30. marraskuuta 2012

häät argentiinalaiseen tyyliin

Meillä oli täällä yksi Nicon kaveri kylässä läpikulkumatkalla muutama viikko sitten viikonloppuna. Teddy on asunut pari vuotta Euroopassa ja suuntasi nyt Argentiinaan siskonsa häihin ja muutamaksi kuukaudeksi lomailemaan, Euroopan talvea pakoon Lattariaurinkoon. Ei paha! Anyways, kaveri esitteli meille siskonsa häihin palkatun valokuvaajan uskomattomia teoksia (aka ihmisten häävideoita!). Tästä sain idean jakaa teille vähän paikallisia hääkäytäntöjä, koska en muista niistä aiemmin kertoneeni. Argentiinassa oletettavasti häät kulkevat vähän eri sfääreissä kuin meillä Suomessa. Eteläisellä pallonpuoliskolla nimittäin sellaiset normihäät, joissa ei ole "paljon" kutsuvieraita on noin 200 hengen pirskeet. Suomessa kaverini pienissä häissä oltiin 36. Hehe. 

Argentiinassa lähes poikkeuksetta häihin palkataan valokuvaaja, joka tekee myös häävideon (lopussa pari esimerkkiä). Tähän saadaan helposti sellanen kymppitonni paikallista valuuttaa kulumaan, eli jokuset vajaa 2000 euroa. Ei ole yhtään erikoista, että häissä olisi ilotulitukset, vaikkakin on sanomattakin selvää, että siinä tapauksessa perheellä on mitä ilmaan paukuttaa. Enpäs olekaan kertonut maaliskuussa Córdobassa järjestetyistä häistä, jotka olivat mun ensimmäiset ja tähän asti ainoat argentiinalaiset häät.


Hääparilla on yleensä kaksi hääpäivää, koska maistraatissa käynti (civil) on lähes välttämätön ja sitä ei yleensä onnistu järjestää itse juhlapäivälle. Jos taas haluaa kirkkohäät, niin maistraatissa pitää joka tapauksessa hoitaa jonkinlainen allekirjoitussessio todistajien kanssa. Mun käsittääkseni yleisin tapa on järjestää pienellä porukalla (20-30 henkeä) maistraattivihkiminen ja ehkä lounas ja sitten erikseen toisena päivänä iltajuhla parille sadalle kutsuvieraalle. Córdoban tapauksessa kaikki oli laitettu samalle päivälle ja maistraatista tuli vihkijä juhlapaikalle -rahalla saa. 


Häät alkoivat perjantai-iltana Córdoban keskustassa kirkossa kello 21 aikaan vihkimisellä, joka on siis vain "muodollisuus". Tilaisuus kesti korkeintaan puoli tuntia ja vihkiparin päälle heitettiin riisiä kansainvälisen käytännön mukaan. En yhtään muista mitä pappi puhui, mutta tahdotko? ja tahdon -keskustelut kuitenkin käytiin. Sen jälkeen morsiamen kaveri lauloi Ave Marian, joka on mun mielestä enemmän hautajaislaulu. Kirkolta autot ja minibussit veivät meidät kaupungin ulkopuolelle superhienolle juhlapaikalle, jossa canapét ja drinkit odottivat juhlatilan puutarhassa. Muistan, että oltiin ihan kauhean nälkäisiä jo tässä vaiheessa ja vedettiin vatsat täyteen näitä pikkuruokia. Ehkä noin tunnin odottelun jälkeen ohjelma jatkui siviilivihkimisellä takapihalla, jossa uudestaan "tahdottiin" ja allekirjoitettiin maistraatin jättimäinen vihkikirja todistajien ja juhlavieraiden läsnäollessa. Sillä sekunnilla kun pari oli julistettu aviopariksi, rupesi taivaalla ilotulitteet pärskymään -jossun toinenkin säikähti sitä pauketta.Siviilivihkimisessä molemmilla on 2 todistajaa ja kaikki 6 laittavat nimensä maistraatin kirjaan.


Pienten tulitusten jälkeen jatkettiin takaisin etupihalle, jossa odotti toinen alkupala -kaikkea piirakoista soppaan ja siltä välillä. Tämä oli vähän outo vaihe, koska ulkona alkoi olla todella kylmä ja moni halusi vain mennä sisään juhlasaliin. Kellokin taisi tässä vaiheessa olla jo lähemmäs 12 yöllä. Syömisten jälkeen päästiin viimein siirtymään sisätiloihin ja kaikille vieraille asetettuihin pöytiin. Kun vieraat olivat löytäneet omat paikkansa asteli tuore aviopari korean musiikin tahdissa tanssahdellen lasiovista sisään, kuplien ja hileiden tippuessa heidän päällensä.Viimein päästiin varsinaisen ruuan makuun.. vaikka vatsat olivat tässä vaiheessa jo aika täynnä, tuli ensin  "kolmas" alkupala, pääruoka ja jälkkäri. Pääruoaksi oli oikein haastava "grilliruoka" asado vissiin viidellä eri lihalla/leikkauksella (Argentiinassa syödään varmaan lehmän jokainen osa, joten kaikille osille on omat nimensä, joita en valitettavasti kuitenkaan tunne!). Haastava sen takia, että juhlapaikan takapihalla oli 3-4 ukkoa, jotka grillasivat hiestä märkinä, yrittäen ajoittaa kaiken täydellisesti. Kuulemma tässä on suuri riski, että kaikki menee todella pieleen! Tällä kertaa ei onneksi mennyt. En enää jaksanut kyllä tässä vaiheessa syödä yhtään mitään.


Takapihalla tais olla yhteensä viisi grilliä ja grillimestarilla muutama apulainenkin.Näissä häissä ei sen erityisempää ohjelmaa ollut. Ruuan aikana seinillä olevissa taulutelkkareissa näytettiin vanhoja valokuvia hääparista ja häävieraista. Yllätyksenä morsiamen kaveri tanssi arabialaista tanssia ja laittoi morsiamenkin tanssimaan napatanssia pöytien välissä kulkien. Myöhemmin tanssittiin häävalssi ja kaikki kävivät vuorotellen tanssittamassa hääparia. Sitten suuri osa pöydistä ja tuoleista siirrettiin sivuun ja keskelle juhlasalia muodostui tanssilattia, jossa häävieraat mummosta vaariin ja vauvaan tanssit lattarirytmejä. Eniten tietenkin cuartetoa, Córdobassa kun oltiin. Pari tuntia myöhemmin ulkona odotti vielä hääkakku ja "makeapöytä" mesa de dulces, josta löytyi useita eri kakkuja. Muistan vain, että ne oli kaikki tosi pahoja. Jokaisessa oli karsea määrä marenkia tai kermaa päällä ja ne muistutti enemmän erinäkösiä "torttuja", kuten lemon pie ja sellasta. Joskus kello 5 aikaan aamulla tarjoilijat rupesivat jakamaan "yöpalaa", vähän lisää suolasta. Olin vielä siinä vaiheessa ihan täys kaikesta, että en pystynyt vieläkään syömään mitään ja uni painoi päälle. Mutta vasta klo 6 aamulla päästiin lähtemään, koska minibussin kuskin kanssa oltiin sovittu, että se tulisi sillon hakemaan meidät takas keskustaan.


Argentiinassa otetaan kaikissa suurissa juhlissa aina kuva pöytäkunnittain hääparin kanssa. Yleensä juhlakalu(t) kiertää ruuan aikana jossain välissä moikkaamassa kaikkia vieraita pöydissä ja ottavat samalla kuvan kaikkien kanssa. Tämä on tosi kiva tapa, kaikista vieraista tulee varmasti otettua kuva.


Toinen normijuttu kaikissa argentiinalaisissa juhlissa, oli sitten häät tai 15-vuotissynttärit kyseessä, on cotillón mikä tarkoittaa, että jossain vaiheessa kun jengi jammaa tanssilattialla riemusta ratkeina jaetaan kaikille hassuja hattuja ja naamareita pelleiltäväksi. Hääparilla on yleensä ihan omat sivuun laitetut koristukset, jotka erottuu joukosta.

Mun käsityksen mukaan kyseessä oli aika "normihäät" argentiinalaisen mittapuun mukaan. Ihan kaikissa häissä ei ilotulitteita paukuteta tai syödä grilliruokaa, mutta kuitenkin. Laskeskeltiin siinä Nicon äidin, veljen ja veljen vaimon kanssa, että ainakin sellaiset 100 000 paikallista pesoa oli häihin pistetty. Se tekee vaatimattomat 16 000 euroa. Maassa, jossa keskipalkka on vajaa 1000 euroa kuussa. Minulla ei ole mitään hajua suomalaisten häiden keskivertobudjetista, osaako joku sanoa ihan vain vertailun vuoksi?

Argentiinassa häissä ja kaikissa muissakin suurissa juhlissa jaetaan aina "muistolahjoja" souvenirs. Tällä kertaa lahja oli todella omaperäinen, sillä kaikki häävieraat saivat omat flip flopit, joiden pohjaan oli painettu karikatyyri hääparista.


Ehkä kaikkein silmiin pistävin asia näissä häissä oli ihmisten vaatetus. Ainakin puolet naispuolisista häävieraista oli pukeutunut mustaan (!) ja osa myös valkoiseen. Mutta mustaan, ekskyysmii. Vähän tuli hautajaiset mieleen. Jopa sulhasen äiti oli koko mustassa. Hän tosin ehkä suri poikansa tulevaisuutta.. haha.

No, miltäs vaikuttaa argentiinalaiset häät?

Alla vielä muutama esimerkki argentiinalaisesta häävideosta. Niistä saa aika hyvän kuvan itse häistäkin.

Tässä on meidän kaverin siskon häävideo.


Tää toinen on mun mielestä aika paljon vaikuttavampi. Ja musiikki sopii ehkä vähän paremmin asiaan, kun tuossa edellisessä.

Luciana y Demian - Wedding SDE (same day edit - boda editada el mismo día) from Jorge Goenaga Cine de bodas on Vimeo.

P.S. Tiedän, että lukijoiden joukossa on ainakin yksi ihminen, joka on hiljattain ollut useissa argentiinalaisissa häissä, joten hän voi varmasti kirkaista mikäli nämä yllä kuvaamani häät eivät ole mitään "normia" hänen kokemuksensa perusteella :)

P.P.S. Suurin osa yllä näkyvistä hääkuvista on virallisen hääkuvaajan Gustavo Pomodoron ottamia, kreditit hänelle.

19 kommenttia:

 1. Haaahhaa! Sieltä se jossun toinenkin taas tuli! :D

  VastaaPoista
 2. Haha, kuulostaapa tutulta! En kestä enää yhtään Ave Mariaa. Ehkä mekkojen musta väri selittyy sillä, että juhla on aina tosi myöhään ja muistuttaa enemmän yökerhoa cheesyllä häämusiikilla :) Luulen, että sadallatonnilla ei pääse kovin pitkälle häiden järjestämisessä, mutta onneksi on vanhemmat ja laina. Minustakin se on hurjaa, mutta en uskalla kauheasti kysellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah. Vetävätkö ne biisin joka juhlissa? Maaliskuun häissä 100 000 paikallista tuntui noille ainakin tosi paljolta.. mutta en osaa yhtään suhteuttaa sitä mihinkään. :)

   Poista
  2. Tähän saakka joka kirkossa on ollut Ave. Voi olla, että Buenos Airesissa on kalliimpaa, mutta mekon teettäminen, paikan vuokra, palvelu, kuvaus, open bar, DJ ja kaikki monelle sadalle ihmiselle.. uh! Asado ruoaksi on halvempi vaihtis, sen verran tiedän :) Varmaan se tuntuu parillekin kalliilta, mutta se on pelin henki.

   Poista
  3. Mielenkiintoista. Mä taas oli kuullut, että asado olis rikkaiden ruokaa, koska se tulee niin kalliiksi haasteineen kaikkineen. Esim. noissa Córdobas häissä aikataulusta viivästyttiin melkein tunnilla ja lihamestari piti silti lihan just sopivan kuumana grillissä :)

   Poista
 3. Tutulta meiningilta nayttaa, vaikka oonki ollu vaan yksissa argentiinalaisissa haissa eika ne kylla yhtaan nain hienot olleet. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sit sun pitää ehdottomasti päästä toisiin! :)

   Poista
 4. Olen ollut venezuelalaisissa häissä ,jotka olivat aika loisteliaat ja hääjuhlia oli kahtena iltana.Häävieraita oli hurjan paljon ja ruokaa samoin;D
  Vähän eri juttu kuin poikani häissä kesällä,jossa oli "vain" 80 henkeä.Täältä tulleet vieraat ihmettelivät ,että miten noin pienet häät,eli täällä Israelissakin häät ovat aika suuri tapahtuma...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tosiaan usko, että pieni väkimäärä johtuu vaan suomalaisten pienemmistä suvuista, vai johtuuko? Tätejä ja serkkuja tädin kummin kaimoja on meillä kai vähemmän.

   Poista
 5. Vähän on eri meininki kuin Suomessa! Tosi kivaa lukea, miten eri tavalla häitä juhlitaan eri maanosissa :) Itse kyllä ehkä mieluummin ottaisin tuon summan, joka häihin sijoitetaan, ihan vain lahjana, että sen voisi sijoittaa vaikka tulevaan yhteiseen kotiin. Kuulostaa aika hurjalta summalta omiin korviini. Suomessa häihin käytetään kaiketi keskimäärin 3000-6000 euroa, mutta en ole tästä asiasta yhtään varma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olen vähän samaa mieltä. Mitä kaikkea sillä saisikaan? Tuo 3000-6000 tuntuu kyllä tosi pieneltä summalta. Mä voisin kuvitella jotain 10 000e näin lonkalta. :)

   Unohdin mainita tuossa tekstissä argentiinalaisten häämatkat, jotka usein suunnataan joko superkattavaan Euroopan kiertueeseen, tyyliin 10 maata ja 1-2 päivää per kaupunki, tai sitten Kolumbiaan ja Karibialle. Argentiinassa tuore hääpari saa hääpäivästä seuraavat 10 päivää automaattisesti häämatkalomaa. Ei paha! :)

   Poista
 6. Öö..mä en ole kyllä koskaan päässyt tuollaisiin argentiinalaisiin häihin :D (mutta en olekaan ollut kuin yksissä ja siitäkin on jo melkein 10 vuotta aikaa!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No seuraavan matkan suunnittelette sitten sukulaisten häiden mukaan :) Pitäähän tuollaiset kokea..

   Poista
 7. Oi, kuulostaa hauskoilta juhlilta kaiken muun paitsi ton hinnan perusteella, hahaha. Toisaalta oon kuullut, että Venäjälläkin käytetään tosi paljon rahaa hääjuhlaan, vaikka palkat sielläkin on eurooppalaiseen tasoon verrattuna naurettavan pieniä. Ehkä häitä halutaankin juhlia näyttävästi juuri siksi? :)

  VastaaPoista
 8. Olipa mielenkiintoista lukea Argentiinan hääperinteistä.
  Itsellänikin on monikulttuuriset häät tulossa, mutta mieheni ei ole maasta, missä hääperinteet kauheesti eroisi Suomalaisista "perinteistä", joten ei varmaan hääjuhlamme ole kovinkaan shkoeeraava suomalaisille vieraille. Ainoa se, että menemme katolilaisin menoin naimisiin ja voi meilläkin tulee kuuluman ave mariaa ;) hihihi

  Odotatko jo innolla sun ja Nicon häitä? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista. Ave Maria siis tosiaan on katolilainen "perinne"? :)

   Meidän häitä tuskin juhlitaan ihan tällaiseen tyyliin! ;) Meistä ei kumpikaan ole mitään "heitetään rahaa ilmaan" tai "ollaan iloisina huomion keskipisteessä" -tyyppiä. Tärkeintä tietenkin on, että juhlakaluilla ja -vierailla on mukavaa. :)

   Poista
 9. Mahtavaa kuulla erilaisista häätavoista ja -käytännöistä! :) Nuo videot oli kans upeita - etenkin jälkimmäinen - ja sai hymyn huulille pitkäksi aikaa :) Huomas kyllä myös, että ne oli ammattikuvaajan kuvaamia, sillä video oli yksinkertaisesti huimaava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eikös olekin! Ovat kyllä ihan huippuvideoita, enkä ole aiemmin nähnyt hienompia argentiinalaisia häävideoita. Ne ovat oikein satumaisen epätodellisia :)

   Poista