäivällä menin töihin Techoon. Siellä on hullunmylly menossa, koska syyskuussa on hurja kansallinen kampanja käynnissä ja lauantaina oli ensimmäinen iso tapahtuma Córdoban keskustassa. Tekemistä riitti siis koko perjantaipäivän, -illan ja yön. Lähdettiin toimistolta vasta klo 1 jälkeen. Olin aivan puhki, joten en enää jaksanut lähteä "ulos" kavereiden kanssa. Oli mielenkiintosta mennä klo 2 nukkumaan kun meijän kortteli oikeesti pursus ihmisistä joka suuntaan, melu oli uskomaton. Kämpän ikkunat tärisi kovan musiikin johdosta ja olin varma, että ne menee sirpaleiksi.

Lauantaina nukuin pikkasen "pommiin" ja pääsin sängystä ylös vasta klo 12. Lähdin samantien keskustaan yhden Melin kämpille, jossa oli jo hirveä joukko ihmisiä puhaltamassa ilmapalloja. Kahdelta iltapäivällä rupesi tapahtumaan kun n. 40 paikallista taiteilijaa ja vähintään saman verran Techon vapaaehtosia kokoontu Buen Pastorille keskustassa. Tarkotus oli, että meidän aikasemmin viikolla rakentamat talot annetaan taiteilijoiden maalattaviksi ja sitten ne myydään myöhemmin huutokaupassa.

Tässä on kuva, joka antaa vähän osviittaa siitä millasia ne meijän rakentamat talot oli. Koko torstai mm. hakattiin nauloja ja leikittiin liiman kanssa, jotta saatiin 40 tällästä rakennettua. Itse lähdin joskus klo 23 aikaan kotiin, mutta kuulin, että vikat oli lähteneet vasta 2 aamulla.
Meijän taloissa ei ollut tollasia ikkunoita eikä ovea eikä kattona ollut viiden peson seteliä. :)

Vihdoin tuli taas lämmin ilma, lauantai oli siis super kuuma ja taiteilijoille oli kannettu pöydät keskelle keskustaa, jossa ne ihmisvilinässä maalaili näitä taloja. Meijän tehtävä oli vahtia, että niillä oli maalit ja juotavaa ja syötävää hollilla.
Lopputulos oli aivan upea, kaikilla taiteilijoilla oli oma visio, jota ne rupes heti toteuttamaan kun pääs paikan päälle.

Kunhan saan jostain hankittua valokuvia koko päivän tapahtumasta, niin laitan niitä näkyviin. Mulla ei valitettavasti ollut omaa kameraa mukana, koska lähdin mahdollisimman vähissä varusteissa sillä iltapäivällä mun piti mennä ekalle barrio-käynnille parin muun tytön kanssa. Kerron tästä myöhemmin lisää, samoin kun mun seuraavien 3kk funktiosta järjestössä.

Niiden parin tunnin aikana kun olin poissa tapahtuma-paikalta, lähes kaikki taiteilijat oli saanu talot valmiiksi. Osa ei ehtinyt valmistua ja taiteilijat vei ne mukanaan palauttaaksen sitten myöhemmin. Kun kello tuli jotain 18-19 iltapäivällä, niin paikka oli täynnä ohikulkijoita ja paikallisia, jotka tuli ihmettelemään taideteoksia ja meidän meininkejä. Lopuksi paikalle ilmestyi vielä sellanen paikallinen pelle-tanssi-ryhmä, jotka soitti rumpuja, villitsi väkijoukkoa ja tanssi ympäriinsä. Aivan uskomaton fiilis ja meininki keskellä Córdoban keskustaa.

Aikamme kun oltiin hypitty ja pompittu joka suuntaan, rupes ilta hämärtymään ja koko paikka piti siivota. Laitettiin kädet heilumaan sillä illalla oli tärkeä Argentiina-Brasilia (Etelä-Afrikan MM-karsinta) matsi, jota mentiin kattomaan yhden pojan kotiin. Meitä oli lopulta n. 25 techeroa (Techon vapaaehtosta) pienen kämpän olohuoneessa ja nää paikalliset on niin äänekkäitä, että olis melkein korvatulpat pitänyt olla.

Vaikka en todellakaan ollut ainoa, joka tapas muut ensimmäistä kertaa, meininkiä riitti. Argentiinalaiset on ihmisiä, jotka saattaa vaan yhtäkkiä ruveta huutamaan mitä tahansa. Sitä on vaikea sanoin kuvailla, mutta jokainen maassa käynyt varmasti ymmärtää mitä tarkotan. Jokainen kaivo kuvettaan 5 peson verran (n. 1 erkki) ja muutama lähti ostamaan Quilmesiä (paikallista kaljaa) kiskalta. Argentiinassa, toisin kun Suomessa, ei tulis kuuloonkaan, että jokainen ostais omat kaljat/juomat vaan aina ostetaan porukalla ja pullo/lasi kiertää kavereiden kesken. Niin meilläkin kiersi Quilmes-pullot olohuoneessa.
Matsi alko huonosti kun Brasilia teki avausmaalin ja pääsi jopa 2-0 johtoon ekalla puoliajalla. Kerättiin toiset 5 pesoa jokaiselta ja pari tyyppiä lähti ostamaan prepizza-pohjia, juustoa ja tomaattisosetta, jotta saatiin pizzat tehtyä.

Lopulta Brasilia voitti 3-1. Telkkari suljettiin samantien. Ruvettiin syömään pizzaa ja tunnelma oli kaikkea muuta kun pettynyt tai lattea. Koko päivä auringossa oli varmasti vaikuttanut yhden jos toisenkin mielentilaan, sillä meininki oli vähän hervotonta ja läppä sen mukasta. Hauskaa oli, nauroin vedet silmissä. Jostain löyty kitara, soittajia riitti ja kaikki lauloi mukana. Osan biiseistä osasin minäkin -mikä herätti tietysti ihmetystä.

Kello tuli jo 1 aamuyöstä, joten oli aika lähteä Paris-baariin, minne päästiin klo 2 asti ilmaseksi. Siellä oli yhden techeron synttärit, joten kymmeniä vapaaehtosia kokoontu taas yhteen. Mulla rupes väsy painamaan kovasti silmiä ja tupankansavu saastutti ilmaa, joten klo 3 aikaan päätin lähteä kotiin. Muutama kaveri lähti samaa matkaa, joten ei tarvinnut omin neuvoin kulkea. Tultiin vielä mun kämpille juomaan mateta ja lopulta klo 5 pääsin nukkumaan.

2 kommenttia: