14. marraskuuta 2012

14-N Vaga General

Meillä ei tosiaan taida olla kunnon käsitystä siitä, mitä yleislakko tarkoittaa. Eihän se Plaza Catalunyan Fnac tietenkään ollut auki! Ensimmäinen este matkalle tuli metrolla kun huomattiin, että kalterit olikin tien tukkeena ja meidän lähipysäkki suljettu. Päätettiin kävellä keskustaan, täältä meiltä matkaa on noin 40 minuuttia. Kaikki kadut oli autioita ja lähempänä Avenida Diagonalia ja Passeig de Graciaa rupesi vasta ihmisiä tulemaan enemmän vastaan. Siellä suunnalla oli poliiseja ja ambulanssejakin partioimassa. "Lakkoilevia" oli kuitenkin vielä tässä vaiheessa suht vähän. Kello oli vasta neljä iltapäivällä ja ihmisten oli kai tarkoitus kokoontua vasta kuuden aikaan.
"99 prosentin lakko"

Ei sinänsä yllättävää, että meiltä keskustaan saakka ohitettiin ehkä parikymmentä pankkia, joista ei yksikään ollut selvinnyt ilman pientä vandalismia. Suurimmassa osassa oli "Otto"-automaatin ruutuun isketty tarroja, joten rahannosto voi vähän vaikeutua. Tässäkin Caixan automaatissa on kosketusnäyttö, josta on nyt puolet peitossa. Monen pankin ikkunoita oli myös töhritty erilaisin graffitein.


"tämä pankki pettää, huijaa ja ajaa ihmiset ulos kodeistaan"

Apple Store ja useat muut merkkiliikkeet, jotka sattuvat olemaan juuri lakkoilijoiden ydinpisteessä olivat kaikki peittäneet ikkunat ja laskeneet kalterit alas. Osa kaupoista oli "puoliksi" auki, kalterit oli laskettu puoliväliin, mutta ihmisiä päästettiin sisään. Ovilla kuitenkin partioi turvamies valmiina sulkemaan putiikin. Jokaisen kaupan ikkunaan oli isketty tarroja "suljettu lakon vuoksi" lakkoilijoiden toimesta.

Apple Storen edusta

Kaikki suljettu!


Meidän kotikulmilla on jo muutaman viikon olleet nämä liukuportaat lakossa.


Useat ulkomaalaisten pitämät kaupat olivat "varovasti" auki.


Uutisista luin, että Barcelonassa oli aika hullunmyllyä ollut keskustassa iltapäivällä. Onneksi lähdettiin ajoissa pois, käytiin vaan keskustassa kääntymässä ja nopsakkaan syömässä myöhänen lounas. En lopulta mennyt iltapäivällä luennolle, koska oli riski, ettei luentoja ole tai kukaan tule paikalle ja paluumatkalla olisin ollut keskellä härdelliä Plaza Catalunyalla. Ammattiyhdistysliikkeiden mukaan Barcelonan keskustassa oli tänään yli miljoona mielenosoittajaa ja lakko oli "oikein onnistunut". Ainakin täällä on koko päivän hyrrännyt helikoptereita kaupungin yllä.

6 kommenttia:

 1. Olen yrittänyt uutisista selvittää, mutta missään ei tunnu olevan mainintaa - Osaatko sanoa, kun siellä paikan päällä olet, että protestoiko nyt nämä lakkoilevat ryhmät ihan vaan yleisesti kaikkia leikkauksia vastaan, vai vaan leikkausten kohteiden? Että olisiko nykyisille toimille käytännössä toimivia vaihtoehtoja? Uutisista saa nyt sellaisen kuvan, että Etelä-Eurooppalaiset protestoivat kaikkia leikkauksia vastaan, mutten ainakaan itse ymmärrä miten niiltä voidaan enää tässä tilanteessä välttyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Barcelonassa mun käsittääkseni protestoitiin ihan yleisesti leikkauksia vastaan, ja erityisemmin juuri koulutukseen ja terveydenhuoltoon kohdistettuja leikkauksia vastaan. Pankit kärsivät eniten, tänään näin vielä sellasia kivoja "murhaajat" & "varkaat" -iskulauseita oman pankin ikkunoissa. Täällä oli ilmeisesti 40 loukkaantunutta ja useita autonrenkaita + 100 roskalaatikkoa sytytetty tuleen keskustassa.

   Poista
 2. Ihania nuo "Me ei olla ihan auki, mutta ei ihan kiinnikään" -puodit. :) Ja kah, siellähän on ihan samat Habitatit ja Fnacit kuin täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpäs onkin! Kaikki mahdolliset kaupat, joiden vuoksi aikoinaan iloitsin Pariisiin menosta.. ei sillä ettei siellä olisi muuta iloittavaa! :)

   Poista